Презентація. Г.Пагутяк

Про матеріал
Презентація про творчий шлях сучасної української письменниці Галини Пагутяк.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Галина Василівна Москалець (Пагутяк — літературний псевдонім)Авторка багатьох книжок, серед яких «Потрапити в сад», «Смітник Господа нашого», «Записки Білого Пташка», «Писар Східних Воріт Притулку», «Королівство», «Слуга з Добромиля», «Урізька готика», «Зачаровані музиканти».

Номер слайду 2

Письменниця про себе. У когось є наукове мислення, в когось — логічне. У мене, для прикладу, міфологічне мислення. Намагаюсь здобути знання, досвід заради того, щоб змінити ними світ. Але не дозволяю, аби світ мене змінював. Я — в опозиції до нього. Людина так зливається з природою, що здатна змінювати стихію собі на користь. Я знаю, як можна викликати вітер. Була свідком, як його викликали, щоб завадити мені вийти з хати, коли я відвідала чужу територію. Знаю, що можна наслати пошесть на тварин, на рослини, змінити погоду. Це все — реально!

Номер слайду 3

Лауреат Шевченківської премії (2010 р.) за книгу прози «Слуга з Добромиля»

Номер слайду 4

ЦІКАВІ ФАКТИГалина Пагутяк обожнює котів. В її квартирі разом з нею проживає 5 домашніх улюбленців. Місцем дії багатьох її творів є рідне село письменниці Уріж. Саме в Урожі, за словами самої Галини Пагутяк, їй відкрився дивний світ людських вірувань про потойбіччя, до яких вона ставилася більш, ніж серйозно. Саме село, що є сусіднім з батьківщиною Франка — Нагуєвичами, вона вважає дуже містичним та загадковим. Наймістичнішим письменником України, як часто називають її, сама письменниця вважає Франка. За мотивом переказу Франка про спалення опирів в Нагуєвичах під час холери 1831 р. Галина Пагутяк написала роман «Урізька готика», який авторка відносить до вершинних своїх творів. Галина Пагутяк — особлива мандрівниця. Подорожі селами Галичини вилилися 2014 р. в незвичайну книгу розповідей, кілька днів у Туреччині — у повість «Новий рік у Стамбулі». Часто буває в Ізраїлі, а Єрусалим вважає найтаємничішим містом світу, яке володіє неабиякою харизмою. У своїх творах показує власну зацікавленість країнами Близького Сходу. Коли американці та місцеві мародери розгромили музей в Багдаді, письменниця написала повість «Брат мій Енкіду». Намагається не писати твори від свого імені після цікавого випадку з читачем. Чоловік думав, що Галина Пагутяк їздить на візку, бо прочитав її повість «Соловейко», де головна героїня викидується із вікна та стає інвалідом.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

 «Потрапити в сад» продовжує традицію, започатковану в нашій літературі В. Стефаником. Твір невеликий, а герої, прості люди, окреслені виразними штрихами.

Номер слайду 7

У творі Г. Пагутяк «Потрапити в сад» присутній образ Перебенді із Шевченкового «Кобзаря». За словником Бориса Грінченка, перебендя – дивак, химерник, примхливий. Те ж саме визначення дає словник Володимира Даля: «перебендивать» - «причудничать», «привередничать». У творчості Тараса Шевченка це романтичний образ співця.

Номер слайду 8

ОСТАННІ ТВОРИ«Записки білого пташка» (2013 р., 2-е видання)«Сентиментальні мандрівки Галичиною» (2014 р.)«Магнат» (2014 р.)«Новий рік у Стамбулі» (2015 р.)«У кожного є бабуся» (2015 р.)«Королівство» (2016 р., 3-є видання)«Книгоноші з Королівства» (2016 р., 2-е видання)«Захід сонця в Урожі» (2016 р., 3-є видання)«Пан у чорному костюмі з блискучими ґудзиками» (2016 р.)«Гіркі землі» (2016 р.)

Номер слайду 9

Галина Пагутяк: «Я з тих людей, яким більше подобається виходити через вікно…» 

pptx
Додано
18 травня 2021
Переглядів
4658
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку