Презентація "Кібербезпека в інтернеті"

Про матеріал
Інтернет надає нам неймовірні можливості для здійснення відкриттів, навчання дистанційно та спілкування. Але рази із цим зявилися поняття кібербезпека, кібербулінг, флеймінг, фрейпінг тощо...Тому надзвичайно актуальною є просвітницька діяльність серед учнів оскільки порушення базових правил цифрової безпеки може реально їм нашкодити.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КІБЕРБЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ

Номер слайду 2

Гра «Хто більше?»1. Учнів коласу поділено на дві команди.2. Завдання: за 3 хвилини написати якомога більше Інтернет-термінологій, тобто все, що пов’язано з Інтернетом. Проте не можна писати назви сайтів.3 Далі кожна з команд називає одне слово по черзі. Якщо в іншій команді воно є, обидві групи закреслюють слово. Перемагає той, в кого найбільша кількість незакреслених слів. Інтернет-загрози

Номер слайду 3

6 лютого 2024 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day). День безпечного Інтернету (SID/ДБІ) запровадили мережі Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій, особливо, дітьми й молоддю. День безпечного інтернету має плаваючу дату, бо святкується щороку у вівторок другого тижня лютого

Номер слайду 4

Кібербезпека - Це застосування технологій, програмного забезпечення, можливостей, стратегій і процесів для захисту систем, пристроїв, програм або мереж від цифрових атак. Цифрові атаки мають на меті отримати доступ, викрасти та змінити конфіденційні дані, перервати робочі процеси та швидко заробити гроші.

Номер слайду 5

Кібербулінг - це цькування, образи чи погрози, які лунають на адресу дитини за допомогою засобів електронної комунікації (повідомлення у соціальних мережах, миттєві повідомлення, електронні листи, СМС).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

- Суперечки, або флеймінг (від англ. flaming – пекучий, гарячий, полум’яний) – обмін короткими гнівними і запальними репліками між двома чи більше учасниками, використовуючи комунікаційні технології. Частіш за все розгортається в «публічних» місцях Інтернету, на чатах, форумах, дискусійних групах в соцмережах. Кібергрумінг – налагодження шахраями довірливих стовунгів з дітьми через соціальні мережі та фейкові акаунти з метою отримання від неї інтимних фото чи відео та з подальшим її шантажуванням. Обмовлення, зведення наклепів (denigration) – розповсюдження принизливої неправдивої інформації з використанням комп’ютерних технологій. Діссінг (англ. Dissing) називають передачу або публікацію компрометуючої інформації про жертву онлайн. Це робиться з метою зіпсувати репутацію жертви або нашкодити її відносинам з іншими людьми.

Номер слайду 8

- Хеппіслеппінг (англ. Happy slappying) - зйомка роликів, в яких агресори б'ють жертву або знущаються над нею, щоб розмістити відео в Інтернеті. Фрейпінг (англ. Fraping) - отримання доступу до облікового запису людини (взлом) в соціальних мережах для розміщення сумнівного контенту від його імені, ведення діалогів або образи інших користувачів. Кетфішінг (англ. Catfishing) - створення копії профілю жертви в соціальних мережах на основі вкрадених фотографій і інших особистих даних. Секстинг – передача, прийом та пересилання сексуальних повідомлень, фотографій або інших зображень за допомогою цифрових пристроїв.

Номер слайду 9

Ознаки кібербулінгу:систематичність (повторюваність) діяння;♦ наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності);♦ дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого. Якщо висловлювання, поширення картинок тощо в мережі Інтернет щодо певної особи сприймається нею як жарт, не мають систематичного характеру та не викликають негативних емоційних реакцій, такі дії не вважаються кібербулінгом.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Наслідки кібербулінгу. Ментально – відчуття смутку, пригніченості, навіть злості, відчуття себе в безглуздому становищіЕмоційно – відчуття сорому, втрата цікавості до речей, які ти любиш. Фізично – відчуття втоми (втрата сну) або таких симптомі, як біль у животі та головний біль. Відчуття того, що з тебе насміхаються або тебе переслідують, може заважати людям говорити або намагатися боротися з проблемою. У крайніх випадках кібербулінг може призвести навіть до скоєння самогубства

Номер слайду 13

10 золотих правил безпеки в Інтернеті1. Нікому ,без дозволу батьків, не повідомляти особисту інформацію: домашню адресу, номер телефону, робочу адресу батьків, їхній номер телефону, назву й адресу школи2. Ніколи не погоджуватися на зустріч з людиною, з якою ви познайомилися в Інтернеті. Якщо все ж таки це необхідно, то спочатку потрібно спитати дозволу батьків, а зустріч повинна відбутися в громадському місці й у присутності батьків або дорослого якому довіряєте.3. Не посилати свої фотографії чи іншу інформацію іншим користувачам.4. Створіть надійні паролі.5. Не відповідайте на листи, які носять образливий зміст. Якщо одержите такі повідомлення то одразу сповістіть батьків то сповістіть про це батьків.

Номер слайду 14

Обговоріть з батьками правила користування Інтернетом. Обов’язково узгодьте з ними час перебування в Інтернеті та сайти.7. Не заходьте на сумнівні сайти або посилання.8. Не давайте нікому, крім батьків, свої паролі, навіть найближчим друзям.9. Не вчиняйте протизаконних дій в Інтернеті.10. Поважайте інших користувачів.

Номер слайду 15

Дякую за увагу !!!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
5 лютого
Переглядів
174
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку