презентація "Етапи еволюції людини"

Про матеріал

Дана презентація чудово допоможе вчителю та учням розгрянути основні етапи еволюції людини. Вона містить розкриття поняття антропогенезу та рушійних сил антропогенезу етапи розвитку людини від пропліопітеків до неоантропів

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Етапи еволюції людини. Підготувала Іглінська Г. А. вчитель біології та хімії Йосипівського НВК І – ІІ ст.

Номер слайду 2

Антропогенез – процес історико -еволюційного формування фізичного типу людини, первинного розвитку її трудової діяльності, мови, а також суспільства. Антропологія – наука про походження людини, утворення людських рас і нормальних варіацій фізичної будови тіла.

Номер слайду 3

Рушійні сили антропогенезу Біологічні Спадковість Боротьба замінливість існування, природний добір

Номер слайду 4

Соціальні Трудові Суспільна Мова Свідомістьоперації праця абстрактне і спосіб мислення життя

Номер слайду 5

Пропліотек (невеликі деревні мавпи)25 млн р. тому

Номер слайду 6

Дріопітек Мавпи, що жили на деревах, але могли ходити по землі. Від них пішли шимпанзе, горили, та як вважають вчені, 9 млн. р тому відокремилась гілка людини.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Австралопітеки. Це істоти заввишки 133 – 154 см і масою 36 – 55 кг. Зовні вони нагадували шимпанзе: низьке чоло, потужні щелепи звеликими зубами, великий надочковий валик. А от пересувалися австралопітеки на нижніх кінцівках. Жили вон в період 5 – 1 млн років тому. Вони могли використовувати для полювання камені, палиці, роги й кістки тварин, але самі знарядь праці не виготовляли. Мозок австралопітека важив 400 – 650 г, що у двічі більше, ніж у шимпанзе.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Людина вміла (Homo habilsns)Підставою для такої гучної назви було те, що поряд зі скелетом були знайдені грубо зроблені кам'яні знаряддя праці.маса мозку Людини вмілої сягала 680 – 700 г. що трохи більше ніж у австралопітеків. Одні вчені її вважають найдавнішою людиною, а решта відносять до високорозвинених австралопітеків

Номер слайду 11

Архантропи – найдавніші люди. Усіх найдавніших людей відносять до одного виду Людина прямоходяча ( Homo erectus). Цей вид зявився близько 2,6 млн років тому, а зник приблизно 200 тис. років тому. Вони виготовляли примітивні знаряддя праці, що збереглися до нашого часу. Маса мозку архантропів становить 800 – 1200 г. жили вони в печерах, де пітримували вогонь.

Номер слайду 12

Пітекантроп з острова Ява

Номер слайду 13

Синантроп (китайська людина)

Номер слайду 14

Гейдельберзька людина

Номер слайду 15

Палеоантропи - давні люди. З'явилися на Землі близько 300 тис. років тому й існували впродовж 265 тис. років. Уперше їхні останки були знайдені в долині річки Неандер у Німеччині, звідси й походить їхня назва неандертальці.

Номер слайду 16

Вони мали грубе обличчя з низьким чолом, великими надбрівними дугами, могутніми виступаючими вперед щелепами й величезними зубами. Це кремезні, низькорослі (155 – 165 см) з міцним хребтом. Масивною шиєю й короткими ногами. Виготовляли примітивні знаряддя праці з каменів, кісток, зубів то рогів тварин, робили прикраси – намисто з кісток. Ховали померлих, поряд з тілами залишали їжу, квіти – отже вони вірили в загробне життя.

Номер слайду 17

Неоантропи – перші сучасні люди. Неоантропи – це наші прямі предки. Як і ми, вони належать до виду Homo sapiens, що в перекладі з латини означає Людина розумна. Вони зявилися близько 100 – 50 тис. років тому. Називають їх також кроманьйонцями, завдяки місцевості Кро-Маньйон у Франції, де були знайдені перші залишки скелетів.

Номер слайду 18

Кроманьйонці були дуже схожі на сучасних людей. У них такий самий об'єм мозку, зріст, пропорції тіла. Їхній розумовий розвиток досяг високого рівня, для них була характерна мова. Вони вміло полювали, виготовляли різноманітні знаряддя праці, шили одяг, вміли будувати житла. У них були зачатки мистецтва. Кроманьйонці навчали своїх дітей, лікували хворих, піклувалися про старих.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Труш Олена Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 березня 2018
Переглядів
31799
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку