Презентація "Єгипет - дарунок Нілу"

Про матеріал
Презентація розроблена до уроку з теми "Єгипет - дарунок Нілу" на основі навчальної програми для інтегрованого курсу та підручника І.Я. Щупака. Містить пояснення, словник, карти та ілюстрований матеріал до окремих питань, а також різноманітні завдання на закріплення навчального матеріалу уроку: скласти розповідь за малюнком, встановити відповідність, створити контурну карту на основі карти "Давній Єгипет". Презентацію можуть використовувати як вчителі, так і учні під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку «ЄГИПЕТ – ДАРУНОК НІЛУ»Всесвітня історія. Історія України(інтегрований курс)Т. В. Пекар – вчителька історіїОдеської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №45 Одеської міської ради

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ ЄГИПТУПівнічний схід Африки (на заході – пустеля Сахара, на сході – гори і пустеля відокремлюють від Червоного моря).Єгипет – «дарунок Нілу» - так назвав Єгипет дав-ньогрецький історик Геродот. А єгиптяни – це люди, які п'ють воду Нілу. Та Кемет – від давньоєгипетського «Чорна земля»; чорна країна або країна Кемі. Країна Великого Хапі – від давньоєгипетського, Хапі – річка. Стародавній Єгипет

Номер слайду 4

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ ЄГИПТУ На берегах Нілу

Номер слайду 5

Географічне положення. Річка. Клімат. Господарство, ремесла. Північний схід Африки (на заході – пустеля Сахара, на сході – гори і пустеля відокремлюють від Червоного моря)Ніл (Хапі з дав-ньоєгипетської) – довжина 6671 км, впадає в Середземне море. Щорічні розливи. Спекотний, сухий, дощів не було. У травні - червні з пустелі дує хамсин – пекучий суховій. Повені.Іригаційне землеробство, випасне скотарство, рибальство, ремесла, торгівля. Складаємо таблицю «Єгипет – дарунок Нілу»Єгипет – грецька назва, Та Кемет – від давньоєгипетського «Чорна земля»,Країна Великого Хапі – від давньоєгипетського, Хапі – річка. Записуємо до зошита.

Номер слайду 6

Долина річки Ніл в стародавні часи (художня реконструкція)

Номер слайду 7

1. ІРИГАЦІЙНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВООбробка земліЗрошування землі. Шадуф. Збір урожаю. Виноробство. ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ЄГИПТЯН

Номер слайду 8

ІРІГАЦІЙНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО ДАВНЬОГО ЄГИПТУ

Номер слайду 9

ШАДУФ

Номер слайду 10

Праця єгипетського хлібороба  Після розливу Нілу ґрунт ставав м’яким та вологим. Його розпушували мотикою та лег-ким дерев’яним плугом. Засі-явши землю, єгиптяни одразу виганяли на неї домашню худобу (здебільшого баранів), щоб вони втоптали зерно в ґрунт. Колоски зрізали серпа-ми і в’язали в снопи. По колос-ках проганяли худобу, щоб обмолотити зерно. Потім його провіювали: підкидали вгору, щоб відлетіла полова. Зібране таким чином зерно засипали в комори. Кожна родина мала окрему ділянку землі, яку об-робляла власноруч, а врожай збирала для себе.

Номер слайду 11

Іригація – система штучного зрошування полів шляхом створення зрошувальних споруд (каналів, дамб, водосховищ тощо). Записуємо до зошита. Шадуф – пристрій для зрошування, схожий на колодязний «журавель», для підняття води на вищий рівень. Дамби – насипи у вигляді валів із глини й очерету.Іригаційне землеробство – зрошувальне землеробство, що засноване на регулюванні зволоженості ґрунтів шляхом зрошення або осушення полів за допомогою різних засобів. Виток - місце, де ріка бере свій початок. Пороги - кам'яні перепони на річці.

Номер слайду 12

Завдання для учнів. Знайдіть відповідність понять і визначень: А. Шадуф Б. Пороги. В. Виток Г. Дамби. Д. Іригація1. Місце, де ріка бере свій початок.2. Кам'яні перепони на річці.3. Система штучного зрошування полів шляхом створення зрошувальних споруд.4. Місце в пустелі, де є вода й раслинність5. Пристрій для зрошування, схожий на колодязний «журавель», для підняття води на вищий рівень.

Номер слайду 13

2) РЕМЕСЛА. БУДІВНИЦТВОСпорудження будинку На цьому малюнку відтворено процес спорудження будинку. Як видно, одна людина мотикою викопує глину, двоє робітників глеками набирають воду з озера і розводять нею глину, з якої виготовляють цеглу. Праворуч – зводять стіну будинку і стежать, щоб вона стояла рівно. Цеглу носять на коромислі.

Номер слайду 14

2) РЕМЕСЛА. В МАЙСТЕРНІ ЧИНБАРІВ. У майстерні чинбарів (кожум’яків) виготовляють щити Спочатку шкуру кладуть у великий глек для вимочування. Потім її обробляють два робіт-ники: скребачками очищають її від щетини та міздрі (нижнього шару шкури). Після змащення жиром шкуру починають м’яти. З вичинених шкур робили сан-далії, вуздечки, обтягували щити та колісниці. У Єгипті були вперше виготовлені: замок і ключі, гребінець і ножиці, макіяж і дезодорант, зубна щітка з пастою.

Номер слайду 15

2) РЕМЕСЛА. ГОНЧАРНА МАЙСТЕРНЯГончарна майстерня Гончарі ліплять з глини вази і глечики на гончар-ному крузі, потім обпалю-ють у печах і, нарешті, їх розмальовують.

Номер слайду 16

На мілководді Нілу росло багато папірусу, Із товс-тих стебел папірусу давні єгиптяни робили легкі човни. Із тонких – плели кошики, мотузки. Коріння йшло на паливо, а молоді пагони спожива-ли в їжу. Ця рослина слугувала єгиптянам матеріалом для письма. Із стебла папіруса виготовляли папероподіб-ний матеріал для письма – папірус. Папірус на берегах Нілу 2) РЕМЕСЛА. ВИКОРИСТАННЯ ПАПІРУСУЄгиптяни косили папірус, розрізали його стебла на тонкі довгі смужки і накладали їх краєм одну на одну. Краї підклеювалися так, щоб вийшов квадратний аркуш папірусу. На цей аркуш накладали другий шар зі смужок папірусу, але так, щоб їх волокна йшли перпендикулярно до волокон першого шару. Смужки били дерев’яним молотком, щоб вони ущільнилися. Сік, який виділявся, склеював смужки. Потім папірус прасували і висушували. Виходив матеріал, на якому можна було писати (українське слово «папір» і походить від «папірус»).

Номер слайду 17

3) ТОРГІВЛЯ Грошей на той час Єгипет ще не мав. Тому в країні була примітивна обмінна торгівля – товар на товар. Якщо доводилось оцінювати товар, то говорили приблизно так: він коштує стільки, скільки два мішки зерна, чи як три вази, чи як корова. Тому ідучи на ринок, єгиптянин брав не гаманець із грішми, а якийсь товар, наприклад торбу із зерном. На зображенні показано, як жінка сидить навпочіпки зі своїм товаром – цибулею. Поруч стоять два єгиптянина і пропонують обмін: один показує їй намисто, інший – віяло.

Номер слайду 18

До природних багатств Єгипту можна віднести і судноплавність Нілу від першого порога до Серед-земного моря. Цілорічно рікою пливли човни з хлібом, худобою, деревиною, різноманітними виро-бами ремісників тощо. Такий зруч-ний водний шлях полегшував об-мін товарами.Із часом на берегах Нілу виникали міста, у яких жили і працювали ре-місники, мешкали чиновники-писа-рі. Найбільш гомінкою частиною міста стає базарна площа, де обмі-нювалися товарами. 4) СУДНОПЛАВСТВО

Номер слайду 19

Записуємо до зошита.2) Ремесла і торгівля. В Єгипті розвивалися ремесла: виплавка міді, виготовлення знарядь праці та зброї, гончарство, будівництво, чинбарство; виготовлення човнів, мотузок, папірусу та інші види. Люди селилися на берегах Нілу. Розвинуте було судноплавство й обмінна торгівля.

Номер слайду 20

Житло та повсякденне життя трудового люду в Стародавньому Єгипті Оселі трудового люду були значно скромніші, ніж у вельмож. У них майже не було меблів: лише крісла з папірусу, циновки, інколи – ліжко та дерев’яні скрині. Спали, як правило, на циновках – на підлозі або на даху. Замість поду-шок єгиптяни клали під голову спеці-альні підставки з дерева чи каменю – боялися скорпіонів. Основною їжею давнього єгиптянина були ячмінні коржі, каша, свіжа й особ-ливо сушена риба (у жаркому кліматі свіжа риба швидко псувалася), овочі – цибуля, салат-латук, часник, можливо, огірки. М’ясо вживали дуже рідко. Міські будинки могли мати до п’яти поверхів. На вузьких вулицях завжди було людно, гамірно. Багато часу жите-лі проводили на дахах будинків заради прохолоди. Давньоєгипетське місто Кахум (сучасна реконструкція)

Номер слайду 21

Домашнє завдання:1. Дайте назву хмаринці слів та відповісти на питання: 1) Чому автори обрали саме таку форму хмаринки? Виписати слова, які характеризують господарство і жителів Давнього Єгипту. 2. Яких рис від давніх єгиптян потребувало господарювання в умовах природи Давнього Єгипту. Складіть розповідь "Іригаційне землеробство в Давньому Єгипті« за малюнком на с. 43 підручника. 3. Рішити завдання на відповідність. 4. Виконати контурну карту на с.5 "Давній Єгипет".

Номер слайду 22

Завдання 1. СКЛАДИ РОЗПОВІДЬ «ІРИГАЦІЙНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО в ДАВНЬОМУ ЄГИПТІ»

Номер слайду 23

Використані джерела:§ 10. Природа і населення Стародавнього Єгипту https://sites.google.com/view/hist-world-and-ukraine-grade-6/R2/T1/102) Щупак І. Я. Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс): підр. Для 6 кл. закладів середньої освіти. К. : УОВЦ «Оріон» , 2019. С. 41-44.3) https://sites.google.com/view/hist-world-and-ukraine-grade-6/main / сайт підтримки підручника «Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс)» для 6 кл. Автор П. В. Мороз

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Лактіонова Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Штучка Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
18 жовтня 2020
Переглядів
8818
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку