Презентація " Інтегративне мислення під час освітнього процесу на уроках математики"

Про матеріал
Особливою формою наскрізного навчання є інтегровані уроки, які спрямовані на встановлення міжпредметних зв’язків, що сприяють формуванню в учнів цілісного, системного світогляду, актуалізації особистісного ставлення до питань, що розглядаються на уроці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтегрбція (від лат. integrum — ціле, лат. integratio — відновлення)- поєднання, взаємопроникнення. Це процес об'єднання будь-яких елементів (частин) в одне ціле. Процес взаємозближення й утворення взаємозв'язків; згуртування.

Номер слайду 2

. Досягти цїєі мети можна, застосовуючи інтегровані уроки. Одним з основних завдань, покладених Національною програмою в основу виховання, є створення умов для оптимальної самореалізації підростаючої особистості, розвитку її індивідуальних можливостей і здібностей.

Номер слайду 3

Особливою формою наскрізного навчання є інтегровані уроки, які спрямовані на встановлення міжпредметних зв’язків, що сприяють формуванню в учнів цілісного, системного світогляду, актуалізації особистісного ставлення до питань, що розглядаються на уроці.

Номер слайду 4

знання важливі, значимі, осмислені, близькі учневі. В основі інтегрованих уроків повинна бути гуманістична спрямованість:

Номер слайду 5

Василь Олександрович Сухомлинський (1918-1970) Завдання педагога в тому, щоб підвести дітей до дверей життя, дати ключі і навчити учня користуватися цим інструментом

Номер слайду 6

Функції інтегрованих уроків Розвивальна Освітня Виховна Організаційна

Номер слайду 7

Переваги інтегрованих уроків стимулюють розумову діяльність супроводжуються відкриттями і знахідками розвивають образне мислення розкривають творчий потенціал педагога допомагають набути емоційно-позитивного досвіду вимагають наукового обгрунтування процесів

Номер слайду 8

Особливості проведення інтегрованого уроку: визначення провідної мети, яка буде лейтмотивом заняття; навчальний матеріал не повинен бути перевантажений зайвою інформацією; види діяльності на уроці повинні відповідати ліміту навчального навантаження; один з предметів буде домінувати, а значить, бути ведучим; діти постійно активні і захоплені новизною уроку

Номер слайду 9

Варіації інтегрованих уроків Інтегровані уроки оптимально проводити за темами узагальнення знань. Математика і мова найчастіше інтегруються з інформатикою.

Номер слайду 10

. На уроках математики застосовуються елементи інтеграції: аналізується аспект граматики та використовується результат для математики.

Номер слайду 11

. Як підготувати інтегрований урок Складання докладного плану уроку. Кожен етап уроку розписується, вказується час, витрачений на цей етап. Вчителі заздалегідь продумують хід уроку, прогнозують всі можливі паузи, пов'язані з наочністю та роздатковим матеріалом. Зазвичай на інтегрованих уроках чимало навчального обладнання.

Номер слайду 12

. Вчителі працюють в парі, і навіть якщо в певний момент провідну роль відіграє один педагог, другий допомагає учням. На етапі закріплення вправи яскравіші, конкретизовані, придатні для індивідуальної роботи. В кінці уроку всі учні повинні самостійно позначити міжпредметні зв'язки, заради яких і планувалося заняття. Мета повинна бути досягнута.

Номер слайду 13

. Хімія - це права рука фізики, а математика - це її очі Інтегровані уроки математики з природничими предметами передбачають отримання учнями політехнічних знань, особистісного розвивику, розкривають прикладний характер математичних понять.  

Номер слайду 14

. Наскрізна лінія «Громадянська відповідальність» поєднує математику з іншими навчальними предметами, сприяє моделюванню розвитку процесів, дій та ситуацій.

Номер слайду 15

. Для того, щоб бути справжнім математиком, потрібно бути поетом в душі» Софія Ковалевська Проблема багатогранності математики та поезії не є вивченою до кінця, отже відкривається доволі широке поле для нових наукових пошуків.

Номер слайду 16

. Наскрізна лінія «Громадянська відповідальність» реалізовується через створення та розв’язання задач з математики на основі дослідження кількості приголосних у відомих віршованих рядках з метою формування математичних компетентностей. 

Номер слайду 17

. Інтегровані уроки дають змогу одержати знання про об’єкт вивчення, сформувати уміння аналізувати та порівнювати процеси і явища, що відбуваються у природі або суспільстві, застосовувати набуті знання на практиці.

Номер слайду 18

. Інтегровані уроки залучають підлітка до діяльного розв'язання завдань, ставлять його в позицію причетності до подій; спрямовані на розвиток соціально-психологічної готовності дитини до життя, що включає такі якості:

Номер слайду 19

У підлітковому віці спостерігаються потреба У СТВОРЕННІ ВЛАСНОГО СВІТОГЛЯДУ У ПРАГНЕННІ ДО ДОРОСЛОСТІ У БУРХЛИВОМУ РОЗВИТКУ ФАНТАЗІЇ У САМОСТВЕРДЖЕННІ

Номер слайду 20

При вивченні теми «Похідна» в 10 класі з метою реалізації наскрізної лінії «Громадянська відповідальність» пропоную пригадати улюблені вірші Т. Г. Шевченка, прочитати кілька ряків, вибрати один, підрахувати кількість приголосних у кожному слові. Отримані числа будуть коефіцієнтами при складанні функції, а завдання - знайти похідну. Приклади: Тихесенько вітер віє... y=5хІ+3x-2 y/=10x+3 2.) Cвітає, край неба палає... 3.) Думи мої... 4.) Мені 13 минало... 5.) Свою Україну любіть... 6.) Серед степу широкого...

Номер слайду 21

Стимулюється інтенсивне інтегративне мислення

Номер слайду 22

.   Виховання – це тонка робота розуму і серця В. О Сухомлинский.  

Номер слайду 23

Шановні колеги! Міцного зоров’я Вам і життєвих сил, радісних подій і звершень, професійного зростання та невпинного самовдосконалення, а також миру, добра та впевненості у майбутньому!

Номер слайду 24

Список використаної літератури: Мерзляк А.Г. Алгебра. 11 клас: підруч. для загальноосвіт. навчальн. закладів: академ. рівень, проф. рівень / А. Г. Мерзляк, Д.А. Номіровський, В.Б. Полонський, М. С. Якір. – Х. : Гімназія, 2011. – 431 с.: іл.НЕ закінчено

ppt
Додано
17 жовтня 2019
Переглядів
1081
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку