Презентація "Громадівський рух 1860-1890-х рр.

Про матеріал
Презентація була використана на бінарному уроці - історія та інформатика. Конспект уроку історика, а вчитель інформатики відповідала за роботу учнів на ПК.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Громадівський рух в 1860-1890-х рр.

Номер слайду 2

Завдання уроку:визначити основні завдання громадівського руху у другій половині XIX ст.; охарактеризувати діяльність хлопоманів, визначити їхню роль у суспільно-політичному житті Наддніпрянщини; визначити вплив польського повстання 1863—1864 рр. на суспільну ситуацію в Наддніпрянській Україні; з'ясувати наслідки Валуєвського циркуляра для українського національного руху; Розвивати уміння аналізувати й систематизувати матеріал, виділяти головне і другорядне, робити висновки та узагальнення, удосконалювати навички роботи з історичними джерелами;Удосконалювати вміння користуватися ПК та мережею Інтернет.

Номер слайду 3

План вивчення: Як розпочався громадівський рух у підросійській Україні. Хто такі хлопомани. Діяльність В. Антоновича та журнал «Основа». Як розгорталося Польське повстання 1863-1864 рр. Як влада реагувала на активізацію українського національного руху. Що передбачав Валуєвський циркуляр

Номер слайду 4

Опорні дати:

Номер слайду 5

Основні поняття, терміни, назви: громади, хлопоманство, українофільство, журнал «Основа», Валуєвський циркуляр.

Номер слайду 6

Персоналії: В. Антонович, П. Чубинський, М. Драгоманов, О. Кониський

Номер слайду 7

Актуалізація опорних знань Тестова перевірка домашнього завдання Бесіда за запитаннями

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу Як розпочався громадівський рух у підросійській Україні. Хто такі хлопомани

Номер слайду 9

Карикатура на диспут між Миколою Костомаровим і російським істориком Михайлом Погодіним про походження Русі

Номер слайду 10

2. Діяльність В. Антоновича та журнал «Основа» Історична довідка. Володимир Антонович• Відомий український історик, археолог, етнограф.• Закінчив Київський університет, згодом професор університету, голова історичного товариства Нестора-літописця.• Стояв на чолі руху «хлопоманів».• Опублікував статтю «Моя сповідь», в якій закликав поляків бути чесними.• Очолив Українську громаду в Києві.• Є автором багатьох праць з історії України.• Майже півстоліття стояв на чолі громадсько-політичного життя в Україні. Робота учнів з інформацією сайтів Інтернет.

Номер слайду 11

Закріплення нових знань. Дайте відповіді на запитання: Коли і за яких обставин виник громадівський рух?Яку роль у національному житті відіграв журнал «Основа»? «Моя сповідь» - це статут укладений В. Антоновичем? Які визначав засади діяльності хлопоманів?

Номер слайду 12

Робота з картою:

Номер слайду 13

Завдання до карти. 1. Позначте місця діяльності українських громад. 2. Обведіть район, охоплений Польським повстанням. 3. Біля міста, у якому було створено гурток «хлопоманів», надпишіть імя ідеолога цього руху.

Номер слайду 14

Вивчення нового матеріалу3. Як розгорталося Польське повстання 1863-1864 рр. Захист проектів учнів.

Номер слайду 15

Вивчення нового матеріалу3. Як влада реагувала на активізацію українського національного руху. Що передбачав Валуєвський циркуляр

Номер слайду 16

Закріплення нових знань Доповніть твердження. Серед напрямів діяльності громадівського руху 60-х рр. 19 ст. переважали... Пропаганда соціалістичних ідей та повстання проти самодержавства. 2. Видання популярних книжок і підручників українською мовою. 3. Створення мережі таємних антиурядових революційних гуртків. 4. Організація недільних шкіл для дорослого населення. 5. Підготовка до терористичних актів проти царських посадовців.

Номер слайду 17

Закріплення нових знань. Підтвердіть фактами або спростуйте слушність твердження історика.«Валуєвський указ 1863 р. був спрямований на те, щоб перешкодити українському рухові перетворитися з заняття вузького кола інтелектуалів у масове явище. На свій спосіб російський уряд засвідчував свою політичну далекозорість: розвиток масового українського руху становив серйозну потенційну загрозу для територіальної цілісності імперії» (Я. Грицак).

Номер слайду 18

Підсумок уроку: Друга половина XIX ст. як у Європі, так і в Україні характеризувалася організаційним оформленням і виробленням ідейних засад визвольних рухів, що виникли у першій половині XIX ст. Загальна лібералізація Російської імперії на початку 60-х рр. XIX. ст. дала поштовх до розгортання нової хвилі українського руху. Він розвивався у формі громад, які займалися культурницькою діяльністю й існували легально. Лідером громадівського руху цього періоду був В. Антонович. Відродження національного руху було тісно пов’язане зі створенням журналу «Основа». Громади намагалися організувати просвіту народу рідною мовою. На початку 60-х рр. XIX ст. серед нащадків польської та спольщеної шляхти Правобережжя відокремилася група студентів на чолі з В. Антоновичем, яких називали хлопоманами, хоча самі вони називали себе українофілами. Свою кінцеву стратегічну мету вони вбачали в ліквідації царату, кріпацтва, а також у встановленні демократичної республіки на засадах добровільного співжиття росіян, українців і поляків. Побоювання правлячих кіл Російської імперії нового «мазепинства» спричинило появу Валуєвського циркуляра і розгром українського національного руху.

Номер слайду 19

Домашнє завдання: ПідручникІндивідуальні завдання (випереджальне завдання)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Носіковська Лілія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Власов В.С.)
Додано
31 січня 2020
Переглядів
8984
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку