Презентація. "Групи слів за значенням (синоніми, антоніми, омоніми) "

Про матеріал
Матеріал сприяє закріпленню, розширенню уявлення учнів про групи слів за значенням, розкриттю поняття про синонімічні ряди, свідомому підходу до розуміння значення і використання слова, добору синонімів, омонімів і антонімів, доцільному вживанню їх у власному мовленні; збагаченню активного словника учнів, виховуванню мовного чуття, увагуи до слова, культурі мовлення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Групи слів за значенням (синоніми, антоніми, омоніми)Тип уроку: урок-подорож  

Номер слайду 2

Мета: закріпити уявлення учнів про групи слів за значенням; розкрити поняття синонімічні ряди, вчити п’ятикласників свідомо підходити до розуміння значення і використання слова, добирати синоніми й антоніми, доцільно вживати їх у власному мовленні; збагачувати активний словник учнів, виховувати мовне чуття, увагу до слова, культуру мовлення.

Номер слайду 3

Перегляд 1 хв 22 с

Номер слайду 4

Вступне слово вчителя Діти, сьогодні ми здійснимо міжгалактичну подорож. Ми відвідаємо галактику під назвою «Лексикологія», зокрема побуваємо на планетах Синонімів, Антонімів та Омонімів. Щоб потрапити на ці планети, треба мати неабиякі знання про Галактику , до якої ми вирушаємо. У дорозі на нас чекає багато перешкод і випробувань. До речі, а хто пояснить мені значення назви країни Лексикологія? А вирушимо ми у подорож на ракеті під назвою «Лексика». А що означає ця назва?Тож, 1, 2, 3! Полетіли!!!

Номер слайду 5

Естафета «Космічний словник» Щоб отримати допуск до нашої ракети ми проведемо естафету «Космічний словник». Ви повинні пояснити лексичне значення кожного слова (усно). 1. Космонавт (людина, яка літає в космос). 2. Космічний (той, що стосується космосу). 3. Космічний корабель (...). 4. Землянин (...). 5. Космос (...). 6. Супутник (небесне тіло, яке рухається орбітою навколо планети чи карликового тіла Сонячної системи або зорі). Ви досить добре знаєте «космічні слова», тому можна вирушати у відкритий космос.

Номер слайду 6

Першим на нашому шляху з’явився супутник із дивною назвою «Прямопереносне» Спробуйте мені пояснити значення цієї назви?( Пряме і переносне значення слова)-І перше завдання, яке ми повинні виконати на своєму шляху, це скласти пазл під назвою « Пряме чи переносне значення» https://learningapps.org/1348121 -Молодці! А ми вирушаємо далі!

Номер слайду 7

Планета Синонімів Ось і перша планета. Давайте згадаємо, що ж таке синоніми?Ми потрапили на планету Синонімів, тут живуть слова-побратими, тобто ті, які в усьому готові стати за свого названого брата, прийти на допомогу. Гра «Відшукай синонімічну пару»https://learningapps.org/2220462

Номер слайду 8

Гра. Формування синонімічного ряду Шановні друзі, на нас летить метеорит! Щоб уникнути зіткнення з ним, нам потрібно повернути вбік. Завдання таке: складіть із поданих слів синонімічні ряди. Кожне слово це крок від метеорита. Хто зробить найбільше кроків і складе найдовший синонімічний ряд, той і звільнить нас від зіткнення.  

Номер слайду 9

• Дружити - • Іти-• хуга - • великий - Довідка: приятелювати, товаришувати, ладити, брататися; чималий, гігантський, колосальний, грандіозний; метелиця, хуртовина, заметіль, віхола, завія; крокувати, плентатися, шкандибати, плестися. 

Номер слайду 10

Гра «Знайди зайве слово» Ми уникли зіткнення, але схоже збилися з курсу, щоб виправити ситуацію нам потрібно знайти зайве слово у синонімічному ряду:  

Номер слайду 11

Планета Антонімів -То які ж слова називаються антонімами?(Антоніми – слова протилежні за значенням. Виступають парами і завжди належать до однієї частини мови: світло – темрява, світлий – темний). Перше завдання на цій планеті- поєднати слова з їхніми антонімічними парами https://learningapps.org/2220555  

Номер слайду 12

Планета Омонімів -Згадаймо, які слова називаються омонімами?(Омоніми – слова, однакові за звучанням, але різні за значеннями: лава – вид меблів для сидіння; лава – бойовий порядок; лава – розплавлена маса, що витікає з вулкана. ) 

Номер слайду 13

Гра «Уточни одним словом» Ми з вами на планеті Омонімів. Щось тут нічого не зрозуміло. Жителі цієї планети ставлять перед вами завдання: «Уточни одним словом». Захід – іти на захід, важливий захід. Лист – пожовклий лист, лист від товариша. Літні – літні канікули, літні люди. Лютий – лютий мороз, місяць лютий. Мати – мати друзів, рідна мати. Пара – пара голубів, водяна пара. Лава – дерев'яна лава, вулканічна лава. Балка – глибока балка, залізна балка. Чайка – морська чайка, козацька чайка.  

Номер слайду 14

От і настав час повертатися додому. А щоб пришвидшити наше повернення, ми маємо здолати останню перешкоду.« Лексична дуель» https://learningapps.org/6283107  

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Повторити §2-8. Виконати тестові завдання або інтерактивну вправу https://learningapps.org/6283107  

Номер слайду 16

Матеріали для презентації використано з джерел інтернету

pptx
Додано
10 жовтня
Переглядів
136
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку