Презентація: "Фінікійські міста-держави.Ізраїльсько - Іудейське царство"

Про матеріал
Презентація знайомить з особливостями розвитку Фінікії, заснуванням колоній,впливом географічного положення на заняття та господарську діяльність, винаходами фінікійців. Суспільним ладом та духовним світом давніх євреїв,утворенням Ізраїльсько-Іудейського царства, правлінням царя Давида та Соломона в Ізраїльсько-Іудейському царстві.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цивілізації Передньої та Центральної Азії. Фінікійські міста-держави. Ізраїльсько-Іудейське царство

Номер слайду 2

Перевіряємо знання У 2004 р. до н. е. сорокарічний купець з міста Ур вирушив з торговим караваном до Фінікії. Додому він повернувся тільки через три роки. За рік до від'їзду у нього народився син. 1. В якому році народився купець? 2. В якому році купець повернувся назад? Розв'яжіть хронологічну задачу: Купець з міста Вавилон повернувся з торговим караваном із Фінікії у рік смерті царя Хаммурапі. Із мандрівки він привіз гарні подарунками для своєї десятирічної доньки. 1. В якому році народилася його донька? 2. Скільки років минуло з того часу?

Номер слайду 3

Перевіряємо знання Купець з міста Вавилон повернувся з торговим караваном із Фінікії у рік смерті царя Хаммурапі. Із мандрівки він привіз гарні подарунками для своєї десятирічної доньки. В якому році народилася його донька? Скільки років минуло з того часу? Розвязання: Цар Хаммурапі помер у 1750 р. до Р.Х. 1)1750 + 10 =1760 р. до Р.Х. 2)1760 + 2021 – 1 = 3780 роки Відповідь: донька купця народилася у 1760 р. до Р.Х. Відтоді минуло 3780 років

Номер слайду 4

План 1. Фінікійські міста-держави. Фінікійська колонізація. 2. Ізраїльсько-Іудейське царство. Біблія як історичне джерело.

Номер слайду 5

Близький Схід

Номер слайду 6

Географічне положення Фінікії Східне узбережжя Середземного моря. Перехрестя торгових шляхів. Сучасний Ліван.

Номер слайду 7

Природні умови Фінікії Мало родючих земель Гори Посушливий клімат Море Пісок Пурпур – фарба з морських молюсків Корисні копалин Мало родючих земель Гори Посушливий клімат Море Пісок Пурпур – фарба з морських молюсків Корисні копалини

Номер слайду 8

Заняття фінікійців Море Низини Гори й височини Кораблебудування Мореплавство Торгівля Рибальство Ремесло Садівництво (оливки, фініки, виноград, персики) Торгівля Піратство

Номер слайду 9

Морська торгівля Купували: слонову кістку, мідь, папірус, срібло, пшеницю, сіль, зброю, тканини. Продавали: пурпур, вовну, скло, метал, та кедрову деревину.

Номер слайду 10

Найбільші міста Фінікії Тір Сідон

Номер слайду 11

Найбільші міста Фінікії Бібл

Номер слайду 12

Фінікійські кораблі Військовий корабель Торгівельний корабель

Номер слайду 13

Фінікійці-мореплавці Фінікійці вважалися найкращими мореплавцями свого часу й інші держави часто використовували їх як найманців. На малюнку зображено бойову й торгівельну бірему Довжина – близько 30 м. Ширина 1/6 довжини корпусу.

Номер слайду 14

Словник термінів Колонія – поселення на чужих територіях. Метрополія – країна чи місто, що має свої колонії. Колонізація – переселення частини жителів країни на чужі території з метою заснування колоній.

Номер слайду 15

Фінікійська колонізація

Номер слайду 16

Стародавній Карфаген Найбільша фінікійська колонія на півночі Африки .

Номер слайду 17

Хвилинка відпочинку «Фінікійський дощ» У Фінікії піднявся вітер потираємо долоні. Починає накрапати дощ клацаємо пальцями. Дощ посилюється плескаємо долонями по грудях Почалася справжня злива плескаємо долонями по ногах А ось гроза, справжня буря тупаємо ногами Буря починає стихати плескаємо долонями по ногах Злива перетворюється на дощ плескаємо долонями по грудях Рідкі каплі падають на землю клацаємо пальцями Вщухає вітер потираємо долонями З'являється сонечко! усі разом піднімаємо руки догори

Номер слайду 18

Біблія як історичне джерело

Номер слайду 19

Словник термінів Біблія (від грецьк. βιβλία — книги) — зібрання старовинних книг, створених на Близькому Сході на протязі ХV століть (XIII ст . до Р. Х. — II ст.), канонізоване в іудаїзмі та християнстві в якості Святого писання. Пророки — проповідники волі Бога.

Номер слайду 20

Євреї в Палестині Близько 1700 р. до Р. Х. плем’я на чолі з Авраамом із міста Ур переселилось до Палестини. Вони прийшли із-за Євфрату – “зарічні люди” - євреї. “Я дам тобі та потомству твоєму землю скитання твого, весь край ханаанський, на вічне володіння” (Біблія)

Номер слайду 21

Єгипетський полон євреїв За часів Тутмоса ІІІ Палестина стала єгипетською провінцією. 400 років євреї перебували в рабстві. Після суворих покарань, посланих Богом на Єгипет, фараон Рамзес ІІ відпустив євреїв. Мойсей вивів цей народ, 40 років вони блукали по пустелі. На горі Синай бог Ягве з’явився Мойсею і вручив йому кам’яні таблиці – скрижалі. На них були записані закони для єврейського народу.

Номер слайду 22

Утворення держави Близько 1030 р. до Р.Х. 12 родів (колін) євреїв об'єдналися і створили державу Ізраїль. Першим царем було обрано Саула з роду Веніаміна. Пізніше його зять Давид заснував Іудейське царство.

Номер слайду 23

Давид – засновник об'єднаного царства У 1004 р. до Р.Х. цар Давид шляхом об’єднання створив Ізраїльсько-Іудейське царство.

Номер слайду 24

Цар Давид Давид приєднав до держави Саула території ізраїлевих племен, а також захопив Єрусалим, зробивши його своєю столицею, завоював ряд сусідніх територій, провів перепис населення (близько 973 до Р.Х.), ввів податки і разом з народним військом організував загони охоронців від чужинців. У єврейському фольклорі Давид зображений сміливцем, який переміг велетня Голіафа.

Номер слайду 25

“Золотий вік” царя Соломона Найбільшої слави та могутності Ізраїльсько – Іудейське царство досягло за часів царя Соломона (964-928 рр. до Р.Х.), сина Давида, якого євреї вважали наймудрішим із людей. На четвертий рік свого царювання Соломон почав будувати в Єрусалимі великий храм богу Ягве. Цар Соломон

Номер слайду 26

Суд Соломона

Номер слайду 27

Домашнє завдання Опрацювати матеріал з підручника § 13 Заповнити в робочому зошиті ст. 35 --37

Номер слайду 28

Дякую за увагу !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Маїло Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мірчук Мар'яна Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Горлачова Тетяна Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Космина Надежда
    Чудово! Дякую! Обов'язково використаю.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
7571
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку