Презентація "Наслідки вживання наркотиків"

Про матеріал
Профілактика захворювань, що набули соціального значення Наслідки вживання наркотиків. Положення кримінального законодавства у сфері боротьби з розповсюдженням наркотиків. Протидія залученню до вживання наркотиків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Наслідки вживання наркотиків. Положення кримінального законодавства у сфері боротьби з розповсюдженням наркотиків. Протидія залученню до вживання наркотиків.

Номер слайду 2

Термін “наркоманія” походить від грецьких слів “narco” – заціплення, оніміння і “mania” – безумство, пристрасть, і означає хворобливий потяг до вживання наркотиків, що призводить до тяжких порушень фізичних і психічних функцій. Після прийняття наркотиків механізм дії наркотиків у всіх однаковий, конкретні вияви впливу тієї чи іншої речовини на організм людини мають свої особливості, які визначаються видом наркотика. За статистичними даними майже 90% наркоманів – молоді люди віком до 30 років, з них кожна четверта – жінка. Найбільш уразливим до залучення до вживання наркотиків є підлітковий вік, тобто 13-15 років.

Номер слайду 3

Наркотична залежність. Фізична. Психічна. Першим прокляттям наркотиків є швидке звикання до них. Прозріння зазвичай настає лише тоді, коли людина вже не отримує задоволення від наркотику, але мусить вживати величезні дози, щоб почуватися більш-менш нормально. Інакше її загрожує друге прокляття – абстинент ний синдром (“ломка”). Він наступає вже через 10-14 годин після останньої дози і може бути надзвичайно болісним. Це період адаптації організму до життя без наркотиків. Він триває в середньому тиждень. За кожен день «ломки» людина втрачає декілька кілограмів. Вона не може спати і їсти. На відміну від фізичної, зберігається роками. Саме вона може змусити людину знову повернутися до пагубної звички, оскільки виникає на рівні почуттів і підсвідомих поведінкових стереотипів. Людину перестає цікавити все, що не пов´язане з наркотиками: навчання, робота, спілкування з рідними і друзями, спорт, мистецтво. Без наркотиків життя втрачає сенс.

Номер слайду 4

Якими ж є ознаки вживання наркотиків? Зовнішні ознаки:- надмірно звужені або розширені зіниці незалежно від освітлення;- стан незрозумілої збудженості або млявості;- мова швидка, невиразна;- майже повна відсутність, або, навпаки, надмірність міміки;- різка зміна настрою, спалаху ворожості, дратівливості без будь-якої причини;- провали в пам'яті, нездатність мислити логічно, пояснювати свої вчинки;- безсоння і швидка стомлюваність, що змінюються незрозумілою енергійністю;- невпевнена хитка хода;- землистий колір обличчя, кола або мішки під очима;- сліди уколів;- частий нежить;- специфічний запах від одягу та волосся.

Номер слайду 5

Зміна поведінки: - байдужість, втрата інтересів до колишніх захоплень, до навчання, прогули занять в школі;- відхід від колишніх друзів, поява нових (дивних з точки зору батьків);- наростаюча прихованість, прагнення до усамітнення;- поява брехливості;- поява в розмові жаргонних слів і позитивних висловлювань щодо вживання наркотиків;- постійний пошук грошей;- зміна апетиту.

Номер слайду 6

Невідкладна допомога при передозуванні наркотиків. Ознаками передозування є: різке збліднення, неглибоке та сповільнене дихання, слабкий пульс, відсутність реакції на зовнішні подразники, блювання, втрата свідомості. Якщо ви стали свідком такої ситуації: Викличте «Швидку допомогу». Покладіть або переверніть потерпілого на живіт. У разі необхідності очистити порожнину рота від слизу та блювотних мас, стежити за диханням. Якщо частота дихання менша за 8-10 ударів на хвилину, слід негайно робити штучне дихання.

Номер слайду 7

Положення кримінального законодавства у сфері боротьби з розповсюдженням наркотиків. Суворість санкцій за злочини з наркотиками в країнах світу різна. Так, у Великобританії строк позбавлення волі, що призначається за виробництво наркотиків, коливається у межах від 5 до 14 років, у США — від 1 до 15 років; у Німеччині верхня межа позбавлення волі за цей самий злочин — 4 роки, а за альтернативу передбачено штраф. Проте найбільш суворі покарання передбачено за виробництво наркотиків, їх вивезення та ввезення без належного дозволу влади і незаконну торгівлю.

Номер слайду 8

В Україні кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років. За окремими статтями ККУ передбачено кримінальну відповідальність осіб віком від 14 до 16 років (Ст. 22.). Кримінальний кодекс України встановлює відповідальність за незаконне виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання і збут наркотичних засобів (від 3 до 13 років позбавлення волі), а також за їх незаконне введення в організм (від 2 до 12 років), публічне вживання наркотиків (до 5 років) або за схиляння до їх вживання (до 12 років).

Номер слайду 9

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Бажання відчути себе дорослим, сучасним, модним. Модно бути здоровим, гармонійно розвиненим, дотримуватися здорового способу життя. Незатишно вдома, часті сварки. Звернутися по допомогу до старших – близьких, родичів, учителя, до центру соціальної роботи з молоддю. Бажання відчути себе незалежним. Щоб подорослішати, слід розвивати інтелектуальні здібності, силу волі, набувати корисних звичок, бути відповідальним. СамотністьЄ багато людей, які можуть стати твоїми друзями. Знайти заняття для дозвілля: гурток, секцію тощо. Причини вживання наркотиків. Протидія вживання наркотиків

Номер слайду 10

Домашнє завдання: §26, 27. Прочитати. Дати відповідь на питання 6 на с.102. та на питання 8, 9 на с.107 письмово.

pptx
Додано
3 травня 2023
Переглядів
391
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку