Презентація "Ешер і ілюзія"

Про матеріал
Даний матеріал можна використовувати в позакласній роботі з учнями 9-11 класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ешер і ілюзія. Лариса Желєзнякова, викладач вищої категорії, старший викладач

Номер слайду 2

На гравюрі «Підйом і спуск» (ascending and descending) зображений цілком правдоподібний замок. Неправдоподібними є сходи, що знаходиться на даху замку. Уздовж сходів, чотири сторони якої утворюють замкнутий цикл, одна група людей постійно піднімається, інша - постійно спускається.

Номер слайду 3

Аналогічний обман зору має місце на його гравюрі «Водоспад» (waterfall, 1961). Акведук, зображений на гравюрі, складається з чотирьох взаємно перпендикулярних частин. При цьому створюється зорова ілюзія, що вода тече по кожній з частин, досягає краю, падає вниз, крутить колесо млина і знову потрапляє в початок акведука. Таким чином, створено ілюзорний вічний двигун.

Номер слайду 4

На літографіях «Будинок сходів» (House of stairs, 1951) і «Відносність» (1953) сходи розташовані у всіляких напрямках простору. Парадокс полягає в тому, що кожна окремо взята сходинка і спуск або підйом по ній сприймаються зором як нормальна ситуація, але розташування сходів у всіх можливих напрямках дає абсурдну картину.

Номер слайду 5

Художник створював на своїх картинах оптичні ілюзії, в основному за допомогою світлотіні. Наприклад, на картині «Куб з смужками» неможливо визначити, в який бік звернені об'ємні «гудзики», розташовані на стрічці.

Номер слайду 6

Ешера хвилювали особливості переходу від площини до простору, взаємодія мають певну форму двомірних фігур і тривимірних істот, здатних пересуватися в просторі. Ешер прагнув ілюструвати динаміку явища, І бачив абсурд в тому, що кілька проведених ліній можуть сприйматися оком як об'ємна фігура. Прикладом роботи, в якій художник вивчав таке сприйняття - в роботі «Три пересічні площині», де кожна площину, складена з квадратних плиток, розташованих у шаховому порядку, скорочується в перспективі до точки, три отримані точки утворюють рівносторонній трикутник.

Номер слайду 7

Для сюжетів «класичних» творів Ешера ( «Рисуючі руки», «Метаморфози», «День і ніч», «Рептилії», «Зустріч», «Будинок зі сходами» тощо) характерно дотепне осмислення логічних і пластичних парадоксів. У поєднанні з віртуозною технікою це справляє сильне враження. Багатографічні і концептуальні знахідки Ешера увійшли в число символів XX століття і згодом неодноразово відтворювалися або «цитувалися» іншими художниками.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Дякую за увагу!!!https://mcescher.com/gallery/symmetry/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Христенко Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 травня 2020
Переглядів
998
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку