Презентація "Етапи розвитку космонавтики"

Про матеріал
Презентація - додатковий матеріал до уроків астрономії. Він дає можливість узагальнити матеріал теми, що пояснює вчитель, розширити кругозір учнів. ознайомити з новими фактами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Етапи розвитку космонавтики. Вчитель фізики КУ СУМСЬКА ГІМНАЗІЯ№1 КАЗБАН Т. Л.

Номер слайду 2

ЕТАП ТЕОРЕТИЧНОЇ КОСМОНАВТИКИЦІОЛКОВСЬКИЙ Костянтин Едуардович (1857-1935) – російський радянський вчений і винахідник в області аеродинаміки, ракетодинамики, теорії літака і дирижабля; основоположник сучасної космонавтики.1903 Публікація праці «Дослідження світових просторів реактивними приладами». У цій праці Ціолковський: 1. Описав елементи реактивного двигуна. 2. Довів неможливість виходу в космос на аеростаті 3. Проаналізував поведінку ракети поза атмосферою 4. Запропонував двигуни на рідкому паливі 5. Вивів залежність між вагою палива і вагою конструкцій ракети для подолання сили земного тяжіння

Номер слайду 3

«Людство не залишиться вічно на Землі, але в гонитві за світлом і простором спочатку сором’язливо проникне за межі атмосфери, а потім завоює собі всю сонячну систему». К. Е. Ціолковський

Номер слайду 4

Етап практичної космонавтики Перших значних успіхів у ракетобудівництві досяг німецький вчений, опіцер СС Вернер фон Браун. Завдяки підтримці нацистської Німеччини вчений створив ракету Фау-2, яку прийнято вважати першою балістичною ракетою. Саме вона стала першим рукотворним об'єктом який досяг космосу.

Номер слайду 5

КОРОЛЬОВ Сергій Павлович (1907-1966) – радянський вчений і конструктор в області ракетобудування і космонавтики, головний конструктор перших ракет-носіїв, ШСЗ, пілотованих космічних кораблів, основоположник практичної космонавтики, академік і член президії АН СРСР, двічі Герой Соціалістичної Праці. Наукові і технічні ідеї Королева знайшли широке застосування в ракетній і космічній техніці. Під його керівництвом створено перший космічний комплекс, багато балістичних і геофізичних ракет, запущена перша в світі міжконтинентальна балістична ракета(Р-7, з дальність польоту 8000 км), ракета-носій «Восток» і її модифікації, штучний супутник Землі, здійснені польоти КК «Восток» і «Восход», на яких вперше в історії здійснений космічний політ людини і вихід людини в космічний простір.

Номер слайду 6

Перший штучний супутник Землі і польоти тварин04.10.1957. З космодрому Байконур здійснено запуск ракети-носія «Супутник», яка вивела на навколоземну орбіту Перший в світі штучний супутник Землі. Цей старт відкрив космічну еру в історії людства.19.08.1960. Був запущений другий корабель-супутник типу «Восток», з собаками Білка та Стрілка, а разом з ними 40 мишей, 2 щури, різні мухи, рослини і мікроорганізми, які 17 разів облетіли Землю і приземлилися. Метою експерименту із запуску тварин в космос була перевірка ефективності систем життєзабезпечення в космосі і дослідження космічного випромінювання на живі організми.

Номер слайду 7

Перша людина в космосі та Вихід людини у відкритий космічний простір12.04.1961. Вперше в світі космічний корабель з людиною на борту вийшов в простори Всесвіту. Ракета-носій «Восток» вивела на навколоземну орбіту радянський космічний корабель «Восток» з космонавтом Юрієм Гагаріним.16.06.1963. В 12 годині 30 хвилин за московським часом в Радянському Союзі на орбіту супутника Землі виведений космічний корабель «Восток-6» вперше в світі пілотований жінкою – космонавтом Терешковою Валентиною Володимирівною.18.03.1965. Перший вихід в космос був здійснений радянським космонавтом Олексієм Архиповичем Леоновим з борту космічного корабля «Восход-2» з використанням гнучкої шлюзової камери. Вихід у відкритий космос тривав 12 хвилин 9 секунд, за його підсумками був зроблений висновок про можливість людини виконувати різні роботи у відкритому космосі.

Номер слайду 8

Каденюк Леонід Костянтиновичукраїнський льотчик-випробувач 1-го класу, космонавт, генерал-майор авіації, перший і єдиний астронавт незалежної України.1995 року відібраний до групи космонавтів Національного космічного агентства України. Готуючись до польоту в космос, із квітня по жовтень 1996 року працював науковим співробітником відділу фітогормонології Інституту ботаніки імені М. Г. Холодного НАН України. Каденюк з іншими астронавтами місії «STS-87» у Космічному центрі імені Ліндона Джонсона («Johnson Space Center»), вересень 1997 року. Пройшов підготовку в NASA до космічного польоту на американському космічному кораблі багаторазового використання «Колумбія» місії STS-87 як спеціаліст з корисного навантаження. Дублером Каденюка став Ярослав Пустовий. Автор п'яти наукових праць. Книга «Місія — Космос», що вийшла 2009 року у видавництві «Пульсари», отримала перше місце на конкурсі «Книжка року 2009» в номінації «Обрії» Книжку перевидано 2017 року видавництвом «Новий друк».

Номер слайду 9

Висадка на Місяць. Космічні самохідні апарати. Програма пілотованого польоту на Місяць називалася «Аполлон». Перша посадка сталася 20 липня 1969 роки; остання – в грудні 1972 року. Першою людиною, яка ступила на поверхню Місяця, став американець Ніл Армстронг (21 липня 1969 року). СРСР відправив на Місяць два радіокерованих самохідних апаратів, «Місяцехід-1» в листопаді 1970 року і «Місяцехід-2» в січня 1973. «Піонер-10» – безпілотний космічний аппарат НАСА, призначений, головним чином, для вивчення Юпітера. Це був перший аппарат, який пролетів повз Юпітер і сфотографував його з космосу. Аппарат-»близнюк» «Піонер-11» дослідив також Сатурн. Міжнародна космічна станція (МКС) – міжнародна орбітальна станція, використовувана як багатоцільова космічна лабораторія. До кінця 2020 на станції побувало 63 довгострокових експедицій. На станції проводять наукові дослідження космосу, атмосфери і земної поверхні, вивчення поведінки людського організму в тривалих космічних польотах, розробляють технології отримання і аналізу властивостей нових матеріалів і біопрепаратів, а також відпрацьовують шляхи і методи подальшого освоєння космічного простору.

Номер слайду 10

Це маленький крок для однієї людини, але величезний крок для всього людства. Н. О. Армстронг

Номер слайду 11

Політ на марс Пілотований політ на марс -запланований політ людини на Марс за допомогою пілотованого космічного корабля. Роскосмос, НАСА і ESA оголосили політ на Марс своєю метою в XXI столітті. Ідея доставки експедиції на Марс, як першого кроку в колонізації Марса є проявом феномена експансії людства. Американське космічне агентство НАСА за рахунок розробки і створення принципово нових двигунів космічних кораблів найближчим часом планує розробити програму спрямовану на скорочення вдвічі (з 8 до 4 місяців) часу польоту на Марс.

Номер слайду 12

«Союз» назва родини радянських, тепер російських, багатомісних пілотованих космічних кораблів для доставки екіпажів і вантажів на орбітальні станції. Ракетно-космічний комплекс «Союз» почали проектувати 1962 року в ОКБ-1 як корабель для обльоту Місяця. У космос мала вирушити зв'язка з космічного корабля і розгінних блоків (вироби 7 К, 9 К і 11 К). Згодом цей проект закрили на користь обльоту Місяця на кораблі, який виводила ракета-носій «Протон» (УР500 К-Л1), а на базі 7 К почали робити 7 К-ОК — багатоцільовий тримісний орбітальний корабель (ОК), призначений для відпрацювання операцій маневрування і стикування на навколоземній орбіті, для виконання різних експериментів, у тому числі з переходу космонавтів з корабля в корабель через відкритий космос. Кораблі серії складаються з трьох частин: приладно-агрегатного відсіку (ПАВ), спускного апарата (СА), побутового відсіку (ПВ).

Номер слайду 13

Міжнаро́дна космі́чна ста́нціяпілотована космічна станція на орбіті Землі, створена для наукових досліджень у космосі. Будівництво розпочалось 1998 року і тривало у співробітництві аерокосмічних агентств Росії, США, Японії, Канади, Бразилії та Євросоюзу. Маса станції становить приблизно 450 тонн. МКС обертається навколо Землі на висоті близько 415 кілометрів, здійснюючи 15,77 обертів за добу, рухається з середньою швидкістю 27 700 км/год, її можна легко побачити неозброєним оком. Спочатку планувалося, що станція пропрацює на орбіті до 2010 року, та вже 2008 називалася інша дата — 2016 або 2020 рік. На початку 2015 року було повідомлено про плани роботи станції до 2024 року. За угодою, кожному учаснику проєкту належать його сегменти на МКС. Російська Федерація володіє модулями «Звєзда» і «Пірс» , Японія — модулем «Кібо», Європейське космічне агентство — модулем Columbus. Сонячні панелі, а також інші модулі належать NASA . В понеділок, 16 травня 2016 року, станція здійснила 100 000-й оберт на орбіті навколо Землі.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
19 листопада 2021
Переглядів
2468
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку