Презентація "Історичне минуле нашого народу"

Про матеріал
Презентація "Історичне минуле нашого народу" доповнить урок української літератури в 5 класі. Представлено матеріали про літописи, "Повість минулих літ", літописні оповіді та князів Святослава, Володимира Великого та Ярослава Мудрого
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала Третяк Валентина Миколаївна, учитель української мови і літератури Золотоніської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6

Номер слайду 2

Літопис — найдавніший вид літератури. Це розташовані в часовій послідовності коротенькі замітки й докладні оповідання про історичні події

Номер слайду 3

Літописи одночасно є як історичними документами, так і художніми творами. Адже в них записані факти й події минулих часів, у той же час у них багато легенд, переказів, навіть байок і казок, що написані емоційно й образно з використанням художніх засобів.

Номер слайду 4

Серед небагатьох книг княжої доби, що дійшли до наших днів, — «Повість минулих літ». Це — найдавніший літопис, який є в нас не в оригіналі, а в списку наступних поколінь (тобто це копія, списана з оригіналу).

Номер слайду 5

Найбільше до створення цього літопису долучився славетний Нестор Літописець — чернець Києво-Печерського монастиря. Він жив у другій половині ХІ — на початку ХІІ ст.

Номер слайду 6

У цьому літописі ведеться розповідь про історію України від найдавніших часів (про заснування Києва) до сучасних Несторові подій, тобто до 1110 р.

Номер слайду 7

І були три брати: одному ім’я Кий, другому — Щек, а третьому — Хорив, а сестра в них була Либідь. Сидів Кий на горі, де тепер узвіз Боричів. А Щек сидів на горі, яка зветься нині Щекавицею. А Хорив — на третій горі, від нього вона прозвалася Хоревицею. І збудували вони місто. На честь старшого брата свого нарекли його Київ.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Я, Святослав, князь руський, як клявся, так і підтверджую договором цим свою клятву: хочу разом з усіма боярами та підданими мені руськими й іншими мати мир і правдиву любов з великим царем грецьким і з усіма людьми, і ніколи не буду замишляти на країну вашу, і не буду збирати війська ні на землю грецьку, ні на корсунську, ні на болгарську.

Номер слайду 11

Володимир же, зітхнувши, сказав: — Добре тим, хто праворуч, — у раю, горе тим, хто ліворуч, — у пеклі.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Радувався Ярослав, бачачи велику силу церков і людей християнських, а ворог нарікав і ремствував, переможений новими людьми християнськими

Номер слайду 14

У літо 1037-го заклав Ярослав місто велике, біля того міста — Золоті ворота. Заклав і церкву Святої Софії, митрополичу, потім церкву на Золотих воротах, а потім монастир Святого Георгія та Святої Ірини. І стала при ньому віра християнська плодитися та поширюватися, і ченці-чорноризці помножуватися, монастирі й храми будуватися та возвеличуватися.

Номер слайду 15

Любив Ярослав книги, читав їх часто і вдень і вночі. І зібрав скорописців багато, і перекладали вони з грецького на слов’янське письмо.

Номер слайду 16

ppt
Додано
30 січня 2020
Переглядів
16083
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку