Презентація "Ігрові моменти на уроках математики"

Про матеріал

Головна задача кожного вчителя – не тільки дати учням певну базу знань, але й розвинути у них інтерес до навчання, навчити учитися. Сучасний урок – це урок, що проводиться не для учнів, а разом з учнями, глибоко продуманий, організований і керований, з урахуванням дитячих можливостей, потреб, інтересів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ігрові моменти на уроках математики

Номер слайду 2

Предмет математики настільки серйозний, що корисно не нехтувати нагодою робити його трохи цікавішим. Блез Паскаль

Номер слайду 3

Мета. Метою було теоретичне обгрунтування та експерементальна перевірка впливу дидактичних ігор на ефективність та швидкість засвоєння учнями навчального матеріалу з математики. 

Номер слайду 4

Завданнявивчити стан досліджуваної проблеми шляхом аналізу психолого-педагогічної та методичної літератури;провести аналіз можливостей створення ігрових ситуацій під час вивчення математики;сформулювати методичні вимоги до організації і проведення дидактичних ігор на уроках математики;експерементально перевірити ефективність впливу ігрових ситуацій на засвоєння учнями навчального матеріалу.

Номер слайду 5

Сучасний урок – це урок, що проводиться не для учнів, а разом з учнями, глибоко продуманий, організований і керований, з урахуванням дитячих можливостей, потреб, інтересів.

Номер слайду 6

Добираючи ігри, продумуючи ігрову ситуацію, необхідно обов’язково поєднувати два елементи –  пізнавальний та ігровий. Створюючи ігрову ситуацію відповідно до змісту програми, потрібно чітко спланувати діяльність учнів, спрямовувати її на досягнення поставленої мети. r

Номер слайду 7

Розвиваючі і пізнавальні ігри розвивають у дітей логічне мислення, просторове уявлення, багату уяву, фантазію, інтуїцію, конструктивні здібності, волю, пам’ять і увагу. Крім того, вони формують здатність дитини до аналізу і синтезу, абстрагування і конкретизації поведінки, узагальнення і протиставлення.

Номер слайду 8

Приклади використання ігрових моментів на уроках математики

Номер слайду 9

Створення лепбуку. Створення лепбуку – інноваційний спосіб організації навчальної діяльності. Це гра, творчість, пізнання та дослідження нового, повторення та закріплення вивченого, систематизація знань та просто дуже цікавий вид спільної діяльності вчителя та учнів.

Номер слайду 10

Прийом “Лови помилку”Це – універсальний прийом. Він може використовуватися й у роботі із групою, і в індивідуальній роботі. А також на різних етапах уроку. Учні шукають помилку, краще групою. Вони сперечаються, радяться, а коли приходять до якоїсь думки, вибирають спікера й пропонують свій аргументований варіант відповіді.

Номер слайду 11

Приклад використання прийому «Лови помилку» на уроці математики у 5 класі під час вивчення теми «Відсотки»5% = 0,5160% = 1,62345% = 23,451235% = 1,235180% = 1821% = 0,2195% = 9,585% = 0,085

Номер слайду 12

Прийом «Асоціативний кущ»Це  педагогічний прийом, який розвиває варіантність мислення, здатність установлювати всебічні зв’язки й відносини досліджуваної теми (поняття, явище, подія). Використовую на початку вивчення теми з метою актуалізації знань та вкінці – для систематизації знань, на етапах актуалізації і рефлексії, а також під час групової роботи.

Номер слайду 13

Приклад   використання   прийому   «Асоціативного куща»   на уроці математики  в 5 класі під час вивчення теми «Геометричні фігури та їх величини»

Номер слайду 14

Гра «Кращий лічильник»Обирається «лічильник»,якому пропонуються приклади до тих пір, поки він не зіб’ється з рахунку. Потім його замінює той, хто запропонував останній приклад. Гра продовжується. Перемагає той хто назвав найбільшу кількість правильних відповідей.

Номер слайду 15

Гра «Закодоване слово»Кожній літері відповідає певне завдання або відповідь до цього завдання, виконавши яке учні зможуть зібрати приховане слово.

Номер слайду 16

Приклад   використання   гри «Закодоване слово»   на уроці математики  в 5 класі під час вивчення теми «Порядок виконання дій у виразах»Завдання: Розв’язати завдання та скласти слово3 – Я, 20 – Д, 21 – П, 32 – Р, 70 – К, 72 – О.84 : 4 = 21 – П12 6 = 72 – О96 : 3 = 32 – Р45 : 15 = 3 – Я180 : 9 = 20 – Д36 2 = 72 – О140 : 2 = 70 – К

Номер слайду 17

Математична естафета. На дошці записані вправи в 3 стовпчики (для кожного ряду). За командою вчителя учні по черзі виходять до дошки і записують відповіді. Перемагають учні того ряду, які першими виконали правильно всі завдання.

Номер слайду 18

Приклад використанння «Математичної естафети»  на уроці математики  в 5 класі під час вивчення теми «Віднімання натуральних чисел»:

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Куцебо Оксана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 червня 2018
Переглядів
4471
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку