Презентація "Фізика в житті людини"

Про матеріал
Презентація на тему "Оптика в житті людини" буде корисна для вчителів фізики під час уроків. Та як наочність для учнів, щоб стимулювати творчу діяльність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оптика в житті людини. Виконали учні 8 класу: Хлань Марія та Поминчук Вікторія. Керівник: вчитель фізики Козловець В. В.

Номер слайду 2

Оптика. О́птика (англ. optics) — розділ фізики, в межах якого вивчається природа оптичного випромінювання (світла), досліджуються процеси випромінювання світла, його поширення в різноманітних середовищах і взаємодії з речовиною.

Номер слайду 3

Оптичні прилади. Опти́чний при́лад - прилад, в основі якого лежить використання оптичних явищ. Основними складовими оптичних приладів, як правило, є використання лінз. Також часто використовується у їх складі дзеркало. До оптичних приладів належать наприклад телескоп, оптичний мікроскоп, інтерферометр Майкельсона та інші.фотоапараттелескопмікроскоплазеркінопроекторкінокамерабінокль

Номер слайду 4

Окуляри. Окуляри для корекції вад зору — оптичний прилад, який застосовують для виправлення вад зору (астигматизм, аномалії рефракції ока та акомодації ока). Окуляри захисні — окуляри для захисту очей від механічних ушкоджень і шкідливого впливу будь-якого випромінювання. Окуляри сонцезахисні — окуляри для захисту очей від негативного впливу сильної зовнішньої освітленності, зокрема сонячного світла. Окуляри поляризаційні — окуляри з поляризаційними фільтрами, які пропускають світло з певним напрямком поляризації, тобто поляризують світло. Використовуються для спостереження за об'єктами в умовах відблисків та заважаючого фонового освітлення. Окуляри анагліфічні — окуляри з різнокольоровими скельцями-фільтрами для розглядання стереоскопічного зображення. Окуляри тактичні — для захисту очей від дрібних осколків та шрапнелі, раптового спалаху світла.

Номер слайду 5

Фотоапарат Фотокамера — прилад для фіксації оптичного зображення на спеціальному носії (зазвичай фотоплівці або у формі комп'ютерного файлу на електронній карті пам'яті).

Номер слайду 6

Телескоп Телеско́п (заст. — далекогля́д) — прилад для спостереження віддалених об'єктів, був сконструйований Галілео Галілеєм у 1609 році. Термін «телескоп» також вживається для позначення астрономічних приладів для спостережень електромагнітних хвиль невидимих для людського ока (інфрачервоні, ультрафіолетові, рентгенівські, гамма- і радіотелескопи), а також для реєстрації відмінного від електромагнітного випромінювання (нейтринні та гравітаційні телескопи).

Номер слайду 7

Мікроскоп. Мікроскоп – прилад для розглядання дрібних, невидимих для неозброєного ока, предметів у збільшеному зображенні.Історично першим приладом, який використовувався з такою метою був оптичний мікроскоп, дія якого базується на заломленні світла системою лінз.

Номер слайду 8

Бінокль Біно́кль (лат. bini — два і лат. oculus — око) — оптичний прилад, складений з двох паралельно з'єднаних зорових труб. Застосовують його для спостереження віддалених предметів. Є два типи біноклів: театральний і польовий

Номер слайду 9

Лазер. Лазер (англ. Laser, акронім від light amplification by stimulated emission of radiation «посилення світла вимушеним випромінюванням») — пристрій для генерування або підсилення монохроматичного світла, створення вузького пучка світла, здатного поширюватися на великі відстані без розсіювання і створювати винятково велику густину потужності випромінювання при фокусуванні (108 Вт/см² для високоенергетичних лазерів).

Номер слайду 10

Будова ока

Номер слайду 11

Короткозорість. Короткозо́рість або міопія — дефект зору, коли людина чітко бачить лише близько розташовані предмети, результат підвищеної заломлювальної сили оптичних середовищ ока (кришталика, рогівки) або надто великої довжини осі (при нормальній заломлювальній силі) очного яблука. Короткозорість поділяється на вроджену та набуту. Набута — збільшення кривизни кришталика. Вроджена — зображення виникає не на сітківці, а перед нею.

Номер слайду 12

Далекозорість. Далекозорість або гіперметропія — вада зору, що виникає внаслідок змін оптичної системи ока, і проявляється у вигляді нездатності сфокусувати зір на прилеглому об'єкті. При цьому промінь світла, який потрапляє після заломлення через лінзу ока (рогівку та кришталик) віртуально збирається за сітківкою (світлосприймальний апарат ока), а на сітківці формується нечітке зображення. Далекозорість зазвичай розвивається після 50 років.

Номер слайду 13

Корекція для короткозоростіКорекція короткозорості Для корекції міопії використовують "мінусові" окуляри і контактні лінзи. Вони змінюють напрямок світлових променів, які потрапляють в око, і зміщують фокус на сітківку. Це дозволяє людині добре бачити вдалину.

Номер слайду 14

Корекція далекозоростіМалюкам з далекозорістю необхідна адекватна очкова корекція. Вона допомагає зберегти бінокулярний зір, а також уникнути розвитку косоокості та амбліопії. Разом з цим дітям призначають апаратне лікування і фізіотерапевтичні процедури.

Номер слайду 15

Дякую за увагу

pptx
Додано
22 грудня 2020
Переглядів
1207
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку