Презентація "Голодомор"

Про матеріал
У відео-презентації на тему "Голодомор" стисло описано його історія, хто був ініціатором, доброчинцями під час голодомору, в яких містах пам'ятники і хто у світі признав "голодомор-генацид українського народу"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Радянські силові структури за вказівкою Сталіна та інших бандитів із більшовицького керівництва влаштовували масові репресії проти людей, громадська думка погодилася. Той, хто намагається заперечувати факт цих репресій, в сучасному світі, виглядає маргіналом.

Номер слайду 7

У селянина забирають найдорожче – батьківську землю… Селяни втрачають власність. Режим отримує можливість повністю реквізувати зерно. 1929 року влада розгортає тотальну колективізацію.

Номер слайду 8

Наслідки колективізації: -зниження продуктивності праці; -падіння врожайності; -непомірність хлібозаготівель; -початок голоду.

Номер слайду 9

заможні господарі є фундаментом сільського господарства На них припадає 50 % валового збору зерна. Режим навмисно ліквідовує кращі селянські господарства, які незалежні від держави. Знищує їх або депортує на Урал, до Сибіру. Вивезено з України 250 тис. розкуркулених сімей, тобто понад мільйон осіб, це робилось з метою залякування інших. Режим наводить жах на сільське населення. Майно розкуркулених селянських родин розбирається чи розподіляється між більшовицькими активістами.

Номер слайду 10

Місце масового поховання полеглих від голоду на Харківщині. Архівні фотографії 1933. Фото Олександр Вінербергер (Alexander Wienerberger)

Номер слайду 11

Доброчинці Ці люди допомогли іншим вижити в роки Голодомору«Коли вбивають голодом, ділитись хлібом - подвиг. Ми - нащадки тих, хто вижив. А вижити хтось допоміг. Солідарність і взаємодопомога перемогли терор»

Номер слайду 12

місцеві керівники: голови колгоспів, сільських рад, бригадири, директори підприємств та шкіл, багато з яких зробили все можливе для порятунку односельців. Нерідко наслідки такої допомоги ставали фатальними для самих керівників. Попри все, їхня мужність збереглася в народній пам’яті, й досі мешканці українських сіл пам’ятають своїх рятівників.

Номер слайду 13

ЗЛОЦЬКИЙ Трохим Арсентійович, 1901 р.н., с. Новоолексіївка Генічеського району Херсонської областіпрацював головою артілі ім. Петровського. Восени 1932 року наказав роздати колгоспникам 126 центнерів зерна. Під час обмолоту закликав селян залишати зерно у соломі та полові: "Все рівно заберуть хліб, – а ми весною полову перевіємо і будемо мати, що їсти". Дніпропетровським обласним відділом ДПУ звинувачений у саботажі хлібопоставок. 17 січня 1933 року справу Злоцького направили на розгляд Судової Трійки при Колегії ДПУ УСРР із визначенням покарання — "ув’язнення у концтаборі терміном на 5 років".

Номер слайду 14

КОСАРЕВ Іван Харитонович, с. Катеринівка Великолепетиського району Херсонської областіпрацював головою колгоспу"Молот". Організував харчування селян. За його вказівкою в колгоспі забивали худих і слабких коней та роздавали м’ясо. Голова колгоспу особисто розвозив продукти по садибах односельців. КИСТЕРНИЙ Яків Петрович, с. Хотіївка Семенівського району Чернігівської областіУ роки Голодомору працював головою колгоспу "Доброволець". У 1933 р. організував притулок для дітей-сиріт

Номер слайду 15

Про події Голодомору в Україні вже написано багато наукових праць, книг, статей, знято фільмів.

Номер слайду 16

4 жовтня 2018 року, Сенат США ухвалив двопартійну резолюцію, яка визнає Голодомор геноцидом українців та засуджує систематичні порушення прав українців, вчинені радянським режимом. Також американський штат Іллінойс проголосив 2018 рік роком пам'яті жертв Голодомору, як геноциду українців

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Монумент у Національному музеї «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні», Київ

Номер слайду 19

Пам’ятник жертвам голодомору-геноциду та депортацій ХХ ст. Вишгород. Львів. КРИВИЙ РІГ

Номер слайду 20

Меморіальний комплекс жертвам Голодомору в с. Хоружівці Сумської області

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Презентацію підготувала. Кушакевич П.в.викладач пту №27 м.генічеськ. Дякую за увагу!

pptx
Додано
20 листопада 2021
Переглядів
1044
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку