Презентація "Історі створення ядерного реактора"

Про матеріал
Презентація - додатковий матеріал для проектной роботи учнів 9 класа з теми "ФІЗИКА АТОМА ТА АТОМНОГО ЯДРА. ФІЗИЧНІ ОСНОВИ АТОМНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія створення ядерного реактора. Вчитель фізики КУ Сумська гімназія №1 Казбан Т. Л.

Номер слайду 2

Ядерний реактор — пристрій, призначений для організації керованої самопідтримуваної ланцюгової реакції поділу, яка завжди супроводжується виділенням енергії.

Номер слайду 3

2 грудня 1942 року о 15 годині 25 хвилин за місцевим часом на тенісному корті під трибунами стадіону в Чикаго Енріко Фермі вперше в історії людства здійснив керовану ядерну реакцію в "атомному казані". Перший ядерний реактор являв собою сплющений еліпсоїд діаметром 8 метрів і висотою 6 метрів, складений з 385 тонн графітових брикетів, між якими на відстані 21 см один від одного було розміщено 46 тонн уранових блоків вагою 2 кг кожний, тобто реактор був схожий на кристал з кубічною решіткою. Потужність цього реактора — 40 Вт — була меншою від потужності палаючого сірника, і після 28 хвилин роботи ядерну реакцію в ньому було зупинено. Це був початок атомної ери: відтепер шляху назад, у доатомную еру, не було. Перший ядерний реактор

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

В СРСР група фізиків і інженерів під керівництвом академіка Ігоря Курчатова провела теоретичні та експериментальні дослідження особливостей пуску, роботи і контролю реакторів. Перший радянський реактор Ф-1 побудували в Лабораторії № 2 АН СРСР (Москва). 25 грудня 1946 року цей реактор виведено в критичний стан. Реактор Ф-1 був набраний з графітових блоків і мав форму кулі діаметром приблизно 7,5 м. У центральній частині кулі діаметром 6 м по отворах у графітових блоках розміщені уранові стрижні. Реактор Ф-1, як і реактор CP-1, не мав системи охолодження, тому працював на дуже малих рівнях потужності. Результати досліджень на реакторі Ф-1 стали основою проєктів складніших за конструкцією промислових реакторів. 1948 року введено в дію реактор И-1 (за іншими даними він називався А-1) з виробництва плутонію, а 27 червня 1954 року вступила в дію перша у світі атомна електростанція з електричною потужністю 5 МВт в місті Обнінську.

Номер слайду 7

Дубна (рос. Дубна) — наукоград на півночі Московської області Російської Федерації (125 км від Москви, на кордоні з Тверською областю), найбільший в Росії центр з досліджень в галузі ядерної фізики. Місто розташоване на річці Волга, обмежений річками Дубна і Сестра, каналом імені Москви та Іваньковським водосховищем.

Номер слайду 8

Перший етап розвитку світової ядерної енергетики (1950-1960рр.)пов’язаний з початком введення в експлуатацію перших АЕС у СРСР (1954р.) Великій Британії (1956р.) та США (1957р.) і характеризується структурними змінами у світовому енергетичному балансі (перехід від вугілля до нафти), актуалізацією проблеми швидкого та ефективного транспортування енергоресурсів. Зазначені обставини сформували загальносвітову потребу в додаткових джерелах енергії, у т.ч. ядерної, та стали стимулом до будівництва нових АЕС і збільшення потужності вже існуючих реакторів.

Номер слайду 9

Другий етап (1970-ті роки)пов’язаний із загостренням політичних конфліктів в арабських країнах, подальшим обмеженням поставок нафти та зростанням цін на цей вид палива. Ці події дали поштовх до формування за допомогою АЕС власних енергетичних баз окремих країн.

Номер слайду 10

Третій етап (1980-1990рр.) характеризується уповільненням темпів будівництва об’єктів атомної енергетики у зв’язку з великими аваріями на АЕС у США (1979р.) та в СРСР (1986р.). Саме в цей час набула актуальності необхідність вирішення назрілої проблеми безпеки реакторів першого покоління, а також питання утилізації накопичених ядерних відходів.

Номер слайду 11

Четвертий етап (з початку 2000-х років і до тепер) ядерна енергетика знаходиться на етапі підйому, багато в чому обумовленого масштабним будівництвом АЕС в країнах Азійсько-Тихоокеанського регіону. У світі відзначається прискорене закриття застарілих АЕС, посилюються вимоги до державного та міжнародного регулювання безпеки об’єктів галузі. Однак аварія на АЕС “Фукусіма” в Японії (2011р.) додала певних коректив, що негативно вплинули на прогнозовані темпи розвитку галузі.

Номер слайду 12

На початок 2020 ріку в 31 країні світу експлуатується 191 атомних електростанцій з 448 енергоблоками загальною електричною потужністю 391 744 МВт. 57 енергоблоків знаходяться на стадії будівництва. 162 енергоблоки закриті, ще 1 не працює.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Найбільша європейська атомна електростанція – в Україні Найбільша атомна електростанція Європи розміщена на сході України, біля міста Енергодар. Називається вона Запорізька й диспонує 6 блоками потужністю 1 000 мегават.

Номер слайду 15

На атомну енергетику сьогодні припадає 11,5% світового виробництва електроенергії і, за прогнозами Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), її частка буде неухильно зростати.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Підіпригора Олена ,
    Дякую. Повно, лаконічно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
28 лютого 2020
Переглядів
34759
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку