Презентація: "Григір Тютюнник. «Три зозулі з поклоном» (паспорт твору)"

Про матеріал
Аналіз новели Григора Тютюнника «Три зозулі з поклоном» у викляді паспорта твору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Григір Тютюнник. «Три зозулі з поклоном»Створила: викладач української мови та літератури Степанова Т. О.

Номер слайду 2

Паспорт твору «Три зозулі з поклоном»

Номер слайду 3

Новела – епічний жанр; невеликий за обсягом прозовий твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом, напруженою та яскраво вимальованою дією.

Номер слайду 4

Історія написання новели «Три зозулі з поклоном»: Ця новела чи не найглибше з усіх творів віддзеркалює внутрішній світ Григора Тютюнника, його світобачення. Поштовхом стала незначна подія: у 1976 р. до Ірпінського будинку творчості завітав сліпий бандурист, який виконував народні пісні. Особливо вразила письменника «Летіла зозуля через мою хату…», де йшлося  про нещасливе кохання та вічне, непереборне ніким і нічим страждання людини. Ще не стихли звуки бандури, як Григір схопився з місця й побіг у свою кімнату. Так народилася новела – одна з найчарівніших перлин української літератури XX ст.

Номер слайду 5

В основі автобіографічні моменти. Образ Михайла асоціюється з батьком письменника, свого часу також репресованого. Навіть ім’я не змінено, хоча про самі репресії в новелі не йдеться: в 70-х рр. ці події замовчувалися, були забороненою темою. А образ оповідача, хлопця-студента, нагадує самого автора.

Номер слайду 6

Автор – Григір Тютюнник. Рік написання – 1976. Літературний рід – епос. Напрям –  модернізм. Течія –  неореалізм. Жанр – новела.

Номер слайду 7

Тема:складність людських стосунків, виражена через історію нещасливого кохання.

Номер слайду 8

Ідея: возвеличення любові як найвищої духовної цінності, яка піднімає людину над буденністю, очищає її душу.

Номер слайду 9

Провідні мотиви твору:«Сила кохання», «протистояння влади й людини», «філософія життя», «усепрощення», «романтики й прагматики».

Номер слайду 10

Головні герої «Три зозулі з поклоном» :  ■ студент – є оповідачем у творі. Про самостійність та відповідальність студента свідить його заувага про новий дешевий костюм;■ його мати Софія;■ чоловік Софії – Михайло. Характер Михайла найглибше розкривається в його останньому листі. (“ставний такий, смуглий, очі так і печуть чорнющі”);

Номер слайду 11

Головні герої «Три зозулі з поклоном» :  ■ поштар дядько Левко (“худющий, гостро підняте вгору плече”);■ Марфа – нещасна жінка, яка все життя кохала Михайла, але заміжня була за Карпом. “Волосся сяяло проти сонця золотом, тепер не сяє…”■ чоловік Марфи – Карпо (“товстопикий був, товстоногий, рудий”).

Номер слайду 12

Композиція та сюжет

Номер слайду 13

Композиція «Три зозулі з поклоном»: Композиційною особливістю твору є обрамлення. Також у композиції твору є такі особливості: наявність діалогів, розповідь від першої особи, листа як форми оповіді. Також твір має елемент притчевості (прихований висновок – любов, послана вищою силою, не осуджується).

Номер слайду 14

Присвята: Любові всевишній присвячується.

Номер слайду 15

Тобто любові щирій, високій, такій, що приходить раз у тисячоліття, коли люди відчувають одне одного на відстані. Епітет "Всевишній", який в українській мові вживається лише у сполученні зі словом Бог, підкреслює велич найбільшого людського почуття – кохання.

Номер слайду 16

Сюжет: Софія розповідає своєму синові історію кохання, пов’язану з його батьком.·        Марфа Яркова кохає набагато старшого від себе Михайла, в якого є своя сім’я. Страждання Марфи посилюються тим, що живе з чоловіком, якого не любить. Михайла заслано до Сибіру, щомісяця він пише листи своїй дружині Софії.

Номер слайду 17

Сюжет: Прихід листів душею відчуває Марфа і щоразу чекає листоношу, який потай дозволяє пригорнути їх до грудей.·        Софія  знає про цю любов, проте не сердиться, а навпаки, розуміє і співчуває. Три долі –Марфи, Михайла та Софії – пов’язані тугою і стражданням та освячені любов’ю «всевишньою».

Номер слайду 18

Елементи сюжету:експозиція – студент повертається з міста в новому костюмі. Його проводжає поглядом Марфа Яркова;

Номер слайду 19

Елементи сюжету:зав’язка – мати розповідає, що Марфа любила його батька Михайлай завжди відчувала прихід листів від нього із заслання, поштар дозволяв їй потримати ці листи;

Номер слайду 20

Елементи сюжету:кульмінація – в останньому листі з каторги Михайло жаліється Софії, що десь поряд із ним ходить Марфина душа, не даючи йому спокою, і просить дружину передати їй від нього «три зозулі з поклоном», які «чи перелетять через Сибір неісходиму»;

Номер слайду 21

Елементи сюжету:розв’язка – син питає себе «Як вони чули одне одного – Марфа і тато?», «Чому вони не одружилися, так одне одного чуючи?», на що чує відповідь великої «татової» сосни: «Тоді не було б тебе».

Номер слайду 22

Проблематика твору «Три зозулі з поклоном»:■ щирості, відданості кохання;■ шляхетності високого почуття;■ спорідненості людських душ;■ моральних чеснот;■ шляхетності, порядності, поваги у ставленні до інших людей, їхніх почуттів.

Номер слайду 23

Образи “Три зозулі з поклоном”■ людей: оповідач (Я) – син Михайла й Софії, студент; Михайло – репресований чоловік Софії; Софія – дружина Михайла, мати оповідача; Марфа Яркова – дружина; Карпо Ярков – приземлений чоловік Марфи; дядько Левко – поштар;■ природи: зозуля (образ зозулі уособлює у творі самотність); сосна (уособлює рідну домівку; плинність часу, спогад про батька)■ предметів і явищ: піджак, лист, сон.

Номер слайду 24

Центральним образом твору є любов.

Номер слайду 25

Символи “Три зозулі з поклоном”■ «Три зозулі з поклоном»  – символ самотності; традиційна народна формула-прохання не любити;■ сосна, посаджена Михайлом на піску біля дому (символ самотності й водночас для тих, хто любив (син, Марфа, Софія) Михайла, – пам’ять про нього; для односельців – спогад про загублене життя; для самого Михайла – символ рідного дому);■ піджак (символ радянської бідності);■ Сибір неісходима (символ-перегук із творами Тараса Шевченка).

Номер слайду 26

Три зозулі – любовний трикутник, три долі.

Номер слайду 27

Що символізують три зозулі з поклоном?  Сим­волічним є, по-перше, число З, магічне у фольклорі. Символіка зозулі багатогранна: це і символ туги, і жіночої самотності, і провіщення нещастя.

Номер слайду 28

Що символізують три зозулі з поклоном?  О. Слоньовська пояснює символіку «трьох зозуль з поклоном» так: «В народі існувала віра про відворотне зілля й відво­ротні замовляння. Щоб позбавити мук палко зако­хану людину, якій не могли відповісти взаємністю, через старця чи малу дитину їй передавали своєрідне привітання: «Три зозулі з поклоном», що означало: забудь, покинь, залиши мене, відпусти».

Номер слайду 29

Цікаві факти:■ При житті письменника твір так і не було опубліковано.■ Новела записана на старий магнітофон Григором Тютюнником. Запис робив Володимир Білоус.■ Назва новели символізує любовний трикутник — три долі головних героїв.■ Написано під впливом почутої пісні «Летіла зозуля через мою хату» у виконанні сліпого бандуриста.

Номер слайду 30

Джерела: 1. https://dovidka.biz.ua/tri-zozuli-z-poklonom-analiz/2.https://www.ukrlib.com.ua/review/printit.php?tid=185203. https://www.ukrlib.com.ua/tvory/printit.php?tid=9245 4. https://files.pidruchnyk.com.ua/uploads/book/11-klas-ukrajinska-literatura-avramenko-2019.pdf

Номер слайду 31

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вергун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
23 січня 2023
Переглядів
8412
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку