Презентація "Хвороби цивілізації"

Про матеріал
Хвороби цивілізації Соціальні чинники ризику «хвороб цивілізації». Профілактика серцево-судинних, онкологічних захворювань, діабету, ожиріння.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Хвороби цивілізації (неінфекційні захворювання). Соціальні чинники ризику “хвороб цивілізації”. Профілактика серцево-судинних, онкологічних захворювань, діабету, ожиріння.

Номер слайду 2

Цивілізація – щабель розвитку суспільства, коли соціальні зв’язки починають домінувати над природними. Хвороби цивілізації – проблеми зі здоров’ям людини, які виникли в результаті негативного впливу промислової та науково-технічної революції на довкілля і саму людину.

Номер слайду 3

Часи змінюють не тільки звичаї, традиції, а й хвороби людей. Колись основними причинами захворювань були травми, каліцтва, люди були безсилі перед інфекційними захворюваннями та епідеміями. Але цивілізація набирає обертів і надалі, змінюючи наше життя. Науково-технічний прогрес та різні галузі промисловості приносять користь нашому суспільству, але поруч з цим вони є причиною виникнення таких захворювань, про які люди раніше не знали.

Номер слайду 4

Ожиріння – відкладення жиру, збільшення маси тіла за рахунок жирової тканини. Причини ожиріння Ожиріння буває первинним і симптоматичним. Причинами первинного ожиріння є переїдання, нерегулярне харчування, переважання в раціоні продуктів з надлишком жирів і швидких вуглеводів. Якщо, до того ж, людина веде сидячий спосіб життя, не приділяє достатньо часу фізичній активності, то ознаки ожиріння не змусять себе чекати. Первинне ожиріння може бути викликане і генетичною схильністю. Хоча і в цьому випадку велику роль відіграє порушення харчування і низька фізична активність.

Номер слайду 5

Симптоматичне ожиріння характеризується тим, що в даному випадку набір ваги відбувається внаслідок якогось захворювання. Ендокринні захворювання, що призводять до гормонального збою, стають причиною збільшення ваги. Лікування деяких захворювань вимагає прийому ліків, які втручаються в роботу гормональної системи. Тому, всі призначення повинні робитися тільки фахівцем.

Номер слайду 6

Профілактика ожиріння Дотримання режиму харчування; Виключення з раціону солодощів; Включення до раціону продуктів моря, сиру, рослинної олії; Дозоване фізичне навантаження; Формування з дитинства підходів до здорового способу життя та харчування.

Номер слайду 7

Серцево-судинні захворювання Серцево-судинні хвороби — це ціла низка різних захворювань, які вражають серце та серцево-судинну систему. Вивченням хвороб серця, їхньою профілактикою та лікуванням займається кардіологія.

Номер слайду 8

Найбільш поширені захворювання серцево-судинної системи Атеросклероз - відкладення на стінках артерій жирових мас, які набувають у подальшому вигляду кашки, а судини стають потовщеними, із деформованими стінками. Інфаркт міокарда — гостре захворювання серця. Зазвичай виникає в результаті ураження артерій серця у разі атеросклерозу, коли відбувається звуження їх просвіту. Аритмії серця — різні відхилення в утворенні чи проведенні імпульсів збудження в серці, найчастіше виявляються порушеннями ритму або темпу його скорочень. Гіпертонічна хвороба — захворювання серцево-судинної системи, що характеризується постійним або періодичним підвищенням артеріального тиску.

Номер слайду 9

Як зберегти здоров’я серця: Правильно харчуватися Бути фізично активними Уникати стресів, вчитися справлятися з ними Не палити Регулярно проходити медогляд

Номер слайду 10

Цукровий діабет Цукровий діабет – це захворювання, основною ознакою якого є стійке підвищення рівня цукру в крові. Тому для діагностики цукрового діабету найбільш інформативним методом є визначення рівня глюкози в капілярній крові (береться з пальця) або венозної (береться з вени) протягом дня, або, що більш надійно, визначення рівня глюкози натще (не їсти мінімум 10 годин перед дослідженням). Нормальний рівень глюкози в крові коливається від 3,3 до 6,7 ммоль/л. Глюкоза є основним джерелом енергії,  своєрідним універсальним паливом для наших клітин, яке, згораючи, забезпечує нормальну функцію мозку, печінки, серця і м’язів, особливо при додаткових навантаженнях. А для того, щоб цукор потрапив у клітини, потрібен інсулін.

Номер слайду 11

Інсулін – це гормон підшлункової залози, який забезпечує надходження глюкози в клітини організму, відповідає за регулювання обміну білків, і переносить отримані білки до клітин, доставляє в клітини глюкозу, розчинену в крові. Брак інсуліну або порушення його взаємодії з клітинами організму призводить до того, що з’являється гіперглікемія – стійке збільшення вмісту глюкози (цукру в крові). Тобто при цукровому діабеті глюкоза не може самостійно проникнути в клітину і залишається в крові як непотрібний елемент. Гормон Інсулін

Номер слайду 12

Як захиститися від цукрового діабету? Правильно харчуйтеся! Споживайте їжу з низьким вмістом жиру, з більшою кількістю рослинних волокон. Їжте більше продуктів, багатих на складні вуглеводи. Їжте хліб з борошна грубого млива, макаронні вироби, рис, овочі, овес, ячмінь, капусту, гречку, картоплю. Не створюйте великі навантаження на підшлункову залозу! Харчуйтеся маленькими порціями суворо через 4 години. Слідкуйте за своєю вагою! Займайтеся спортом! Пийте вітаміни! Уникайте стресів! Стежте за рівнем глюкози в крові!

Номер слайду 13

Онкологічні захворювання Онкологічні захворювання — злоякісні пухлини, які виникають у тканинах і органах організму людини. Розділ медицини, який спрямований на вивчення, діагностику та лікування онкологічних захворювань, називається онкологією. Багато онкологічних захворюваннь успішно лікуються на початкових етапах. Проблема в тому, що вони можуть розвиватися в організмі багато років і ніяк не проявлятися. Зазвичай перші симптоми захворювання людина сприймає як ознаки менш небезпечних, звичних хвороб і не реагує на них належно. У результаті дорогоцінний час спливає, а шанси на одужання скорочуються.

Номер слайду 14

Основні фактори, які можуть спровокувати онкологічні захворювання: спадковість; активне й пасивне паління; тривалий або короткочасний вплив на організм людини різних токсичних речовин; надмірне споживання алкогольних напоїв; тривале перебування під ультрафіолетовими променями; гормональні порушення; забруднення навколишнього середовища; хронічний стрес, почуття провини, пригніченості, образи.

Номер слайду 15

Ознаки, за якими можна розпізнати онкологічні захворювання: швидка втомлюваність, постійна втома; порушення сну, зокрема, безсоння; безпричинна нервозність; відсутність апетиту; різні ущільнення на шкірі або під шкірою; наявність крові у природних виділеннях; больові відчуття в організмі, що виникли з незрозумілих причин; неприємні відчуття після їжі в області шлунка.

Номер слайду 16

Профілактика онкологічних захворювань Фізичне навантаження і правильне харчування. Вченими доведено, що малорухливий спосіб життя, ожиріння, надмірна худорлявість збільшує ризик захворювання до 30-40 %. Повноцінний сон. Кількість часу, який людина проводить у сні, безпосередньо впливає на здатність організму боротися з онкологічними захворюваннями. Крім того, недолік сну значно знижує користь від фізичних наванта-жень і правильного режиму харчування. Регулярні обстеження у фахівців.

Номер слайду 17

Алергія. Фактори ризику виникнення алергічної реакціїСпадковість. Схильність до появи алергічних реакцій має спадковий компонент, тобто, якщо ваші близькі родичі мають, наприклад, сінну гарячку (сінну лихоманку) – ваш ризик виникнення алергії є вищим. Дитячий вік. Діти більш схильні до появи алергічних реакцій – це пов’язано з певною незрілістю дитячого організму, зокрема, травної чи імунної систем. Періоди гормональних змін в організмі. Хронічні захворювання, особливо кишково-шлункового тракту.

Номер слайду 18

Профілактика алергії Аби зменшити ризик появи алергічних захворювань, доцільно вживати заходів для її профілактики: зміцнювати імунітет; уникати стресів; не запускати хронічних захворювань; раціонально застосовувати лікарські препарати (не вживати їх безконтрольно); вести здоровий спосіб життя, правильно харчуватися.

Номер слайду 19

Домашнє завдання:§25. с. 96-98. Прочитати (до розділу “Вплив комерційної реклами на здоров’я”)Дати відповіді на наступні питання (письмово): Поміркуй, чому з розвитком цивілізації виникає більше ризиків для здоров’я. Які профілактичні заходи ти проводиш, щоб не захворіти на хвороби цивілізації?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сверблюк Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 квітня 2023
Переглядів
1255
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку