Презентація «Ейдетика в початковій школі»

Про матеріал

Ейдетика – напрямок психології, освітня технологія, яка розвиває, вдосконалює пам'ять на основі образного мислення. «Eidos» в перекладі з грецької мови – яскравий образ. Звідси і назва одного з психічних процесів – ейдетизма. Ейдетизм – це різновид образної пам'яті, пов'язаний з умінням бачити предмет, який вже зник з поля зору. Особливо цей феномен властивий дітям.

Чисельнні експерименти довели, що пам'ять людини тісно пов'язана з її уявою та уявленнями - «ейдосами», як казали древні греки. Методика отримала назву «Школа ейдетики». Сьогодні ця ігрова методика популярна серед тих, хто прагне неформально ставитися до процесів пізнання та навчання. Завдяки розвиткові образної уяви та яскравої фантазії ейдетика допомагає використовувати ті виняткові можливості, «резерви», які є у кожного з нас. Головним інструментом ейдетики є робота з асоціаціями. Асоціація (лат. associo — з'єдную, зв'язую) — поняття, що виникає при згадуванні іншого. Асоціації відіграють важливу роль у будь-якому процесі навчання. Одна річ спричиняє іншу, тому асоціації допомагають упорядковувати всі елементи інформації. Свідомо вигадуючи якісь асоціації й відшукуючи їх у заздалегідь передбачених випадках, ми тим самим підсилюємо контроль над записом інформації в пам'яті, тому шанси на спогад зростають. Пошук асоціацій швидко перетворюється на захоплюючу гру.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ейдетика в початковій школі

Номер слайду 2

Білокінь Наталія Олександрівна учитель початкових класів Сем’янівського НВК спеціаліст вищої категоріїстаж роботи 23 рокиметодична проблема: «Розвиток творчих здібностей молодших школярів шляхом впровадження елементів ейдетики»Професійне кредо: “Щоб дарувати Дитині іскорку знань, учителю треба увібрати море Світла” Ш. О. Амонашвілі

Номер слайду 3

Що таке ейдетика?Ейдетизм (від грецького «ейдос» - образ) – психічне явище, сутність якого полягає у здатності відтворювати яскравий наочний образ через тривалий час. Характерною є емоційна забарвленість образів. Відомий факт: інформація, приправлена позитивними емоціями, сприймається вдвічі швидше і тримається у пам’яті набагато довше! Доведено, що емоційно негативна інформація блокується підсвідомістю і пам’ять намагається до неї не повертатися. З позитивною – все навпаки. Уява + позитивні емоції = секрет успішного навчання

Номер слайду 4

Секрети хорошої пам’ятіПерші 5 - 7 років життя права півкуля, відповідальна за уяву, розвивається у людини швидше за ліву, відповідальну за логічне та аналітичне мислення. Ось чому уява та яскраві образи такі важливі для ваших дітей. Не намагайтесь нічого запам’ятовувати! Усе, що хочете пам’ятати, уявляйте. Не думайте словами – думайте образами. Не заучуйте вірш куплетами. Не повторюйте більше 4 разів поспіль. Не бійтеся забути, якщо уявили. Грайте в шахи, кубик Рубика. Фантазуйте!

Номер слайду 5

Головним інструментом ейдетики є робота з асоціаціями. Асоціація (лат. associo — з’єдную, зв’язую) — поняття, що виникає при згадуванні іншого. Робота з дітьми будується на основі:• вільних асоціацій, пов`язаних з предметними образами;• асоціацій, пов`язаних з геометричними формами; колірних асоціацій;• тактильних асоціацій;• предметних асоціацій;• асоціацій, викликаних друдлами;• звукових асоціацій;• смакових асоціацій;• нюхових асоціацій;• графічних асоціацій.«Уявлення важливіше за знання» Альберт Енштейн

Номер слайду 6

Наші учителі:Євген Всеволодович Антощукзасновник Української школи ейдетики «Мнемозина». Почесний доктор педагогічних наук Академії російських енциклопедій; інструктор-методист, автор базової програми «Метод невербальних асоціацій»Геннадій Анатолійович. Чепурнийзасновник центру освітніх технологій «Школа ейдотехніки». Доктор педагогічних наук Російської академії енциклопедій, психолог, президент громадської організації Асоціація розвитку творчої особистості «ВАРТО»E-mail: eydetika.ua@gmail.com E-mail: in-varto@i.ua

Номер слайду 7

Методи ейдетики: Класифікація за Чепурним. Геннадієм Анатолійовичем«Перетворення»«Зв'язування»«Порядкова система»«Підсилення»«Збереження» Класифікація за АнтощукомЄвгеном Всеволодовичемневербальних асоціаційметод Цицерона («сліди» інформації)метод ключових слівметод парадоксівметод оживлення

Номер слайду 8

Метод «Перетворення»Перетворення – це метод первинної обробки інформації, який перетворює складну для сприйняття інформацію в зручну для ефективного відтворення. Метод складається з таких прийомів:аналогія,трансформація, піктограми, цифрообраз,неологізм…

Номер слайду 9

Метод «Підсилення»Підсилення – це метод поліпшення ефективності сприймання, збереження та відтворення асоціативних зв’язків і образів, що були уже сформовані. Декілька прийомів:візуалізація (оживлення), стереоефект (входження), емоційний акцент, колірний акцент,тлумачення…

Номер слайду 10

Прийом «Аналогія» (від грец. analogia – подібність) Між інформаційними одиницями, що запам’ятовуються, знаходять спільні ознаки, властивості, якості, тенденції розвитку тощо. У мнемотехніці аналогія – це один з основних і найпоширеніших прийомів для обробки інформації. «Зумів уявити – значить пам’ятаєш» Євген Антощук. Головне запитання під час тренування асоціативного мислення звучить так:«Про що ти подумав?»

Номер слайду 11

Прийом «Аналогія»

Номер слайду 12

Друдл – це загадка-головоломка. Малюнок, на підставі якого неможливо точно сказати, що це таке. Але зате можна придумати безліч варіантів «що б це могло бути». Єдино правильної відповіді немає. Придумав їх письменник Роджер Прайс. Використання друдлів сприяє розвитку асоціативного мислення, пам’яті, вчить знаходити нестандартні підходи до різноманітних задач.

Номер слайду 13

Людина в костюмі з краваткою-метеликом, затисненим дверима ліфта? Або метелик, що підіймається по мотузці вгору. А може, трикутник, цілує відображення в дзеркалі? Або флюгер на даху будинку? А може - пісочний годинник, що лежить на столі? Або два гучномовці на стовпі? Що це? А може бути: • Шафа з ручками. • Коробка для шахів. • Закрите вікно. • Вуха дистрофіка.• Бабка над дорогою. • Ручки дверей з двох сторін. • Книга з закладкою. • Торт, перев'язаний мотузкою (вид зверху).

Номер слайду 14

Прийом «Трансформація»Об’єкти, що запам’ятовуються, перетворюються на інші за значенням та образом, що легші для запам’ятовування. медаль. Для успішного засвоєння правопису словникових слів потрібно трансформувати сумнівну літеру в образ.(від латин. transformatio – перетворення)

Номер слайду 15

Прийом «Трансформація»: Використовуємо при вивченні правопису словникових слів, зокрема слів з ненаголошеними голосними. Дітям подобається приймати активну участь у створенні образної картинки, у якій зашифроване правильне написання слова.

Номер слайду 16

Прийом «Піктограми»Інформацію, що запам'ятовується, схематично зображують спрощеними малюнками. Піктограми – маленькі прості малюночки, значки, в яких виділяються суттєві ознаки предмета або поняття.

Номер слайду 17

Прийом «Піктограми»вірш «Що таке Батьківщина»Що таке Батьківщина?За віконцем калина,Тиха казка бабусі,Ніжна пісня матусі,Сильні руки у тата,Під тополями хата,Під вербою криниця,В чистім полі пшениця.

Номер слайду 18

Фарби. Що таке Батьківщина?За віконцем калина,Тиха казка бабусі,Ніжна пісня матусі,Сильні руки у тата,Під тополями хата,Під вербою криниця,В чистім полі пшениця. Прийом «Піктограми»

Номер слайду 19

Прийом «Цифрообраз»Цифрову інформацію, що запам'ятовується, асоціативно пов'язують з певними образами. Гра «Упізнай цифру»

Номер слайду 20

Прийом «Візуалізація»(від латин. visualis – зоровий) Для посилення запам’ятовування уявляється фізичний вплив подій, явищ та об’єктів на відчуття (зір, слух, нюх, відчуття дотику, термочутливість, рівновагу, орієнтування, кінестезію), що надає людині відчуття максимальної реальності цієї події.гра «Живий конструктор»

Номер слайду 21

гра «Живий конструктор»Буква АСтаньте рівно, поверніться,Один одному всміхніться,Лиш голівками торкніться. Та за руки ви візьміться. Подивіться, мов жива,Перед нами буква А!

Номер слайду 22

Прийом «Тлумачення»(від грец. etymon – основне значення слова)Для посилення запам’ятовування слова чи терміна з'ясовується і роз'яснюється його лексичне або етимологічне значення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ковальова Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Перемітько Валентина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 липня 2018
Переглядів
6347
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку