Презентація "Електричні методи лікування"

Про матеріал
Електричні методи лікування, або електротерапія, використовують електричний струм для лікування різних медичних станів. Ці методи можуть бути ефективними для поліпшення циркуляції крові, зменшення болю, стимуляції м'язів і відновлення функцій нервової системи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Електричні методи лікування

Номер слайду 2

Термін едектротерапія: Термін «електротерапія» – це група фізіотерапевтичних методів, в основі яких лежить дія дозованого електричного струму (електричного поля) на організм людини

Номер слайду 3

Процедура проведення: Струм проводиться за допомогою накладання електродів. Пацієнт може відчувати поколювання та незначне печіння під електродами. Під час процедури відбувається процес подразнення нервових закінчень, нервові імпульси надходять у центральну нервову систему, а це сприяє виникненню загальних та місцевих реакцій організму.

Номер слайду 4

Процедура проведення: У медичному центрі використовуються електротерапевтичні апарати виробництва Італії та України, які генерують різні види струмів: струми для іонофорезу, інтерференційні струми, амплітудно-модульовані, струми TENS, стимуляційні KOTS, струми ультрастимуляції по Треберту, експоненційні, діадинамічні та ін.

Номер слайду 5

Механізм діїЕлектричні сигнали є подразниками не тільки нервової та м’язової тканин, але практично всіх органів та систем організму. Електричні сигнали, поширюючись в організмі, викликають задані зміни різних процесів життєдіяльності людини: збільшують кровотік, поліпшується лімфообіг, швидше відбувається процес відновлення тканин, активізують ферментні системи, сприяють виведенню молочної кислоти, надають знеболювальну та протизапальну дію.

Номер слайду 6

Методи електротерапіїУ медицині використовують постійний, імпульсний та змінний струми.

Номер слайду 7

Лікування постійним струмом. Гальванотерапія – це процедура з використанням у лікувальних цілях безперервного постійного електричного струму. Під впливом гальванічного струму просвіт кровоносних судин розширюється, а це сприяє посиленню кровотоку. У місці впливу цього струму відбувається вироблення таких біологічно активних речовин, як гістамін, серотонін та ін. Гальванічний струм має нормалізуючий вплив на функціональний стан центральної нервової системи людини та сприяє підвищенню функціональних можливостей серця, стимулює діяльність залоз внутрішньої секреції, прискорює процеси регенерації, значно підвищує захисні сили людського організму. Електрофорез – введення лікарських речовин в організм за допомогою постійного струму.

Номер слайду 8

Імпульсні токи. Черезшкірна електронейростимуляція (ЧЕНС) – фізіотерапевтичний метод, який спрямований на стимуляцію нервової системи за допомогою електричних струмів низької частоти. Міоелектростимуляція – метод лікування, в основі якого лежить проведення електричного струму для стимуляції м’язів.

Номер слайду 9

Електросонтерапія – це метод електролікування, при якому на головний мозок впливають імпульсним струмом малої сили, в результаті рефлекторного впливу імпульсного струму знижується емоційна збудливість, спостерігається аналгезуюча дія, зменшуються болі в ділянці серця, зникає спазм судин, покращуються функціональні можливості міокарда, позитивно впливає на основний обмін і функція системи згортання крові. Електросон підвищує працездатність, покращує настрій, зменшує стомлюваність. Під впливом електросонтерапії відзначаються 2 послідовні фази: гальмівна, що супроводжується дрімотою або сном, та фаза розгальмовування – з активацією різних функцій центральної нервової системи та систем саморегуляції.Імпульсні токи

Номер слайду 10

Діадинамотерапія – це метод лікувального впливу на організм хворого двома постійними імпульсними струмами низької частоти, що підводяться окремо або при безперервному чергуванні.Імпульсні токи

Номер слайду 11

Перемінні струми. Ампліпульстерепія – метод електролікування, заснований на дії змінними синусоїдальними струмами частотою 5000 Гц, модульованими низькими частотами в діапазоні 10-150 Гц. Дарсонвалізація – лікувальний метод, заснований на дії змінним високочастотним імпульсним струмом високої напруги та малої сили. Один із найбільш характерних ефектів місцевої дарсонвалізації – вегетосудинна реакція, що супроводжується посиленням мікроциркуляції, розширенням артеріол та капілярів, усуненням судинних спазмів, зміною судинної проникності. Одночасно покращується діяльність венозної системи: підвищується тонус стінок вен, зменшується венозний стаз та посилюється венозний відтік.

Номер слайду 12

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
3 червня
Переглядів
46
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку