Презентація"Калина в творчості. Калина в приказках, загадках."

Про матеріал

Кущ калини біля маминої чи бабусиної хати – це не тільки окраса. Це наш духовний світ, наша спадщина, духовний потяг до рідної землі, своїх традицій.

Будьте добрими і чуйними, посадіть біля своїх осель калину. Хай цей диво-кущ прикрасить ваш дім, хай у ньому соловейко зів'є собі гніздечко і співає пісню про стійкість нашого українського народу.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Калина в творчості Т. Г. Шевченка. Через творчість Т. Г. Шевченка проходить образ калини, як безсмертний символ України. Багато його творів оспівують червону калину. Він у своєму Кобзарі слово «калина» вжив аж 385 разів.

Номер слайду 2

Тече вода з під явора Яром на долину Пишається над водою Червона калина. Пишається калинонька Явір молодіє. А кругом їх верболози Й лози зеленіють.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Калина в приказках «Запишалася калина, наче красная дівчина». «Який кущ, така й калина, яка мати, така й дитина». «Нема цвіту білішого, як цвіт на калині, нема в світі ріднішого, як мати дитині». «Пам'ятай, дитино, що сказала мати: «Посади калину в себе біля хат».

Номер слайду 6

Калина в загадках. У піснях вона й казках,У вінку й на рушниках,Давній символ України,Називається …..(калина). Весною зацвіла, влітку загоріла. Червоні корали восени наділа

Номер слайду 7

Навесні білим цвітом. А восени – червоним плодом

Номер слайду 8

Калина в назвах Ще порівняно недавно на наших лугах і узліссях можна було побачити суцільні калинові гаї. Мабуть, саме цим і пояснюється безліч населених пунктів в Україні з поетичною назвою: Калинівка, Калинове, Калиновий гай. Є прізвища Калинюк, Калинчук, ім'я Калина.

Номер слайду 9

Місто Калинівка. Табір«Калинівка»Машина«Калина»

Номер слайду 10

Калина - багатство. Золоте колосся пшениці переплетене з кетягами калини –є ознакою щедрості та багатства української землі і символізує добробут.

Номер слайду 11

Калина - їжа

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Калина - ліки

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Ягоди калини входять у різноманітні збори, рекомендовані при хворобах серця, горла, печінки, судин. Вони корисні при гіпертонії. При охриплому голосі, кашлі і застудах добре допомагає настій калини.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Калина - спадщина

Номер слайду 19

Кущ калини біля маминої чи бабусиної хати – це не тільки окраса. Це наш духовний світ, наша спадщина, духовний потяг до рідної землі, своїх традицій

Номер слайду 20

Бережіть калину, любуйтеся її цвітом і плодом. І пам'ятайте, що у злих, недобрих людей калина не росте.

Номер слайду 21

Будьте добрими і чуйними, посадіть біля своїх осель калину. Хай цей диво-кущ прикрасить ваш дім, хай у ньому соловейко зів'є собі гніздечко і співає пісню про стійкість нашого українського народу.

Номер слайду 22

Слава Україні!

pptx
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Виховна робота
Інкл
Додано
16 червня 2018
Переглядів
2148
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку