Презентація Характеристика хімічних елементів за положенням у періодичній системі

Про матеріал
Даний матеріал відповідає програмі для загальноосвітніх закладів та підручнику Хімія 8 клас, автор: О.В. Григорович, 2021. У презентації показана залежність властивостей атомів хімічних елементів та утворених ними сполук від положення у періодичній системі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

учитель хімії Сумської ЗОШ №6 Гайдар Л. П. Характеристика атомів хімічних елементів за положенням у періодичній системі

Номер слайду 2

Періоди Кількість елементів у періоді визначається місткістю відповідних рівнів S2 S2+P6 S2+P6+D10 S2+P6+D10+F14

Номер слайду 3

Групи У елементів однієї підгрупи електронна формула буде подібною і відрізнятиметься кількістю енергетичних рівнів.

Номер слайду 4

Радіус атома. У періоді радіуси атомів стискаються. У групі радіуси атомів збільшуються. Йони металів мають менший радіус ніж атоми, а неметалів більший

Номер слайду 5

Інертність Інертними є ті елементи у атомах яких повністю заповнений рівень (s+p орбіталі даного рівня)

Номер слайду 6

Металічні властивостіЯкщо радіус атома великий, а електронів невелика кількість (1-3 для елементів малих періодів), то електрони останнього рівня можуть буть втрачені і атом перетворюється на позитивно заряджений йон. Якщо атом хімічного елемента 4-7 періода, то кількість втрачених електронів може дорівнювати номеру періода.

Номер слайду 7

Неметалічні властивостіПроявляються у атомів з малим радіусом. При цьому атом здатний приєднувати зайві електрони і завершувати свій енергетичний рівень при цьому перетворюючись на негативно заряджений йон.

Номер слайду 8

Зміна властивостей елементів

Номер слайду 9

Зміна властивостей сполук. Металічним елементам будуть відповідати основні оксиди і гідроксиди. Перехідним елементам відповідають основні та амфотерні оксиди та гідроксиди. D-елементам відповідають основні, амфотерні та кислотні оксиди й гідроксиди, залежно від валентності. Неметалічним елементам відповідають лише кислотні оксиди та кислоти.*деякі неметалічні елементи можуть утворювати несолетвірні оксиди.

Номер слайду 10

Зміна властивостей сполук хімічних елементів 3 періоду

Номер слайду 11

План характеристики хімічного елемента за його місцем у періодичній системі і будовою атома. I. Символ хімічного елемента та його назва. II. Положення хімічного елемента в періодичній системі елементів Д. І. Менделєєва: 1) порядковий номер; 2) номер періоду; 3) номер групи; 4) підгрупа (головна чи побічна). III. Будова атома хімічного елемента: 1) заряд ядра атома; 2) відносна атомна маса атома хімічного елемента; 3) число протонів; 4) число електронів; 5) число нейтронів; 6) число електронних рівнів в атомі. IV. Електронна та електронно-графічна формули атома, кількість його валентних електронів. V. Тип хімічного елемента (метал чи неметал, s-, p-, d- або f-елемент). VI. Формули вищого оксиду та гідроксиду хімічного елемента, характеристика їх властивостей (основні, кислотні чи амфотерні). VII. Порівняння металічних чи неметалічних властивостей хімічного елемента з властивостями елементів-сусідів за періодом та підгрупою.

Номер слайду 12

Самостійна робота. Схарактеризуйте за поданим планом хімічні елементи №12,16.* поясніть різницю у властивостях даних хімічних елементів.** складіть усі можливі формули оксидів та гідратів оксидів Сульфуру.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Haydar Liudmila Pavlivna
Додано
8 листопада 2021
Переглядів
1007
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку