Презентація "Казка «Названий батько». Казки про дуальну природу світу та вибір людиною духовних цінностей."

Про матеріал
Презентація створена для проведення уроку української літератури в 5 класі за програмою «Українська література. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори: Чумарна М.І., Пастушенко Н.М.). Матеріал призначений для демонстрації учням на уроці. Оскільки за програмою на вивчення теми відводиться лише одна година, рекомендую дати учням завдання прочитати казку наперед. Очікувані результати: Учень/учениця: висловлює власні враження, викликані прочитаним/почутим; визначає ідейно-тематичний зміст художнього тексту; виявляє і відтворює прихований зміст казки; висловлює власні судження про художню правду і домисел; добирає ілюстрації до художніх творів і пояснює їхню роль для поглиблення сприйняття художнього тексту; характеризує особливості форми художнього тексту, зумовленої змістом; характеризує емоційний стан персонажів, їхню поведінку та вчинки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Казки як сплав реальності й уявлень про природу світу, життєвого досвіду і мрій народу «Названий батько» Казки про дуальну природу світу та вибір людиною духовних цінностей Українська література 5 клас(За підручником Чумарної М. І., Пастушенко Н. М.)

Номер слайду 2

АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬВиконання тестових завдань за темою «Фольклор. Міфи «Дерево життя», «Сокіл-Род»Теоретична хвилинка. Пригадайте, що таке казка. Які види казок ви знаєте?

Номер слайду 3

Повідомлення теми й мети уроку. Що ви хотіли б дізнатися сьогодні на уроці?Які ваші очікування?

Номер слайду 4

Словникова робота. Названий батько — не рідний, а той, що назвався батьком;ставочок — маленька водойма;підстарший брат — середній;приставати в прийми — йти жити в хату жінки;вбога — бідна; лата — латка;помурував — побудував із цегли;1

Номер слайду 5

1червінці — золоті монети;зіп’явся — став;стодоли, обори, комори — господарські будівлі для зберігання урожаю, різного добра, для утримання худоби;товар — худоба;вештається — ходить; затопити — тут: засипати.

Номер слайду 6

Обмін враженнями від казки- Що найбільше запам’яталося, чому? - Хто з героїв викликав захоплення, а хто — осуд, чому?

Номер слайду 7

Евристична бесіда— Назвіть героїв казки.— Яке побажання висловили брати, побачивши дівчат, і як це характеризує кожного з них?— Навіщо названий батько виконав бажання братів?— Як змінилися два брати після того, як розбагатіли?

Номер слайду 8

— Розкажіть про поведінку кожного з трьох братів під час зустрічі з названим батьком, який прийшов до них убогим старцем. Як характеризує братів їхня поведінка?— Чому, на вашу думку, два брати не витримали випробування багатством? Як були покарані брати за те, що зрадили батькові настанови?— Як і за що був винагороджений наймолодший брат?

Номер слайду 9

— Як ви вважаєте, чому покарання за те, що брати «з правдою розминулися», було таким жорстоким? Чи було воно справедливим?— Чому, на вашу думку, слово «Правда» в кінці казки написане з великої букви?— Як ви розумієте вислів «жити, з правдою не розминаючись»?— Яка головна думка казки?

Номер слайду 10

Групова робота Запропонуйте власний варіант розвитку подій для двох братів після того, як вони втратили своє добро. Якою була б їхня доля?(Порівняти результати груп. Обговорити різні варіанти, що сподобалося і чому.)

Номер слайду 11

Теорія літератури— Що у казці реальне, а що — фантастичне?— Які події в казці повторюються, скільки разів і чому?— До якого виду ви віднесете казку «Названий батько»? Чому?

Номер слайду 12

Робота з прислів’ями— Про кого з персонажів казки ці прислів’я?Дай курці грядку, а їй і городу мало. Вірний приятель — то найбільший скарб. Для милого друга і вола з плуга.— Чи могли б ви так вчинити, як наймолодший брат? Чи відомі вам подібні випадки у реальному житті?

Номер слайду 13

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯДля всіх: Напишіть у зошит, що означає «жити, з правдою не розминаючись». За бажанням: Намалюйте або доберіть з інтернет-джерел ілюстрацію до одного з епізодів казки. Обґрунтуйте свій вибір.

Номер слайду 14

Рефлексія. Що нового дізналися на уроці?Що найбільше сподобалося?Які висновки зробили для себе?

Номер слайду 15

Використані джерела1. Чумарна М. І. Українська література: підручник для 5 кл. закладів загальн. середн. освіти / М. І. Чумарна, Н. М. Пасту-шенко. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2022. – 182 с.2. Українська література 5 клас: Плани-конспекти уроків - Паращич В. В 2009. Народні казки. «Названий батько» https://ukrlit.net/lesson/5klas_4/3.html Презентацію підготувалавчитель української мови і літератури та зарубіжної літератури. Ліцею №9 імені Олега Ольжича Коростишівської міської ради Житомирської областіКучерук Олена Миколаївна

pptx
Додано
1 жовтня 2023
Переглядів
315
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку