Презентація «Індивідуальне туристське спорядження. Способи застосування ізолюючого килимку (каремату) у поході»

Про матеріал
Презентація допоможе вихованцям гуртка ознайомитися з індивідуальним туристським спорядженням таким як туристський килимок (каремат), його призначенням та способами застосування. Навчить розрізняти види туристських килимків, їх перевагами та недоліками. Ознайомить з багатофункціональністю ізолюючого килимка у поході – як захист від дощу та вітру, як шина для фіксації, як термос для продуктів та інше.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Індивідуальне спорядження. Способи застосування каремату у поході. КПНЗ «ЦТКЕУМ «Меридіан» КМР Керівник гуртка Рєзвова О. С.

Номер слайду 2

Незалежно від того, куди ми зібралися – у серйозний категорійний похід чи просто на пікнік із друзями – нам потрібен туристичний килимок. Туристські килимки використовують, щоб захистити наше тіло від тепловтрат з боку землі. Саме він дозволяє нам комфортно спати в горах і не мерзнути, а також валятися на сонечку на природі, не переймаючись тим, що земля холодна або волога. Що таке каремат ? Насамперед - це шар, який зберігає тепло і завдяки своїй товщині згладжує нерівності поверхні.

Номер слайду 3

Види туристичних килимків. Килимки бувають трьох видів: з піни («карімати»), надувні самонадувні.

Номер слайду 4

Килимки з піни. Найчастіше їх називають у нас «каремат» або «карімат», «пінка»Є тонкі одношарові фітнес-килимки (для походів категорично не підходять!), двошарові і тришарові. Іноді з одного боку мають тепловідбивне алюмінієве покриття для додаткової термоізоляції. Цікавий факт, що карімат – це власна назва від назви британської фірми Karrimor. Вони в далекому 1968 році випустили свій знаменитий килимок Karrimat. Він так широко поширився серед туристів, що слово «карімат» закріпилось у багатьох країнах як синонім килимка для сну. Переваги каріматів, або килимків з піни: Недорогі  та невибагливі у використанні. Недоліки каріматів: Займають багато місця. Більш жорсткі.

Номер слайду 5

Самонадувні килимки. У середині них розташовується м’яка піна, яку з усіх боків оточує повітронепроникна тканина. Коли відкриваєте клапан, піна розпрямляється і набирає повітря, закрили клапан – килимок готовий. На практиці самонадувні килимки доводиться надувати самому, точніше, трохи піддувати до більш твердого стану. Непіддутий килимок легко проминається, і спати на ньому буде холодніше. Недолік самонадувних килимків – їх ще складніше згортати, ніж карімати з піни.

Номер слайду 6

Надувні килимки. Це найлегші, компактні і разом з тим дорогі і примхливі килими. Вони бувають з утеплювачем і без. Без утеплювача розраховані тільки на літо. Надувні килимки з утеплювачем це найоптимальніший тип для більшості туристів. М’якість - головна перевага надувних килимків. На відміну від жорсткої піни, їх товщина починається від 5-6 см. Вони краще приховують нерівності землі, сон на них набагато приємніше і комфортніше. При всіх своїх незаперечних перевагах, надувні килимки мають і недоліки: Ціна, Імовірність проколоти тканину або пошкодити клапан, процес надування.

Номер слайду 7

Надувні/самонадувні мають низку переваг, однак вони виконують лише одну, власне, свою пряму функцію - ізоляцію між холодною поверхнею та спальником. А от звичайна «пінка» (каремат) куди більш універсальна: крім килимка для комфортного сну у наметі, вона може бути дощовиком, вітрозахистом, термосом, санчатами і не тільки. Килимок зі спіненого поліетилену легкий, щільний, гнучкий, майже не вбирає вологу та не пропускає повітря, швидко сохне. Саме ці якості і роблять його багатофункціональною річчю для походів!

Номер слайду 8

Захист від дощу, вітру та граду. В похід, навіть у найбезхмарнішу погоду, обов'язково беруть дощовики та інші засоби захисту від дощу!. Однак, якщо цього недостатньо, або ви взагалі забули дощовики вдома, виручить каремат!. Накрийте ним речі і/або себе, спорудіть імпровізований тент з допомогою трекпалиць, або ж взагалі акуратно зробіть розріз посередині і надягніть каремат, як пончо (отвір потім заклеїте армованим скотчем). Щільний матеріал килимка захистить не лише від дощу, а й в разі неочікуваного граду.

Номер слайду 9

Тепла і суха «накидка» з каремату також виручить, якщо всі речі геть промокли: поки будете сушити їх біля костра, «вдягніть» пінку — це, хоч і дивно, але значно тепліше, ніж стояти на холоді голим. Щоб «вбрання» краще прилягало, зробіть пояс з мотузки чи скотча.

Номер слайду 10

За допомогою пінки легко зробити і захист від вітру: На стоянках закріпіть килимок за допомогою гілок і/або трекпалиць (як на фото), щоб вийшла імпровізована вітрозахисна стіна. На підвітряній від килимка стороні можна з комфортом відпочити та розвести багаття.

Номер слайду 11

Холодильник/термос для води і продуктів. В залежності від поточних потреб, він допоможе зберегти продукти і напої холодними або ж теплими. Оберніть пінку навколо сумки з їжею/казанка/пляшок, закрийте чимось краї (наприклад, курткою чи фліскою) і помістіть все в чохол від килимка чи гермомішок. Нагадуємо, що дуже гарячі ємності в килимок загортати не варто!.

Номер слайду 12

Аксесуари для річних переправ та водних походів. Беремо на озброєння наступні важливі властивості каремату, а саме малу вагу та високу гідрофобність. Спінений килимок не тоне, майже не намокає і швидко сохне, а значить його раціонально використовувати там, де буквально не вдасться вийти сухим із води:«Поплавок» для багажу на час переправи. Оберніть рюкзак пінкою, закріпіть її та помістіть все в великий сміттєвий пакет, а ще краще в гермомішок. Каремат допоможе тримати конструкцію на плаву та захистить мішок від пошкоджень об гострі деталі рюкзака. Рятувальний жилет/круг/матрас. За допомогою каремату можна переправити на інший берег не тільки речі, а й учасників групи, які погано плавають. АЛЕ! Враховуйте, що це  аварійний метод, який підходить для людей з невеликою вагою, і такої плавучості, як повноцінні рятувальні засоби, пінка не дасть, і все ж у крайніх випадках спосіб застосовують.

Номер слайду 13

Меблі для похідної кухніНерідко каремат використовують замість скатертини для похідного пікніка — елементарно розстеляють на землі та «сервірують»Важливо: не ставте на килимок гарячий посуд та інші предмети — це може пошкодити його!Шторка/тент від сонця та придверний килимок. Продовжуємо тему «меблювання» похідного табору. Каремат зовсім не пропускає сонячні промені, а значить, його можна використовувати в якості навісу.  Килимок зручно постелити на виході з намету, щоб затримати основний бруд і тримати похідне ліжко в чистоті.

Номер слайду 14

Ноші, шина та інші засоби першої допомоги. Щоб своєчасно надати першу допомогу постраждалому в горах, потрібно мати грамотно складену аптечку, знати деякі хитрощі і вміти застосовувати підручні засоби. Зокрема, в разі переломів та інших травм в хід пускають трекпалиці, гілки, килимок-пінку. З допомогою килимка-пінки можна спорудити шину для фіксації зламаних кінцівок, зафіксувати голову в разі підозри на перелом шиї тощо. З обережністю, в разі крайньої необхідності каремат використовують як ноші.

Номер слайду 15

Санки і рюкзак. В зимових походах каремат взагалі може замінити санки: покладіть на нього рюкзак і тягніть за собою — таким чином знизите свою вагу і будете менше провалюватись в сніг. На “пінних санях” можна навіть спуститися самому з гірки по насту/утоптаному снігу. Але будьте вкрай обережні, оскільки управляти карематом під час спуску досить складно!. Пінка допоможе вдосконалити безкаркасний рюкзак. Зазвичай каремат чіпляють назовні, під рюкзаком чи збоку. Всередину килимок не кладуть, так як він краде дорогоцінний об’єм. Однак у випадку з безкаркасною моделлю є сенс засунути каремат якраз всередину, притиснувши його до стінок рюкзака — місця буде менше, зате це надасть рюкзаку жорсткості, пакувати його стане легше, а ваша спина буде захищена від твердих предметів.

Номер слайду 16

Пінку оранжевого, рожевого чи іншого яскравого кольору можна використовувати як сигнальний засіб на випадок, коли ви загубились і вас розшукують рятівники. Фольгована сторона відображає світло, тому теж приверне увагу. Закріпіть килимок якнайвище — так вас буде краще помітно з землі і з повітря!Зі шматка спіненого килимка можна зробити: Сидушку та наколінники для захисту тіла від мокрої, холодної, кам’янистої поверхні. Звичайно, можна підкласти складений цілий килимок, та все ж зручніше користуватися саме невеликим шматком, вирізаним під потрібні розміри. Устілки. Якщо взуття промокло, чи недостатньо тепле для поточних погодних умов, можна частково покращити ситуацію за допомогою саморобних устілок з каремату. Вам стане однозначно тепліше, сухіше і комфортніше. Крім того, спінений поліетилен пом’якшить удари під час ходьби. Ще устілки з каремату і/або шматочки пінки в носку/заднику черевика  допоможуть трохи підкоригувати розмір взуття! 

pptx
Додано
4 січня
Переглядів
114
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку