Презентація "Індивідуальний розвиток тварин"

Про матеріал
Презентація містить теоретичні поняття про індивідуальний розвиток тварин, етапи розвитку та типи розвитку (прямий і непрямий). Всі поняття ілюстровані, що допомагає сформувати вміння аналізувати та закріпити теоретичні знання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Індивідуальний розвиток тварин(онтогенез)Підготувала: вчитель біології Херсонської ЗОШ №4 Сухотіна Олександра Володимирівна

Номер слайду 2

Що таке індивідуальний розвиток тварин (онтогенез)?Всі живі організми відрізняються за будовою, формою, способом живлення, дихання тощо. Подивіться уважно на зображених тварин. Як ви гадаєте чи однаково вони будуть розвиватися?

Номер слайду 3

В момент запліднення двох статевих клітин, зароджується нове життя. Починає формуватися живий організм з властивими лише для нього будовою, функціями. Ознаки властиві конкретному організму виникають поступово. Статеві клітини й процес запліднення: 1 – сперматозоїд; 2 – яйцекліти-на; 3, 4, 5 – стадії запліднення

Номер слайду 4

Індивідуальний розвиток курча. Зверніть увагу, на зміни, які відбуваються з курчам.

Номер слайду 5

Отже, індивідуальний розвиток тварин (онтогенез) – це зміни організму, які відбуваються з моменту запліднення і до смерті. Тривалість онтогенезу в різних тварин дуже відрізняється.

Номер слайду 6

У тварин виділяють три типи відтворення потомства

Номер слайду 7

Живонародження - це спосіб відтворення потомства, при якому розвиток потомства відбувається в материнському організмі, живиться її поживними речовинами, а після народження веде відокремлений спосіб життя.

Номер слайду 8

Яйценародження - це спосіб відтворення потомства, при якому розвиток ембріону відбувається поза материнського організму, живиться ембріон поживними речовинами яйця.

Номер слайду 9

Яйцеживонародження - це спосіб відтворення потомства, при якому розвиток потомства відбувається в материнському організмі, але живлення відбувається за рахунок поживних речовин яйця. Сформований організм звільняється від яйцевих оболонок ще в організмі матері.

Номер слайду 10

Періоди індивідуального розвитку (онтогенезу)Давайте подивимось на ці фото. Що відрізняє цих цуценят? Так, різниця очевидна, на першому фото зображено ембріональний період, на другому післяембріональний.

Номер слайду 11

Ембріональний розвиток – це розвиток ембріона від зиготи до народження чи вилуплення з яйця. В цьому періоді формуються тканини, органи. Які в майбутньому після народження будуть повність забезпечувати діяльність організму.

Номер слайду 12

Післяембріональний розвиток – це розвиток організму від народження чи виходу з яйця до загибелі. В цьому періоді всі живі організми характеризуються ростом, дозріванням, статевою зрілістю та старінням.

Номер слайду 13

У деяких тварин в післяембріональному періоді можуть спостерігатися дуже значні перебудови організму. Так, наприклад: розвиток метелика з гусіні. Якщо у кішки народжується кошення, яке дуже на неї схоже, воно має чотири лапи, один хвіст, шерстяний покрив на протязі всього життя. То різниця між гусінню та метеликом значна, але все ж таки це один організм, який зазнав значної перебудови.

Номер слайду 14

В результаті таких змін, вчені поділили післяембріональний розвиток на: Прямий розвиток – розвиток при якому, щойно народжена тварина загалом нагадує дорослу. Непрямий розвиток – розвиток, при якому утворюється личинка, яка перетворюється на дорослу особину безпосередньо або через перетворення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Стебліна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Слайчук Ольга Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 березня 2021
Переглядів
6118
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку