Презентація "Харчування у поході"

Про матеріал
Презентація є додатковим наочним матеріалом до заняття гуртка туристьсько-краєзнавчого напрямку з теми "Організація харчування у поході", де розглянуті всі аспекти організації харчування в походних умовах: підготовка продуктів (сублімація), пакування, фасування, калорійність тощо.
Перегляд файлу

image

ХАРЧУВАННЯ В ПОХОДІ – ЗАЛЕЖИТЬ ЯКІСТЬ НАДЗВИЧАЙНО ВАЖЛИВИЙ АСПЕКТ ПОХОДУ

Не менш важливим критерієм, аніж вибір одягу, взуття та спорядження для походу є складання правильного раціону харчів для мандрівки.

МЕНЮ складається і продукти закуповуються безпосередньо для кожного конкретного походу, адже вони завжди відрізняються: в першу чергу, місцевістю, в другу, складністю.

КАЛОРІЙНІСТЬ

Для нормального функціонування чоловічому

організму необхідно 2000кКал, для жіночого 1500 кКал.     Це    рекомендовані     показники      за    умови середньої   фізичної    активності.   Звідси     -       наступні розрахунки: загальну кількість необхідних калорій варто

розділити на 2-3 прийоми їжі: сніданок – 35% норми, обід – 40%, вечеря – 25%

Але з досвіду, можна сказати, що це не так легко втілити в життя, бо зранку таку кількість калорій важко спожити навіть при попередньому підсиленому переході.

imageБудь-який похід це навантаження для організму, тому життєво необхідно отримувати корисні речовини у визначений час та у потрібних дозах. Нам знадобляться, окрім білків, жирів та вуглеводів, ще й вітаміни та мікроелементи.

При складанні похідного раціону враховуються

ДВА ПРИНЦИПИ СКЛАДАННЯ ПОХІДНОГО РАЦІОНУ

продукти повинні бути якомога    їжа має бути достатньо легші, щоб не збільшувати вагу    калорійною, корисною

       вашого рюкзака (для цього ми                                                   і різноманітною,

imageвикористовуємо сушені овочі для     щоб покривати витрати енергії супів і сушене м'ясо, ретельно туриста. А ще не забуваємо про розраховуємо кількість        звичайне задоволення, тому їжа має продуктів).         бути ще й смачною!

СНІДАНКИ – зазвичай, це каші:                                         ВЕЧЕРІ – «супокаші»:

§   несолодкі (н-д, гречана,         ОБІДИ – похідний перекус:       § в багатоденних походах пшенична, пшонна, перлова,       § хліб суха ковбаса, сир, сало,        натурально висушені овочі рис, кус-кус) або солодкі         риба (сардина або шпроти),         (картопля, капуста, цибуля,

            (н-д, вівсянка чи рис)                         паштет, хрін, гірчиця, кетчуп,    морква), в нетривалих та по

§   якщо несолодкі додаєм майонез місцевості, можна брати тушковане чи сублімоване § енергетичний перекус звичайні м’ясо або суху ковбасу із ("швидка енергія" у § крупа будь-яка,

            зажаркою, якщо солодкі -                  вигляді шоколадних              § м’ясне – тушонка чи ковбаса та,

           згущене молоко, ізюм, цукати          батончиків з горіхами типу      можливо, зажарка;

§   хліб/ сухарі снікерс), горіхів          § сухарі – краще засипаються та

§   обов’язково чай з цукром,     та сухофруктів транспортуються;

заварна кава + печиво, шоколад § якщо можливо та дозволяє § чай з цукром, какао + печиво, або халва;        час – п’ємо ще чай;    шоколад або халва;

ДОДАТКОВО краще взяти льодяники, козинаки, халву, сухе молоко

БОНУС - місцеві ягоди  чи сир з полонини – в сезон, а також гриби, в теплих краях – свіжі фрукти, а в морських регіонах – морепродукти.

image

ВОДА В ПОХОДІ

всі стоянки і денні переходи прив'язані до місць, де є питна вода

У горах є місця, де можна набрати чистої води, однак, багато з них пересохли, інші, навпаки, відновилися, деякі зазвичай необхідно чистити, тому

потрібно мати із собою достатню кількість рідини, а також дізнатися актуальні дані

про місцезнаходження джерел та криниць з питною водою до виходу на маршрут.

Згідно своїх потреб добираєте в пляшку води скільки потрібно. Тому не забудьте взяти цю ємкість для води. Найпростіший варіант - півторачка від мінеральної води з магазину.

imageДля максимального споживання після нічного сну необхідно випити таку кількість, котра потрібна організму, на обід приблизно 0,5 л, перед чи після вечері стільки захочеться.

Під час самого походу надто часто пити воду не рекомендується, особливо під час руху.

Варто обмежитися 2-3 ковтками, можна прополоскати ротову порожнину. Але краще пити на привалах.

Очищення води в походних умовах

Відеоролік, підготовлений методистом відділу краєзнавства та патріотичного виховання Ніколаєвим О.С.

«Пошук та очищення води в поході» https://www.youtube.com/watch?v=1FFXrnBcY8M

image

ФАСУВАННЯ   ПРОДУКТІВ

є два варіанти, обидва використовуємо в залежності від вікової категорії та складності походу


imageІ. Пакуємо по прийомам їжі на всю групу. Позитивний момент – вага швидко й значно зменшується. Наприклад, сніданок на групу з 11 учасників (похід в Карпатах) одразу дає можливість скинути учаснику вагу в 2-3 кг. І так по кожному учаснику. Н-д, на похід ІІ к. с. Карпатами (11 днів, 11 учасників) у кожного було 3 прийоми їжі – сніданок, перекус та вечеря.

СНІДАНОК 

2 кг 125 г

ПЕРЕКУС  

2 кг 150 г

 

ВЕЧЕРЯ

2 кг 600 г

20 учасників

 

СНІДАНОК

ПЕРЕКУС

ВЕЧЕРЯ

image

з собою

бутерброди в потяг

хліб – 4х0,5;  огірки – 1 уп; баклажани – 1б; горох – 2б.; сардина – 1б; паштет – 2 шт; ковбаса – 2 п; кетчуп, соус, майонез– по 1 уп; батончик

(для себе)

тушонка – 1 б; сардина в т/с – 3 б; квасоля – 2 б; т/паста – 2 шт; картопля, цибуля, морква – 1 ком; хліб – 4х0,5; майонез; чай, печиво; згущене молоко,

джем

image

гречка – 2 кг тушонка – 2 б. хліб – 2х0,5 кетчуп, майонез чай, печиво, згущене молоко,

джем

хліб – 4х0,5; огірки – 1 уп; баклажани – 1;

кукурудза – 2б; горох – 2б; сардина – 1б; паштет – 2 шт; ковбаса – 2 п; кетчуп, соус, майонез – по 1 уп; батончик

(для себе)

рис – 0,5 кг; тушонка – 2б; картопля, цибуля, морква – 1 ком; хліб – 4х0,5; майонез; чай, печиво; згущене молоко, джем

image

пшенична – 2 кг тушонка – 2 б. хліб - 2 кетчуп, майонез чай, печиво, згущене молоко,

джем

хліб – 4 х 0,5; огірки – 1 уп; кукурудза – 2б; сардина – 1б; паштет – 2 шт; ковбаса – 2 п;  кетчуп, соус, майонез - по 1 уп; батончик

(для себе)

вдома

ІІ. Розподіляємо продукти відповідно до ваги учасника. Н-д, хлопець 14-15 років буде нести крупи та консерви, загальною вагою 3,5 кг, а хлопець 12-13 років – згущене молоко, джем, цукерки, вагою 2-2,5 кг. Але тут вага рюкзака учасника буде зменшуватись послідовно, адже продукти будуть діставатись за потребою.


Крупа 700г Сухарики – 1 бух./400г Кетчуп 1 уп./25 г Ковбаса 400г

Ковбаса 400г                        Горіхи 300г

Сухарики – 1 хл./400г        Родзинки – 200г

Чай 11 пак./25г                     Курага – 300г (по 3 шт)

Печиво 350г (по 3 шт) Батончик 50г з горіхами, типу снікерс – 11 шт./550г

* Синім позначено ті продукти, які беруть для двох прийомів – вечері та залишаються для сніданку

Картопля суш. 15 шт.ср./150г

Зажарка на салі 0,3л/300г

Ковбаса 400г   Крупа 200 кг

Сухарики – 1,5 бух./500г

Сало солене 200г

Майонез 1 уп. /200г

Сіль, приправа – 3 ст.л./100г

Часник\ цибуля – 2 гол./150г

 

СНІДАНОК 

ПЕРЕКУС   

ВЕЧЕРЯ

11.09

-

Подсусонна В.

Лисогор Т. (арнаутка)

12.09

Панасюк Д. (гречка)

Одинокий Р.

Рогатіна Я. (гречка)

13.09

Анохін П. (пшоно)

Панасюк С.

Панасюк С.(рис)

14.09

Дирбаба Ю. (рис)

Щербак Д.

Лисогор Т. (арнаутка)

15.09

Подсусонна В. (арнаутка)

Грона Т.

Рогатіна Я. (гречка)

16.09

Одинокий Р. (гречка)

Іваненко Я.

Панасюк С.(рис)

17.09

Щербак Д. (пшоно)

Панасюк Д.

Лисогор Т. (арнаутка)

18.09

Грона Т. (рис)

Анохін П.

Рогатіна Я. (гречка)

19.09

Іваненко Я. (гречка)

Дирбаба Ю.

Рогатіна Я. (гречка)

20.09

Лисогор Т. (арнаутка)

Панасюк С.

-

Чай + печиво (як сніданок) Цукор в бут.0,5л/250г


image

image

pdf
Додано
20 червня 2022
Переглядів
430
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку