Презентація. "Художнє набивання на тканині"

Про матеріал
Розроблений майстер-клас для учнів 8-х класів, виготовлення виробів виконаних технікою набивання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Художнє набивання на тканинімайстер-клас Підготувала. Ковтун Валентина Леонідівна вчитель Дубіївської ЗЗСО I-III cтупенів

Номер слайду 2

Ткацтво та килимарство є одними з найважливіших складових національної культури українців. Вони існували на українських землях ще з доісторичних часів. Ткацтво належить до найпоширеніших видів ремесла і народного мистецтва й поширене по всій етнічній території.

Номер слайду 3

Крім узорного ткання, фарбування прядива й самої тканини, давньоруські майстри досягли високої досконалості у справі оздоблення тканин вибійкою. Пінними пам'ятками вибійчаних тканин є два :

Номер слайду 4

Фрагменти, датовані XI—XII ст., знайдені в курганах Чернігівщини (племена стверян).

Номер слайду 5

Та кам'яний штамп-печатку знайдено у Райковецькому городищі на Житомирщині. У сіверянському кургані XI ст. збереглися фрагменти вибійчаних тканин зі складним рослинно-геометричним орнаментом.

Номер слайду 6

Вироби, виконані технікою набивання

Номер слайду 7

ІНСТУМЕНТИ ТА МАТЕРІАЛИ Основним матеріалом для набивки є тканина . Дуже зручно працювати на вовняних однотонних тканинах. Можна використовувати лляні тканини , канву , мішковину. Бажано , щоб тканина була щільною , але так щоб можна було тканину проколоти голкою.

Номер слайду 8

Для художнього набивання застосовують різнокольорові нитки : муліне, шовкові, акрилові, ірис та інші. Головне щоб вони вільно проходили через голку.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Голка для художнього набивання

Номер слайду 11

Як виготовити голку. Потрібно придбати капельницю .

Номер слайду 12

Беремо кусачки і відступивши від отвору 3 мм, відкушуємо зайве.

Номер слайду 13

Тепер беремо пилочку для нігтів і шліфуємо голку до тих пір поки не утвориться гостий зріз.

Номер слайду 14

ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИКОНАННЯ РОБІТ-перенесення малюнка на тканину;-набивання малюнка;-зрізування петель.

Номер слайду 15

Перенесення малюнка на тканину. Малюнок для набивання переносимо на кальку. Накладаємо кальку на тканину та прикріплюємо шпильками на відповідному місціОбводимо контури малюнка олівцем

Номер слайду 16

Інструкційна карта “Заправлення робочої нитки”Кінець нитки(2-3см) вставляємо в петлю нитковтягувача. Нитковтягувач пропускаємо в інструмент зі сторони ручки. Після приходження нитки через ручку та голку. Потім пропускаємо його в отвір, який знаходиться в кінці робочої голки

Номер слайду 17

Інструкційна карта “Набивання малюнка”Робочу голку вводимо до обмежувача під кутом 45-50 градусів. Виводимо голку назад. Не відриваючи голку від тканини, ведемо кінцем по малюнку зліва на право, тримаючи голку весь час зрізом до тканини. Наступний прокол робимо на відстані 2 мм від попереднього.

Номер слайду 18

Виконавши роботу взяти клей ПВА розбавити з водою з виворітної сторони пензликом нанести на роботу , для закріплення. Зняти роботу з підрамника і оформити.

Номер слайду 19

Залежно від призначення виконану роботу можна оздобити різними способами.

Номер слайду 20

Бажаю успіхів!

pptx
Додано
26 листопада 2022
Переглядів
715
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку