Міні-тренінг "Ізотерапія як спосіб психологічного розвантаження для дітей ВПО"

Про матеріал
Один із часто використовуваних видів арт-терапії, які застосовують практичні психологи з дітьми є ізотерапія. Основна мета якої полягає у відкритті потаємних бажань, думок, того, що дитина іноді боїться сказати дорослим або ж просто не усвідомлює. Ця техніка є корисною для дітей різного віку, включаючи тих, хто має різні проблеми, такі як тривога, депресія, травма, страх та інші емоційні проблеми. Під час ізотерапії використовуються художні матеріали, такі як фарби, глина, кольоровий папір, щоб дати людині можливість вільно і без обмежень виражати свої емоції та почуття. Це зменшує стрес і занепокоєння, допомагаючи розслабитися та зосередитися на «тут і зараз» моменті. Однак, зачасту, ця техніка відбувається через промальовування того образу, який виникає в підсвідомості дитини. Наразі, робота практичних психологів ЗЗСО зосереджена на підтримці психоемоційного стану внутрішньо переміщених осіб, оскільки діти-біженці часто переживають серйозну психологічну травму через почуття розлуки зі своїми родинами, різку зміну звичного життя та культурного шоку. Так, ізотерапія може допомогти дітям зосередитися на своїх внутрішніх емоціях та переживаннях, а також відновити контакт з власним тілом та емоціями. Така практика особливо корисна для дітей, які можуть бути нерозмовними або не мати достатньої мовної здатності для висловлення своїх почуттів та думок.
Перегляд файлу

Тренінг з елементами ізотерапії

тренінг з дітьми ВПО (тривалість 45-60 хвилин)

Мета: подолання емоційної нестабільності дітей.

Обладнання: стаканчик з водою, фарби, кольорові олівці, фломастери, папір А4.

  1. Вправа «Моя буква»

Мета: знайомство з учасниками тренінгу, пізнання один одного.

Обладнання: аркуші А4.

Хід вправи: Кожен учасник вибирає будь-яку букву алфавіту і вимовляє її всій групі або сусідам. За 2 хвилини учасники обирають якомога більше слів, які їх описують і починаються на обрану літеру. Кожен учасник ділиться своїми словами з групою. Приклад: «Мене звати Олена, а моя літера О. Я оригінальна, організаційна та особлива.» Діти можуть написати своє ім'я на аркуші для візуального сприйняття. Якщо група учасників велика, її необхідно спочатку розділити на малі групи.

  1. Вправа «Відзеркалювання»

Мета: згуртувати колектив.

Хід вправи: Виконайте чотири простих завдання, а точніше, зімітуйте їх виконання. Особливістю цих завдань було те, що учасники виконували кожен у парах, при цьому партнери були повернуті один проти одного, а один із них тимчасово ставав дзеркалом, тобто копіював усі рухи партнера. Потім партнери міняються ролями.

  1. Вправа з використанням техніки ізотерапії

Обладнання: стаканчик з водою, фарби, кольорові олівці, фломастери, папір А4.

Хід вправи: Запропонуйте дітям закрити очі та уявити себе, місце, де їм зручно та комфортно, предмети, які їх оточують, тощо. Дітям потрібно запам’ятати уявні образи. Після проведення релаксаційної вправи час залучити дітей до малювання за допомогою навідної інструкції: намалюйте ті образи, які виникали у вашій голові під час попередньої вправи. В завершенні запитайте дітей, які образи вони зобразили? В якому емоційному стані вони зараз перебувають? Чи було комфортно під час виконання цієї вправи?

  1. Вправи «Квіткова фантазія»

Хід вправи: Запропонуйте дітям уявити, що вони стоять посеред квіткового поля. Попросіть їх уявити красу та аромат квітки, відчути тепло сонця на своєму обличчі та відчуття вітерця на своїй шкірі. Ця вправа допоможе дітям поринути в світ своїх фантазій, відчути внутрішній спокій і щастя.

  1. Підведення підсумків

Хід вправи: Діти по черзі висловлюють свою думку про проведений тренінг: «Чи сподобалося тобі сьогодні заняття? Що саме сподобалося? З яким настроєм ти йдеш з тренінгу?». Обов’язково подякувати дітям за проведену роботу на тренінгу.

 

docx
Додав(-ла)
Колесник Олена
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
5 лютого
Переглядів
310
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку