Презентація."ХІМІЧНІ АВАРІЇ"

Про матеріал
В даній презентації представлено матеріал, який можна використовувати при вивченні теми "Надзвичайні ситуації". Інформація з презентації дає можливість поглибити знання учнів про хімічні аварії з викидом сильнодіючих хімічних речовин та їх впливу на людину.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АВАРІЇ НА ХІМІЧНО-НЕБЕЗПЕЧНИХ ОБ’ЄКТАХ

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Хімічно-небезпечні об'єкти В Україні функціонує 716 хімічно-небезпечних об'єктів (ХНО), які використовують у виробництві або зберіганні більше 309 тисяч тонн небезпечних хімічних речовин (в тому числа 3 тисяч тонн хлору, 195,0 тисяч тонн аміаку) І рівень небезпеки – 45 ІІ рівень небезпеки – 103 ІІІ рівень небезпеки – 116 ІV рівень небезпеки – 452 У зоні можливого хімічного забруднення проживає близько 7 млн. осіб (17% населення країни)

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Основними причинами виробничих аварій на хімічно- небезпечних об’єктах можуть бути:– вихід з ладу деталей, вузлів, устаткування, ємностей, трубопроводів;– несправності у системі контролю параметрів технологічних процесів;– несправності систем контролю і забезпечення безпеки виробництва;– порушення герметичності зварних швів і з’єднувальних фланців;– організаційні помилки та помилки персоналу;– пошкодження в системі запуску і зупинки технологічного процесу, що може призвести до виникнення вибухонебезпечної обстановки;– акти саботажу або диверсій з боку виробничого персоналу або сторонніх осіб;– зовнішня дія сил природи і техногенних систем на обладнання. Існує можливість виникнення аварій внаслідок витікання (викиду) великої кількості хімічно небезпечних речовин. Це може статися внаслідок таких обставин:– заповнення резервуарів вище норми через помилки персоналу і відмови систем безпеки, що контролюють рівень;

Номер слайду 10

– акти саботажу або диверсій з боку виробничого персоналу або сторонніх осіб;– зовнішня дія сил природи і техногенних систем на обладнання. Існує можливість виникнення аварій внаслідок витікання (викиду) великої кількості хімічно небезпечних речовин. Це може статися внаслідок таких обставин:– заповнення резервуарів вище норми через помилки персоналу і відмови систем безпеки, що контролюють рівень;– пошкодження вагона – цистерни з хімічно небезпечними речовинами або ємностей для їх зберігання внаслідок відмови систем безпеки, що контролюють тиск;– розриви шлангових з’єднань у системі розвантаження;– полімеризація хімічно небезпечних речовин у резервуарах для їх зберігання;– витікання хімічно небезпечних речовин із насосів.

Номер слайду 11

Вибух газу в Ужгороді29 серпня 2011 року в Ужгороді було пошкоджено газопровід в результаті проведення земляних робіт фірмою «Свемон Захід України» на замовлення «Закарпатської філії ВАТ Обленерго». Пізніше стався вибух, внаслідок якого були пошкоджені дах, перекриття та стіни двоповерхового кафе «Шериф». Постраждало троє людей, одна з яким померла в лікарні.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Аміак. Аміак – безбарвний газ, з різким запахом, майже вдвоє легший за повітря, утворюється при взаємодії азоту з воднем: NH3

Номер слайду 20

Хімічні та фізичні властивості аміаку: За кімнатної температури аміак – подразливий газ без кольору з задушливим запахом. У чистому вигляді відомий як безводний аміак, гігроскопічний (легко вбирає вологу)Має лужні властивості, їдкий. Легко розчиняється у водіЛегко стискається та утворює прозору рідину під тиском 

Номер слайду 21

Аміак і сільське господарство. Близько 80 % аміаку, що виробляється промисловістю, використовується в сільському господарстві як добриво. Це, перш за все, сечовина, нітрат амонію та амоній сірчанокислий. Перераховані сполуки, завдяки нітриду водню, ефективно справляються зі шкідниками рослин (ведмедкою, цибулевою мухою, довгоносиком). При нестачі азоту в ґрунті та необхідність насичення ним культури (використовують аміак в складі МД)

Номер слайду 22

Аміак і медицина. Чи не найактивніше застосування аміаку припадає на медичну промисловість. Тут 10 %-й розчин цієї субстанції, інакше кажучи, нашатирний спирт допомагає стимулювати блювоту, виводити людей з непритомного стану шляхом інтенсифікації дихальних процесів і роботи судин. Для цього беруть марлю або вату, змочують нашатирним спиртом і підносять до носа потерпілого на півсекунди-секунду. Дію обумовлює різкий запах, що впливає на спеціальні рецептори слизової, інтенсифікує дихання і артеріальний тиск.

Номер слайду 23

Аміак і медицина. Зовнішньо застосовується при невралгіях та міозитах (розтирання за допомогою аміачного лініменту), укусах комах (у вигляді примочок) і для обробки рук хірургів (миття в сукупності аміак + тепла кип’ячена вода). Можливі й такі способи використання: місцевий, інгаляційний та внутрішній (для блювотної індукції). Якщо цей реактив застосовувати неправильно (не розведеним до потрібної концентрації), не виняток – опікові ураження шлунка і стравоходу. Крім того, при вдиханні високо концентрованих парів може статися рефлекторна зупинка дихання.

Номер слайду 24

Аміак в побутіАміак (нашатирний спирт) має здатність видаляти забруднення з будь-яких твердих поверхонь: За допомогою аптечного лікарського засобу можна очистити від свіжих і застарілих плям:шибки;дзеркала;кухонні меблі та холодильник;люстри, світильники, бра;скляний і фарфоровий посуд;

Номер слайду 25

Аміак в побутіЕфективний засіб для видалення плям – це нашатирний спирт. Там, де не впоралися сучасні мийні хімікати, розчин аміаку показує відмінні результати. Нашатирний спирт знайшов застосування в чищенні килимів, м’яких меблів, верхнього одягу. Після нанесення на поверхні неприємний запах розчину швидко випаровується, а від жиру і масла не залишається і сліду.

Номер слайду 26

Аміак і людина. Більшість людей контактують з аміаком, вдихаючи його як газ чи випари. Оскільки аміак існує в природі та наявний у миючих засобах, вони можуть бути його джерелами. Широке використання аміаку в сільськогосподарських і промислових районах також означає, що підвищення його концентрації в повітрі може відбутися під час випадкових викидів або навмисних терактів. Безводний газоподібний аміак легший за повітря і тому високо підіймається, тож загалом він розсіюється і не накопичується в низинах. Однак за наявності сирості (підвищена відносна вологість) зріджений безводний аміак формує випари, що важчі за повітря. Ці випари можуть розноситися над поверхнею землі або над низинами

Номер слайду 27

Дія аміаку на людину. Аміак починає взаємодіяти відразу після контакту з вологою на поверхні шкіри, очей, рота, дихальних шляхів та частково слизових поверхонь і формує дуже їдкий гідроксид амонію. Гідроксид амонію спричиняє некроз тканин через порушення клітинних мембран, що веде до руйнування клітин. Як тільки протеїн і клітини розпадаються, вода витягується в результаті запальної реакції, що призводить до подальшого пошкодження. 

Номер слайду 28

Симптоми отруєння аміаком. Дихання. Аміак подразливий та їдкий. Контакт з аміаком високої концентрації в повітрі призводить до печіння в носі, горлі і дихальних шляхах. Це може спричинити бронхіолярний і альвеолярний набряк та ураження дихальних шляхів в результаті дихальної недостатності. Вдихання нижчої концентрації може спричинити кашель, подразнення носа та горла. Запах аміаку достатньо рано попереджає про його присутність, але аміак також веде до послаблення нюху, що знижує можливість помітити його в повітрі за низької концентрації. Контакт зі шкірою або очима. Контакт з низькою концентрацією аміаку в повітрі або рідинах може спричинити швидке подразнення очей або шкіри. Вищі концентрації аміаку можуть призвести до серйозних травм та опіків. Вживання з їжею. Отримання високої концентрації аміаку через ковтання розчину з аміаком може призвести до ушкоджень рота, горла та шлунка. 

Номер слайду 29

Як позбавитися негативного впливу аміаку?Не існує протиотрути проти отруєння аміаком, але деяких спричинених ним наслідків можна позбутися. Після контакту з аміаком дуже важливо очистити шкіру й очі великою кількістю води. При тяжкому отруєнні обов’язкова госпіталізація.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

СО – ЧАДНИЙ ГАЗ

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Дії у випадку раптового виникнення хімічної небезпеки: Уникайте паніки. З одержанням повідомлення (по радіо або іншім засобам оповіщення) про викид (розлив) в атмосферу НХР та про небезпеку хімічного зараження, виконайте передбачені заходи. Надягніть засоби індивідуального захисту органів дихання та найпростіші засоби захисту шкіри. По можливості негайно залишіть зону хімічного забруднення. Якщо засобів індивідуального захисту немає і вийти із району аварії неможливо, залишайтесь у приміщенні і негайно та надійно герметизуйте приміщення! Зменшить можливість проникнення НХР (парів, аерозолів) у приміщення: щільно закрийте вікна та двері, димоходи, вентиляційні люки, щілини в рамах вікон та дверей заклейте, вимкніть джерела газо-, електропостачання та загасіть вогонь у печах. чекайте повідомлень органів влади з питань надзвичайних ситуацій за допомогою засобів зв'язку. Знайте, що уражаюча дія конкретної НХР на людину залежить від її концентрації у повітрі та тривалості, тому якщо немає можливості покинути небезпечну зону не панікуйте і продовжуйте вживати заходи безпеки.

Номер слайду 40

Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води та інші необхідні речі у герметичну валізу та підготуйтеся до евакуації. Попередьте сусідів про початок евакуації. Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу. Залишаючи приміщення (квартиру, будинок) вимкніть джерела електро-, водо- і газопостачання, візьміть підготовлені речі, одягніть засоби захисту. Виходьте із зони хімічного зараження в бік, перпендикулярний напрямку вітру та обходьте тунелі, яри, лощини - в низинах може бути висока концентрація НХР. При підозрі на ураження НХР уникайте будь-яких фізичних навантажень, необхідно пити велику кількість рідини ( чай, молоко, сік, вода) та звернутися до медичного закладу. Вийшовши із зони зараження, зніміть верхній одяг, ретельно вимийте очі, ніс та рот, по можливості прийміть душ. З прибуттям на нове місця перебування, дізнайтеся у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Клименко Ганна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
11 березня 2019
Переглядів
4622
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку