Презентація "Голодомор 1932 – 1933 рр. – геноцид українського народу"

Про матеріал
Мета: розкрити причини й механізм проведення колективізації; визначити сутність, причини та трагічні наслідки Голодомору 1932 – 1933 рр.; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати та робити висновки, висловлювати власні судження; удосконалювати навички роботи з історичним матеріалом та історичною картою; вміння працювати в парах та малих групах; виховувати повагу до історичного минулого Батьківщини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Голодомор 1932 – 1933 рр. – геноцид українського народу

Номер слайду 2

Взаємоперевірка:1925 р.1928/29 – 1933/34 рр. Політика “ножиць цін”.1927 - 1928 рр.“Надзвичайні заходи проти куркуля”. групи “А” і “Б”“Шахтинська справа”Каткова або нормована1933 – 1937 рр. ЧекістівІзотівський. Стаханов

Номер слайду 3

Знаю. Хочу дізнатися. Дізнався. Вправа “За. ХіД”

Номер слайду 4

Колективізація сільського господарства – система заходів, спрямована на перетворення одноосібних селянських господарств на великі колективні й радянські господарства.

Номер слайду 5

Завдання. Перекачування коштів із села на потреби індустріалізації; забезпечення населення дешевими продуктами харчування та сировиною. Перетворення неконтрольованих державою індивідуальних селянських господарств на велике виробництво, повністю підконтрольне партійно-державному керівництву.

Номер слайду 6

Колгоспи. ТСОЗи. АртіліКомуни. Товариство спільного обробітку земліСеляни зберігали за собою присадибну ділянку, корову й малу живність. Успільнювалося абсолютно все

Номер слайду 7

Радгосп (скороч. від радянське господарство) – державне сільськогосподарське підприємство, яке влада розглядала як фабрику з виробництва землеробської продукції.

Номер слайду 8

Для вирішення проблеми модернізації сільськогосподарського виробництва створювалися МТС (машинно-тракторні станції)1928 р. – перша МТС на Одещині

Номер слайду 9

“Куркулі” – найзаможніший прошарок селянства, що опирався з особливою силою.“Підкуркульники” – незаможні селяни, які не погоджувалися йти в колгоспи.

Номер слайду 10

Згідно таємної постанови ЦК ВКП(б) від 30 січня 1930 р. “Про заходи у справі ліквідації куркульських господарств у районах суцільної колективізації” “куркулі” поділялися на три категорії. Учасники й організатори антирадянських виступів і терористичних актів.Ізоляція в тюрмах та таборах. Перша. Друга. Третя. Ті, хто чинив менш активний опір. Сім'ї, що не чинили опору. Виселення разом з сім'ями в північні регіони СРСРМали надаватися невеликі земельні ділянки за межами колгоспних масивів

Номер слайду 11

ПРИЧИНИДезорганізація сільгоспвиробництва внаслідок політики колективізації. Опір українського села політиці суцільної колективізації. Завищений план хлібозаготівель для України на 1932 р. Діяльність в Україні надзвичайної хлібозаготівельної комісії В. Молотова.

Номер слайду 12

Лазар Каганович. Станіслав Косіор. Організатори

Номер слайду 13

Чо́рні до́шки — адміністративно-репресивний засіб колективного покарання сільського населення, насамперед в Україні

Номер слайду 14

7 серпня 1932 р. – постанова “Про охорону майна державних підприємств, колгоспів та кооперації і про зміцнення суспільної власності”“Закон про п'ять колосків”

Номер слайду 15

НАСЛІДКИМасові жертви (від 5 до 10 млн осіб)Катастрофічне зниження народжуваності. Подолання опору колективізації і як наслідок – перемога колгоспного ладу на селі; розорення селянства.

Номер слайду 16

Геноцид – дії з наміром навмисного створення для членів будь-якої національної, етнічної, расової чи релігійної групи населення таких життєвих умов, що розраховані на повне чи часткове її знищення.

Номер слайду 17

28 листопада 2006 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про Голодомор 1932—1933 років в Україні», яким Голодомор визнаний геноцидом українського народу.

Номер слайду 18

Знаю. Хочу дізнатися. Дізнався. Вправа “За. ХіД”

Номер слайду 19

Інструктаж з домашнього завдання. Опрацювати с. 180 – 187 підручника.

pptx
Додано
13 березня 2019
Переглядів
5628
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку