Презентація " Хімічні основи виробництва чавуну і сталі ".

Про матеріал
Метою даного уроку є ознайомити учнів з особливостями виробництва чавуну і сталі;охарактеризувати хімізм процесів одержання чавуну і сталі та їх використання;ознайомити учнів з історією розвитку чорної металургії в Україні;сформувати розуміння принципів розміщення комбінатів чорної металургії в Україні через ознайомлення з виробничими процесами галузі та хімічними перетвореннями;розвивати логічне мислення на основі причинно-наслідкових зв'язків у процесах, пам'ять, увагу;розвивати інтерес до природничих наук (хімії та географії), використовуючи інтегровану форму організації вивчення теми;розвивати вміння порівнювати;сприяти екологічному вихованню школярів на основі аналізу проблеми забруднення довкілля підприємствами галузі чорної металургії;виховувати почуття гордості за свою державу, її багатства, відчуття вправного господаря своєї землі та відповідальність за її майбутнє на основі існування перспектив розвитку даної галузі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Хімічні основи виробництва чавуну і сталі

Номер слайду 2

Мета уроку: ознайомити учнів з поширенням металів у природі, основними способами одержання металів, реакціями, покладеними в основу одержання металів; ознайомити з основними принципами доменного виробництва; показати взаємозв’язок між властивостями металів, їх поширенням у природі та способами їх одержання.

Номер слайду 3

Чавун ,і сталь –сплави на основі заліза , які містять домішки

Номер слайду 4

Чавун –високовуглецевий (2,14-6,3%, звичайно 3-4,5 %С) нековкий сплав заліза з вуглецем, містить домішки марганцю (Mn, до 3 %), кремнію (Si, до 4,5%), сірки (S, не більше 0,12 %), фосфору (P, до 2,5 %).

Номер слайду 5

Чавун, отриманий з доменних печей, поділяють:на переробний чавун (використовується для переробки в сталь);ливарний чавун (один з компонентів шихти в чавуноливарному виробництві).

Номер слайду 6

При виробництві виливків у чавуноливарних цехах чавун поділяють:у залежності від ступеня графітизації, що обумовлює вид зламу: сірий, білий, половинчастий (або вибілений);Сірий чавун–найбільш поширений у використанні вид чавуну (машино-будування, сантехніка, будівельні конструкції) –має включення графіту пластів­частої форми.

Номер слайду 7

Білий чавунявляє собою сплав, у якому надлишковий вуглець знаходиться в зв’язаному стані у вигляді карбідів заліза Fe3 C (цементит) або спеціальних кар­бідів (у легованому чавуні) і який внаслідок низьких механічних якостей та кри­хкості має обмежене використання для деталей простої конфігурації,що працю­ють в умовах підвищеного абразивного зносу

Номер слайду 8

Ливарний. Переробний10 % від загальної маси90 % від загальної маси. Для виготовлення залізних конструкцій, машин, плит, ґрат. Для виробництва сталіЧавун  

Номер слайду 9

Леговані чавуни класифікують відповідно до вміс­ту основних легуючих елементів –хромисті, нікелеві, алюмінієві та ін.; за ступе­нем легування: низьколеговані (сумарна кількість легуючих елементів менш ніж 2,5%), середньолеговані (2,5-10%)

Номер слайду 10

Металургійний цикл. Первинна підготовкамає вели­ке значення: чим ретельніше підготувати руду до доменної плавки, тим вища буде продуктивність печі, нижчі витрати палива та вища якість чавуну, що виплавляєть­ся. Схема її складна і має такі принципові процеси: подрібнення, магнітна сепара­ція, флотація, усереднення, окускування залізної сировини, отримання окатишів.

Номер слайду 11

Основним паливом для доменних печей є кам’яновугільний кокс

Номер слайду 12

Одержання чавуну можна описати загальною схемою: підготовка руди –завантаження печі –доменний процес –чавун.

Номер слайду 13

Кінцевими продуктами. Доменної плавки є чавун , шлак, що випускається з печі у вогненно-рідкому стані, та доменний газ. Чавун –основний продукт виро­бництва,а шлак і доменний газ–побічні

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Видалення домішок. Домішки видаляються з допомогою флюсів:

Номер слайду 16

хімічні процеси, що відбуваються під час виплавки сталі. Окиснення домішок киснем. Домішки: С, Si, S, Mn, P. Реакції: Одночасно окислюється й залізо:2 Fe + О2 = 2 Fe. О

Номер слайду 17

Відновлення оксидів феруму карбон ii оксидом і коксом

Номер слайду 18

Киснево-конвертерний. Електротермічниймартенівський1. Необхідна температура — 1 700 °С — досягається за рахунок окиснення домішок.2. Економічний1. Температура 2 000 °С досягається дуговим методом.2. Як сировину використовують металобрухт.3. Використовують для одержання сталей, легованих тугоплавкими металами1. Окиснення домішок поверхневе.2. Температура 1 700 °С досягається за рахунок спалювання палива.3. Одержують сталь різних марок. Способи виробництва сталі  

Номер слайду 19

Бездоменний процес виробництва сталі полягає в одержанні з руди чистого заліза, а потім шляхом добавок до нього різних компонентів виплавляють різні вуглецеві та леговані сталі. Залізо з руд добувають шляхом відновлення його з оксидів за допомогою більш активних елементів (Н2, С2).

pptx
Додано
17 грудня 2021
Переглядів
1168
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку