Презентація "Наркотична залежність"

Про матеріал
Презентація "Наркотична залежність" складена для супроводу дистанційного уроку з "Основ здоров'я" 7 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наркотична залежність

Номер слайду 2

Наркотична залежність- неконтрольоване вживання однієї чи декількох видів психоактивних речовин. Фізична. Психологічна

Номер слайду 3

Фізична залежність- характеризується звиканням до наркотику й наявністю абстинентного синдрому (ломки) за відсутності наступної його дози.

Номер слайду 4

Прокляття наркотиків. Швидке звикання. Толерантність до наркотику – звикання до наркотику, зменшення сили його дії, внаслідок чого організм потребує щоразу більшої дози. Абстинентний синдром або ломка – фізичні страждання, які настають, коли наркозалежний не приймає чергової дози наркотику.

Номер слайду 5

Психологічна залежністьсвідоме або підсвідоме бажання повернутися до вживання психоактивних речовин. Проявляється на рівні почуттів і підсвідомих поведінкових стереотипів (коли «рука сама тягнеться» до сигарети, чарки чи шприца). Виявляється в байдужості до всього, що не пов’язано з наркотиками: навчання, роботаспілкування з рідними і друзямикнижки і кінофільмиспорт і мистецтво. Без наркотиків життя для наркозалежного стає безрадісним, втрачає сенс, можуть з’явитися думки про самогубство.

Номер слайду 6

Психологічна залежність. Поведінковий стереотип – звичний спосіб поведінки за відповідних обставин. Наприклад, «Новий рік - шампанське», «футбол - пиво», «кава - сигарети» тощо.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Ознаки, які свідчать про наявність наркотичної залежності:вживання психоактивних речовин з метою відволіктися від проблем; настирливі думки про те, щоб дістати чергову дозу; продаж речей чи крадіжки, щоб роздобути гроші; провали в пам’яті, коли неможливо пригадати, що робив напередодні; поява нових друзів, які вживають психоактивні речовини; відсторонення від родини і давніх друзів; втрата інтересу до всього, що раніше цікавило; напади тривоги, депресії, люті; постійні обіцянки не вживати наркотики, невдалі спроби зупинитися; вживання психоактивних речовин наодинці; виникнення абстинентного синдрому через відсутність наступної дози; потреба вживати більшу дозу, щоб відчути той самий ефект.

Номер слайду 9

Прочитайте ситуацію та обговоріть. Минулого вечора Сергій був на дискотеці. Раніше він пробував марихуану, та вирішив більше цього не робити. Однак коли йому запропонували «косяк», він не втримався і тепер не знає, що й думати: може у нього виникла залежність?Як видумаєте, у Сергія виникла залежність чи він за крок до неї?Які ознаки можуть свідчити про це?Що ви порадили б другу, який потрапив у таку ситуацію?

Номер слайду 10

Куди звертатися по допомогу Перший крок – визнання залежності! Детоксикація (позбавлення від фізичної залежності). Здійснюють державні та приватні медичні заклади(наркологічна клініка чи диспансер). В державних медичних закладах допомога анонімна і безкоштовна. Реабілітація (тривала). Допомога психологів, підтримка родини і друзів.

Номер слайду 11

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Подолинна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
28 квітня 2023
Переглядів
2143
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку