Презентація "Інтернаціональні командири в українських арміях"

Про матеріал
Додатковий матеріал до теми "ЗУНР", діяльність УГА, розповідь про іноземних командирів у лавах Української Галицької Армії, їхнє ставлення до українців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтернаціональні командири в українській арміїАвстрійці, німці, чехи, хорвати, румуни, євреї та навіть поляки – ось неповний перелік національностей, представники яких опинилися в командуванні Української галицької армії, військового формування ЗУНР

Номер слайду 2

Перешкоди для офіцерів Йти до офіцерської школи українці не бажали. Одна із перешкод – подальші проблеми з одруженням. Генерал УГА Мирон Тарнавський писав про це так: «За найповажніший аргумент проти того, щоби син ішов на службу Марсові чи, точніше, «найяснішому цісареві», ставили батьки обставину, що він не зможе вженитися з українкою тому, що військова влада як вимогу до женячки ставляла подружню кавцію, що її мусіла суджена внести у подружжя. Кавція не сміла бути нижча від квоти, що несла річно 600 корон. Була це сумка, очевидно, так величенька, що при вбогості нашого загалу не багато найшлося би відданиць, випосажених у такий гріш». Також батьки потенційного офіцера підписували зобов’язання, що гарантують відшкодування усіх його боргів

Номер слайду 3

Командири УССВперше проблема нестачі українських офіцерів оголилася при формуванні УСС на початку Першої світової війни. Стрілець Микола Угрин-Безгрішний пригадував: «По деяких торгуваннях Відень в кінці дав дозвіл на організацію УСС. На цій підставі візвали до діла офіцерів-українців, які були напохваті. Дня 2 серпня відбулося засідання ГУР. Предсідник заявив тоді, що будемо організовувати стрільців, а займуться цим ділом присутні українські офіцери. З військових брали участь у цьому засіданні поручник Степан Шухевич, Теодор Рожанський, Михайло Волошин та вістун Катамай». Перелічені старшини мали найвище звання «поручник» - тобто лейтенант. Комендантом УСС став лейтенант Теодор Рожанський.

Номер слайду 4

Франц КікальЄдиний комендант УСС (чех за національністю), який загинув у бою. «Був добрий боєвий старшина, людяний і справедливий комендант, що дбав за добро і честь свого стягу», - сотник Богдан Гнатевич.

Номер слайду 5

Початок УГАПісля закінчення світової війни багатотисячне військо Австрії та Німеччини вирушало додому – часто саме через Галичину, яка тоді уже перебувала у війні з Польщею. Отаман Степан Шухевич, який був комендантом прикордонного Підволочиська, пригадував: «Я мав окреме доручення від полковника Вітовського агітувати між повертаючими домів старшинами, щоби вступали до нашої армії. Вони зголошувалися.»

Номер слайду 6

«Поляки насмілилися два рази секретно зайти до моєї квартири й мені пропонували перейти до них на службу. Я їхні пропозиції обурено відкинув, бо прирік служити вашому народові, синів якого я ще за Австрії подивляв не лише за їхню безмежну скромність, а й за їх велику хоробрість і героїзм», - промовив перед випускниками старшинської школи УГА її командир, чех Франц Рімаль

Номер слайду 7

Антін Кравс. Попри німецьке походження його розглядали як ймовірного диктатора ЗУНР. Про Кравса Омелянович-Павленко написав: «Цей надзвичайно солідний і випробуваний старшина був у повному розумінні провідником, що користувався як довір’ям Начальної команди нового й старого складу, так теж старшин і стрільців. Хоча з роду німець із Східної Галичини, він рахував себе все і всюди українцем. У ІІІ Корпусі був він основною фігурою. Йому одному Начальна Команда дозволяє розвинути свою бригаду в дивізію»

Номер слайду 8

Робочою мовою в Начальній Команді часто була німецька – спадок по австрійській армії. Та багато старшин часто намагалися вивчити українську. Стапан Шухевич написав по сотника Ріхарда Шобера : « Це був світлий набуток Галицької Армії. Цей молодий німець (мабуть віденьчук) почував себе українцем. Він пильно учився нашої мови у письмі та слові, свято вірив у світлу будуччину української справи та майже з дитячою щирістю прив’язався до Галицької Армії і любив її. Як більша часть німецьких старшин, був він дуже роботящий, солідний, тактовний і педантичний.»

Номер слайду 9

Підготувала вчитель історії Загальноосвітньої середньої школи І-ІІІ ст. с. Тур’є, Стрілківського ТГ, Самбірського району, Львівської області Лівчак Марія Йосипівна. Використано матеріали статті «Інтернаціонал в українських мундирах», С. Липовецький, ст. 128-133, Локальна історія, №6-7, 2022

pptx
Додано
23 жовтня 2022
Переглядів
228
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку