Презентація "Генетично модифіковані організми"

Про матеріал
Знайомство з ГМО, їхній вплив на навколишнє середовище, на здоров’я людини, а також про вміст ГМО в продуктах харчування, які ГМ - рослини використовуються в легкій промисловості і обережне ставлення до ГМ - продукції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Генетично модифіковані організми

Номер слайду 2

Мета: Продовжити знайомитися з ГМО, вивчати їхній вплив на навколишнє середовище, на здоров’я людини, а також знати про вміст ГМО в продуктах харчування, знати які ГМ - рослини використовуються в легкій промисловості і виховувати обережне ставлення до ГМ - продукції.

Номер слайду 3

Генетично модифіковані організми – це… живі організми, які містять гени, штучно створені або запозичені з інших організмів.

Номер слайду 4

Методи отримання ГМО Отримують генетично модифіковані організми за допомогою: генетичної інженерії ; штучне злиття клітин;

Номер слайду 5

ГМО – генетично модифіковані організми – це переважно сільськогосподарські рослини з ДНК, зміненою для набуття ними бажаних характеристик, наприклад, стійкості до шкідників, вірусів або гербіцидів. ГМО використовуються зараз здебільшого у виробництві харчових продуктів. ГМО – результат технологічної діяльності, яка вперше дозволила схрещувати різні види й долати міжвидові бар’єри. ГМО – живі організми, які передають штучно змінену ДНК з покоління в покоління – „діти ГМО – теж ГМО”. На вигляд від звичайних рослин вони нічим не відрізняються, але в природі здатні до, так званого, генетичного забруднення, тобто передачі власної зміненої ДНК диким родичам

Номер слайду 6

Наприклад, створений компанією "Новартіс" сорт кукурудзи містить ДНК кукурудзи, одного вірусу і двох видів бактерій. Ще одним "дивом генної інженерії" є сорт помідорів, для морозостійкості якого в овочі вживлено ген медузи. Тож чи впевнені ви у тому, що саме їсте?!

Номер слайду 7

З якими темпами… Кількість країн ,які займаються вирощуванням ГМ – культур, зросло з 6 в 1996 році ( перший рік комерціалізації ГМО) до 18 у 2003 році. В 2008 році ГМ - культурами було засіяно 125 млн. гектарів.

Номер слайду 8

Війна з голодом Транснаціональні корпорації стверджують, що при допомозі ГМП подолають голод. Зараз чисельність населення планети 6,6 млрд населення. За рік воно збільшується на 80 млн. До 2050 року воно досягне 9 млрд.,тож навіть індустріально розвинені країни можуть мати проблеми з кількістю продуктів харчування.

Номер слайду 9

Близько 30% соєвої сировини, яка використовується в дитячому харчуванні, є продуктом генетично-інженерних технологій. Крім того, в раціон дітей молодшого віку були включені трансгенні злакові культури та кукурудза.

Номер слайду 10

Погляд на ГМО очима дітей

Номер слайду 11

У своїй продукції використовують ГМО: “Nestle”, “Stimorol “, “Lipton “, “Coca-Cola “,

Номер слайду 12

Чим може бути шкідлива їжа? По-перше - через мікроорганізми, по-друге – обмаль їжі, по-третє через хімічні речовини, які знаходяться в їжі ,або додаються в неї чи залишаються після приготування. Для деяких груп населення загрозою можуть бути продуктові добавки, консерванти, барвники.

Номер слайду 13

Генно модифіковані продукти стали одним із досягнень біології ХХ століття. Але головне питання – чи безпечні ці продукти для людини, до сих пір залишаються без відповіді. Проблема ГМП актуальна, бо в ній економічні інтереси багатьох країн входять в протиріччя з основними правами людини.

Номер слайду 14

Чим нам загрожують генетично модифіковані продукти? Біотехнологічні корпорації доводять, що їх нова продукція зробить сільське господарство стійким, переможе голод, вилікує епідемії і значно поліпшить здоров’я народу.Але насправді своїми діями у сфері бізнесу і політики генні інженери ясно продемонстрували, що вони хочуть використати ГМО для того, щоб захопити і монополізувати світовий ринок насіння, продуктів харчування,тканин і медичних препаратів

Номер слайду 15

Вплив ГМО на здоров`я людини вживання продуктів з ГМО може призвести до появи алергічних реакцій; порушення структури слизової оболонки шлунку, поява стійкої до антибіотиків мікрофлори кишківника. Наслідком може стати неможливість лікування багатьох інфекційних хвороб. зниження імунітету всього організму (70 % імунітету людини – в кишківнику), а також порушення обміну речовин. Продукти з ГМО можуть провокувати рак

Номер слайду 16

Ірраціональний жах в тому, що ген , який ви проковтнули буде втягнутий у вашу ДНК, в ДНК ваших дітей чи на найгірший кінець ваших бактерій,з якими ви спокійно вживаєтесь. І через 2 години після їди в організмі можна знайти тільки рвані куски “намистинок” довжиною в 700 штук ,які не несуть ніякої осмисленої інформації, яку можна було б виконати. А через 8 годин навіть ці рвані куски із організму благополучно зникають. Ці факти взяті з робіт Шубберта і К°,на які неодноразово посилалась проф. Єрмакова ,як факти можливого вбудовування ДНК в людський геном. Інший погляд на ГМО

Номер слайду 17

Скажете – а як же мутації? Да бувають мутації. Радіація, горілка, деякі ліки - можуть викликати пошкодження однієї чи декілька “намистинок”. При копіюванні цієї зіпсованої ланки виникає помилка, яка потім копіюється далі. Але механізму , за допомогою якого з`їдений ген може привести до мутації – не описано. Тому що мутаген повинен добратися до середини клітини. Це можуть зробити продукти розпаду алкоголю, ряд лікарських препаратів, для жорсткого випромінювання ніякі мембрани не перешкода… А ось ген в клітину сам попасти не зможе. Не вміє. Навіть небезпечній вірусній ДНК, щоб попасти в клітину, потрібний білковий “одяг”. Цей “одяг” хапається за кліткову мембрану і утворює в ній дірку, куди і пробирається ДНК віруса.

Номер слайду 18

Вплив ГМО на навколишнє середовище Генетичне забруднення планети набагато страшніше хімічного або радіоактивного. Ми поміщаємо живі організми без всякої еволюційної історії в середовище, яка не знає, як до них пристосуватися.

Номер слайду 19

Щоб довести всі наслідки вживання продуктів з ГМО, необхідно 40-50 років. Чималий строк, погодьтеся. Тому щоб не нажити собі проблем і хвороб, буде не зайвою деяка обережність при виборі продуктів харчування.

Середня оцінка розробки
Структурованість
2.3
Оригінальність викладу
2.3
Відповідність темі
2.3
Загальна:
2.3
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дзевенко Марія Віталіївна
    Антинауково. Збірка страшилок від сусідки, а не дійсно науково обгрунтована робота про ГМО.
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
  3. Руденко Олександра
    Не відповідає сучасним уявленням про ГМО. Немає жодних досліджень, які вказували б на шкідливість ГМО. Панчіна почитайте.
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
ppt
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
20 червня 2020
Переглядів
16753
Оцінка розробки
2.3 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку