Презентація "Харчові добавки та їх вплив на організм людини"

Про матеріал

Даний матеріал стане в нагоді при вивченні теми "Харчування" або чк матеріал виховної години "Уроки раціонального харчування". Матеріал адаптований на різні вікові групи та ознайомить учнів з шкідливим впливом на організм людини їжі, що містить різноманітні харчові добавки групи Е"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Харчові добавки  та їх вплив на організм людини"Вчитель біології та екології Авіакосмічного ліцею ім.І. Сікорського НАУ м. Києва Казмірчук Ю. В.

Номер слайду 2

Харчові добавки- це…Це речовини, які додають у продукти з технологічних міркувань, щоб зберегти і підвищити смак, щоб вони не псувалися, не змінили колір і консистенцію, зовнішній вигляд. Група природних або синтетичних речовин.

Номер слайду 3

Поширення харчових добавок. В кінці XX ст. виробництво харчових добавок стало потужною, постійно зростаючою галуззю багатотоннажного виробництва. Щорічно виробництво харчових добавок збільшується в країнах Європи — на 2%, в США — на 4,4%, в Азії — на 10—15%. В світі особливо зростає виробництво підсолоджувачів (щорічно на 7%). 

Номер слайду 4

Харчові добавки використовуються з метою: збереження поживних властивостей харчових продуктів; надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду; збільшення терміну зберігання харчових продуктів; полегшення технологічної обробки продовольчої сировини; здешевлення та скорочення технологічного процесу.

Номер слайду 5

 Харчові добавки "Е"Індекс "Е" ставлять на продуктах харчування, що містять харчові домішки, які окремо в їжу не вживають.  

Номер слайду 6

Класи харчових добавок “Е”Е 100 - Е 182 - барвники;Е 200 - Е 299 - консерванти; Е 300 - Е 399 - антиокислювачі; Е 400 - Е 499 - стабілізатори  Е 500 - Е 599 - емульгатори;Е 600 - Е 699 - підсилювачі смаку та аромату; Е 700 - Е 799 - запасний діапазон позначень; Е 900 - Е 999 - антифламенги (протипінні речовини знижують піну, наприклад, при розливанні соків); Е1000;

Номер слайду 7

Добавки, які викликають появу злоякісних пухлин: Е 103, Е 105, Е 121, Е 125, Е 126, Е 130, Е 131, Е 142, Е 152, Е 210, Е 211, Е 213-217, Е 240, Е 330, Е 447. 

Номер слайду 8

Добавки, які спричиняють захворювання шлунково-кишкового тракту: Е 221-226 Е 320-322 Е 338-341 Е 407 Е 450 Е 461-466.

Номер слайду 9

Алергени. Е 230 Е 231 Е 232 Е 239 Е 311-331. 

Номер слайду 10

Добавки, які сприяють появі хвороб печінки і нирок: Е 171-173 Е 320-322. 

Номер слайду 11

НЕБЕЗПЕЧНІ ДОБАВКИ!Інґредієнти, позначені літерами : Е-102110120124127 визнані експертами небезпечними Е-123 - дуже небезпечний. 

Номер слайду 12

Забороненими харчовими добавками є:цитрусовий червоний барвник (Е 212);червоний амарант (Е 123);консервант формальдегід (Е 240);бромат калію (Е 924а) – улучшитель борошна і хліби;бромат кальцію (Е 924) – улучшитель борошна і хліби;алюміній (Е 173) – барвник.

Номер слайду 13

Е-104, 122, 141, 150, 171, 173, 180,241 та 477- підозрілі  Е -131,142, 210, 211, 212, 213, 215-217, 240, 330 концерогенними Е - 230-232,238 - шкідливі для шкіри Е -250, 251 - викликають розлади тиску Е -311-313 – висипки Е - 320-322 - сприяють підвищенню рівня холестерину в крові. 

Номер слайду 14

Мутагенність харчових добавок. Відомо більше 200 рослин, які містять сполуки, мутагенні ефекти. Звільнення харчового раціону від мутагенних речовин має велике значення. Окремі харчові добавки мають мутагенну дію. Доказана мутагенність консерванта нітрита натрію, який широко використовується у м'ясному виробництв

Номер слайду 15

Імунотоксичність харчових добавок. Окремі харчові добавки негативно впливають на імунну систему і сприяють розвитку аутоімунних захворюваньхарчові добавки відіграють роль імунодепресантів.барвник карамель ІІІ викликає зменшення кількості лімфоцитів в кровіЗа умови дії барвника кармель ІІІ спостерігається зниження маси вилочкової залози, значне зменшення кількості клітин, які дають позитивну реакцію на різні антигени.

Номер слайду 16

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Трай Даша
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Жолос О.В., Толстанова Г.М., Ягенська Г.В., Додь В.В., Довгаль І.В., Ходосовцев О.Є., Костіков І.Ю., Волгін С.О., Сиволоб А.В., Скрипник Н.В.)
Додано
14 жовтня 2018
Переглядів
21164
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку