ПРЕЗЕНТАЦІЯ "ФІТБОЛ-ГІМНАСТИКА"

Про матеріал
Фітбол у перекладі з англ. означає «м'яч для опо¬ри». М'яч має певні властивості, використовується для оздоровчих, коригувальних і дидактичних цілей. Це розмір, колір, запах і його особлива пружність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФІТБОЛ-ГІМНАСТИКАПідготувала інструктор з фізичного виховання. Врублевська М. Г.

Номер слайду 2

Більшість дітей потребує особливих програм фізичого розвитку, має бути врахований весь комплекс соматичних, інтелектуальних і фізичних проб­лем. Ці програми мають найперше сприяти корекції не лише фізичного, а й мовленнєвого, емоційного і загального розвитку. Фітбол у перекладі з англ. означає «м'яч для опо­ри». М'яч має певні властивості, використовується для оздоровчих, коригувальних і дидактичних цілей. Це розмір, колір, запах і його особлива пружність.

Номер слайду 3

Спільна робота рухового, вестибулярного, зо­рового і тактильного аналізаторів, що включа­ються під час виконання зрв на м'ячі, підси­лює ефект занять. Крім того м'ячі мають ванільно- цукерковий запах, і діти залюбки займаються на таких тренажерах. М'ячі можуть бути не лише різного розміру, а й ко­льору. Адже відомо, що кольори по-різному вплива­ють на психічний стан і фізіологічні функції людини. Теплий колір (червоний, помаранчевий) підвищує активність, підсилює збу­дження центральної нер­вової системи.

Номер слайду 4

Цей колір зазвичай вибирають ак­тивні діти з холеричними межами. Холодний колір (синій, фіолетовий) за­спокоює. Його вибира­ють діти з флегматичними межами, спокійні. Жовтий і зелений кольо­ри сприяють прояву ви­тривалості. За допомогою кольорів можна регулюва­ти психоемоційний стан людини. Так, коричневе і чорне забарвлення сна­рядів складає враження, що вони важчі за предме­ти, які забарвлені в білий і жовтий колір.

Номер слайду 5

Гімнастикою з м'ячами займаються в дошкіль­ному закладі підгрупами, індивідуально або у групі. Час проведення одного заняття з дітьми 3-4-х ро­ків - 30 хв, з дітьми 5-б-ти років - 40 хв. Заняття проходять у чистою провітреному приміщенні на ки­лимі. Діти одягнені легко, без взуття. Пам'ятаємо, що заняття - це казка. Діти ви­конують вправи під час казки, яку розповідає інструк­тор із фізкультури. Як правило, ці заняття не мають великого м'язового навантаження, у них переважає безліч вправ на розвиток моторики (ха­пання, кидання тощо), звуконаслідувальні, а також ріщні ігри ігри з розгорнутим ігровим змістом. Дїти дістають насолоду не від того, що навчилися виконувати той або інший рух, а від самої гри. Вправи на м'ячах вони можуть виконувати протягом заняття. З дітьми молодшого віку робимо вправи на м'ячах як фрагмент заняття. У молодшій групі основну увагу приділяємо роботі над тонусом, статичною координацією, збереженням заданої пози. В середній групі діти вчаться технічно правильно виконувати загальнорозвивальні вправи і розвивати рухову координацію. Для дітей з мовленнєвими порушеннями автома­тизації рухів проводимо з мовленнєвим супроводом. Ритм віршів до­помагає підпорядкувати рухи тіла певному темпу, сила голосу визначає їх амплітуду і виразність. Діти старшої групи мають більш координовані рухи, вони можуть регулюватися і підкорятися вольо­вому наказу. Діти розуміють користь вправ, зв'язок між способом виконання і кінцевим результатом. Вони стають наполегливіші в подоланні труднощів і можуть багаторазово повторювати вправи, працю­вати в колективі, виконувати всі команди, які дає пе­дагог, організовано і дисципліновано.

Номер слайду 6

За структурою руховий тренінг із м'ячами нагадує традиційне фізкультурне заняття:1. Підготовча частина, до завдання якої входить розвиток усіх видів уваги, сприйняття і пам'яті, орієн­тування у просторі на матеріалі основних рухів.2. Основна частина - освоєння загальнорозви-вапьних вправ і вправ на тренажерах.3. Заключна частина - рухлива гра і релаксація. У старшій групі діти вже співвідносять свої дії з му­зикою, тому використовуємо музичний супровід або фонограму. Використання фітболів у сюжетних рухливих іграх надає іграм творчого характеру, підсилює терапев­тичний ефект. Діти у старшому віці охоче грають в різні без­сюжетні ігри з елементом змагання, естафети, ігри з різними предметами, готові до участі у спортивних іграх. Безсюжетні ігри дуже близькі до сюжетних - у них бракує образів, яких вони наслідують. В основі таких ігор лежить виконання певних рухових завдань із простими правилами. Основна мета безсюжетних ігор із фітболами - рухове коригування розвитку вихованців. Перед пе­дагогом стоїть завдання: навчити дітей діяти відпо­відно до інструкції, що привчає їх орієнтуватися у просторі, розвиває спритність. Слід використовувати також ігри-забави. Рухові зав­дання в цих іграх часто містять елемент змагання. Фітболи урізноманітнюють ці ігри, вони додають ді­тям радості і здоров'я, спритності, винахідливості, швидкості реакції.

Номер слайду 7

Ігри з фітболами можна використовувати не лише на фізкультурниз заняттях, а й у повсякденній роботі ( на прогулянці, самостійних іграх дітей, розвагах і в індивідуальній роботі). Більшість таких ігор спрямо­вана на корекцію і розвиток усіх властивостей уваги: концентрацію, перемикання, стійкість та розподіл. Слід зазначити, що ефективність ігор обумовлю­ється не лише змістом, а й організацією, методикою їх проведення, у яких зважають на вікові особливос­ті дітей, зміну періодів рухової активності, інтервали для відпочинку і диференційованої оцінки діяльності дітей. У цьому віці відбувається перехід від ігрової діяль­ності до навчальної. Тут особливо потрібна заключна частина. Прийоми релаксації допомагають дітям далі самостійно регулювати свій психоемоційний стан, процеси збудження і гальмування. Попри те, що ігрова діяльність переходить у навчальну, гра для дітей старшого віку і далі посідає важливе місце. Змінюється якість ігор. Важливе значення мають ко­мунікативні, психокоригувальні і командні ігри з еле­ментами спорту.

Номер слайду 8

«Золоті» правила фітбол-гімнастики1. Кожній дитині потрібно добирати м'яч за зрос­том так, щоб під час посадки на м'яч між тулубом і стегном, стегном і гомілкою, гомілкою і стопою був прямий кут. Правильна посадка передбачає також підведену голову, опущені і розведені плечі, рівне по­ложення хребта, підтягнутий живіт.2. Перед заняттям із м'ячами треба пересвідчи­тися, що поруч немає гострих предметів, які можуть пошкодити м'яч.3. Діти мають зручний одяг, що не заважає рухам, і неслизьке взуття (краще без взуття на килимку).4. Починати треба із простих вправ і полегшених вихідних положень, поступово переходячи до склад­них.5. Жодна вправа не має завдавати болю або ви­кликати дискомфорт.6. Слід уникати швидких і різких рухів, скручувань у шийному і поперекових відділах хребта, інтенсивно­го напруження м'язів і спини.7. Під час виконання вправ, лежачи на м'ячі, не за­тримувати дихання.8. Виконуючи вправи на м'ячі, лежачи на животі і спині, голова і хребет мають становити одну пряму лінію.9. Під час виконання вправ м'яч не повинен рухатися.10. Фізичне навантаження за ча­сом має суворо дозуватися відповід­но до вікових можливостей дітей.11. Стежити за технікою виконання вправ, дотримуватися при­йомів страхування і вчити дітей са­мострахування.12. На кожному занятті намагатися створювати позитивний емо­ційний фон, бадьорий, радісний настрій.13. Можна проводити комплекс­ні ні заняття, коли одночасно з ви­конанням фізичних вправ діти удо­сконалюють культуру мовлення, правильну вимову.14. Для формування комуніка­тивних умінь можна виконувати вправи на м'ячах у парних загальнорозвивальних вправах, рухливих іграх, командних змаганнях. 

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додано
17 жовтня 2023
Переглядів
369
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку