Презентація "Генії українського народу"

Про матеріал
Презентацію "Моє рідне село " можна використовувати у виховній роботі та на уроках історії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Генії українського народу. Підготувала вчитель географії ЗЗСО І – ІІ ступенів с. Митлашівка Драбівської селищної ради. Кирильчатенко Алла Михайлівна

Номер слайду 2

Григорій, Дмитро і орест Левицькі…Україна, напевно не знала подібного – щоб три представники з одного роду (батько, син І ПРАВНУК) ЗІЙШЛИ НА ВИСОЧІНЬ СВІТОВОЇ СЛАВИ. Щоб три імені з однієї сім’ї так глибоко асоціювалися нації, всього українського народу.

Номер слайду 3

Цей геніальний рід започаткувався на полтавщині, у крихітній Маячці. Саме з Новосанжарської землі пішов він у великий світ. Пішов, щоб прославити і возвеличити україну, її самобутність і неповторність, її красу.

Номер слайду 4

Григорій Кирилович Левицький (1697 – 1789) – видатний український живописець, гравер різцем по міді.

Номер слайду 5

Брав участь у розписі Іконостаса Андріївської церкви у Києві. Творчість Г. К. Левицького була лебединою піснею української гравюри 17 – 18 ст.

Номер слайду 6

Дмитро Григорович Левицький (1735 – 1822) – видатний художник – портретист. Здобував освіту в Києві, у О. Антропова. Пізніше переїхав до Петербурга. З 1770 - академік, а у 1771 – 1778 рр. – керівник портретного класу Петербурзької академії мистецтв.

Номер слайду 7

Його пензлю належать прекрасні портрети, зокрема, архітектора О. Кокоріна, філософа Д. Дідро, серія портретів вихованок смольного інституту і інші. У 1783 р. Левицький виконав алегоричний портрет Катерини ІІ.

Номер слайду 8

Орест Іванович Левицький – третій президент Української академії наук.

Номер слайду 9

Орест іванович левицький народився в родині православного священника 25 (13) грудня 1848 року в містечку Маячці Кобеляцького повіту на полтавщині.

Номер слайду 10

Дитинство ореста проходило в українському сільському оточенні. Першим учителем майбутнього вченого був його батько. У січні 1857 року батько віддав ореста до приватної школи. Потім навчався в полтавському духовному училищі, далі в полтавській духовній семінарії. Після закінчення її призначений до духовної семінарії.

Номер слайду 11

З 1870 – 1874 рр. орест левицький студент історико – філологічного факультету київського університету. 1875 р. друкує працю « очерки внутренней истории малоросии во второй половине ХVIII в.»

Номер слайду 12

Найулюбленішою справою левицького була науково-дослідна робота. З 1874 по 1921 р. працює секретарем-діловодом у київській комісії для розгляду давніх актів.

Номер слайду 13

Як вчений – архівіст, палеограф, історик україни володів дев’ятьма мовами і видав близько 200 наукових праць. Першою працею левицького в комісії було наукове видання «літопису самовидця» над літописами працював усе життя.

Номер слайду 14

1870 році ореста левицького було призначено секретарем комітету по спорудженню в Києві пам’ятника богдану хмельницькому. у науково-творчому доробку левицького посів біографічний нарис про богдана хмельницького. 29 січня 1878 року левицького обрано членом товариства нестора літописця.

Номер слайду 15

Разом з м. грушевським брав участь у створенні й виданні часопису «Україна» на початку 1911 року обрано дійсним членом наукового товариства імені т. шевченка у львові

Номер слайду 16

У листопаді 1918 року створено академію наук. Орест левицький був найактивнішим організатором академії, очолив третій відділ – кафедру звичаєвого права, був головою правничого товариства.

Номер слайду 17

Ореста левицького обрано заступником президента, але через постійну відсутність вернадського практично він здійснював усе керівництво академією. З 1919 по 1921 рік левицький виконує обов’язки президента УАН.

Номер слайду 18

27 березня 1922 року орест іванович був офіційно обраний третім президентом уан. Після вступу на посаду президента уан орест іванович виїхав у справах до драбова на черкащині, щоб особисто провести польові дослідження, і провідати сина миколу. Це були тривожні, тяжкі часи. Багато людей голодувало, не були винятком і академіки…

Номер слайду 19

Помер орест левицький далеко від києва – на станції драбів, а точніше – на драбівському дослідному полі 9 травня 1922 року. Одспівали не в софіївському соборі як він бажав, а в бідній сільській церкві святого миколая в селі митлашівка.

Номер слайду 20

25 грудня 1998 році, в день народження вченого на його могилі встановлено нову стелу з написом: «Орест іванович левицький»25.12.1848 – 9.5.1922 рр. видатний український археограф, правознавець, історик, етнограф. президент всеукраїнської академії наук 1922р.

Номер слайду 21

На пам’ять мимоволі приходить вірш Ліни Костенко «Пам’ятник І. М. Сошенку» («Умер проїздом…»). Змінивши ім’я в передостанньому рядку хочеться сказати: Ти в цей пейзаж печально так вклинився, Лишився тут, спасибі тій вербі,Лежи, Оресте. Кожен хто вклонився Твоїй могилі, – пам’ятник тобі.

Номер слайду 22

Свята одинока могила президента української академії наук чекає гідного і вдячного пошанування нащадками.

Номер слайду 23

Дякую за увагу

pptx
Додано
22 січня 2022
Переглядів
975
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку