Презентація "Харчові та енергетичні потреби людини"

Про матеріал
Матеріал презентації може бути використаний під час вивчення теми "Харчові та енергетичні потреби людини".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА: Значення компонентів харчових продуктів. Харчові та енергетичні потреби людини Учитель біологіїОдеського ліцею «Лідер»Лапко Ольга Миколаївна

Номер слайду 2

Закінчіть речення: Ми їмо, щоб… https://www.menti.com/alpq6m2ba91n

Номер слайду 3

ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯПоживні речовини. Харчові добавки(Е)Вітаміни Додаткові речовини. Речовини у складі харчових продуктів, що мають для організму харчову та енергетичну цінність. Не виконують енергетичної й харчової функції, алезасвоєння їжі без них неможливе. Більшість входить до складу ферментів, без них неможливе засвоєння інших речовин. Речовини, які додають в продукти для подовження терміну придатності, зміни кольору, підсилення смаку.

Номер слайду 4

Згадаємо!Обмін речовин (метаболізм) – це … . Від чого буде залежати метаболізм?На що витрачається енергія?Чому повинна бути відповідність між надходженням речовин та енергії та їх використанням? Для чого в їжі вітаміни?Як дізнатися чи вистачає тих речовин, що надходять?

Номер слайду 5

Спадковість. Спорт Відпочинок Раціон Вік Стать Фізіологічні особливостіНавколишнє середовище Від чого буде залежати метаболізм?

Номер слайду 6

На що витрачається енергія?Одиницею вимірювання тепла є джоуль (Дж). (1 ккал = 4,19к. Дж). ЗАГАЛЬНИЙ ОБМІН (Загальна витрата енергії) = ОСНОВНИЙ обмін + РОБОЧИЙ обмін Робота дихальних м’язів, підтримання тонусу скелетних м’язів, робота печінки, мозку, нирок, терморегуляція. Виконання певної роботи, фізичні навантаження.

Номер слайду 7

Чому повинна бути відповідність між надходженням речовин та енергії та їх використанням?або

Номер слайду 8

Для чого в їжі вітаміни?Авітаміноз. Гіповітаміноз. Гіпервітаміноз

Номер слайду 9

Для чого в їжі вітаміни?

Номер слайду 10

Як дізнатися чи вистачає тих речовин, що надходять? А можливо надходить ще і зайве?https://znaimo.gov.ua/bmi-calculator?fbclid=PAAa. ZIf. CXX_Ol5y4 Ky. YY6 Zk2 K781b. HLlt9i3 D4-3 JKNVk. PSYvo. XEdn. Np9o2p. A

Номер слайду 11

Тільки-но прийшов зі школи – Поспішаю вже до столу, Бо зі школи довгий шлях, 300 метрів, просто жах! Щоби скоротить дорогу Взяли з другом по хот-догу. Ми їх на ходу жували, «Пепсі-колу» попивали. Та бурчить у животі… Знаю – вдома на плиті Плов лишився від сніданку (готувала мама зранку, Й наказала: «Пам’ятай, В холодильник заховай!»). Та підвів мене будильник, Де ж згадать про холодильник! Поки гріється обід Хоч чайку напитись слід, Ще й халвою закусити. Зразу ж телика включити, Бо дивитись бойовик Я з тарілочкою звик. Зникла їжа із тарілки, Я й не зчувсь, як схрумав стільки! Любі друзі, поясніть, Чом мене живіт болить?

Номер слайду 12

Харчування ПРАВИЛЬНЕ чи РАЦІОНАЛЬНЕ ?лат. ratiōnālis «розумний; умоглядний» походить від ratiō (-ōnis) «рахунок; мислення, міркування; розум; сенс»;

Номер слайду 13

Харчування ПРАВИЛЬНЕ чи РАЦІОНАЛЬНЕ ?П’ятикласник Борис щодня не встигає поснідати, бо пізно прокидається. Удень у нього багато справ, і йому не до обіду. А ось повернувшись увечері додому, він такий голодний, що з’їдає одразу багато різних страв. До яких наслідків може призвести таке харчування?

Номер слайду 14

Складові раціонального харчування

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯЗаписати всі спожиті за день продукти;Розрахувати енергетичну цінність вашого добового раціону; https://www.tablycjakalorijnosti.com.ua/tablytsya-yizhyi Проаналізувати раціон на відповідність отриманої та витраченої енергії. У висновку записати поради щодо корекції раціону.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Творче завдання (за бажанням)Підготувати повідомлення на вибір «Традиції харчування в Україні» або « Харчові добавки «за» і «проти».

Номер слайду 19

ПРОЄКТ «Як готують в Україні»Поділитися одним рецептом , який вважають традиційним (той, що готують вже декілька поколінь) саме у вашій родині. Використовуємо платформу Padlet.

Номер слайду 20

Здоров’я – це ВАШ вибір!

pptx
Додав(-ла)
Лапко Ольга
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
21 листопада 2023
Переглядів
349
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку