План Визначення Класифікація Фізичні властивості Хімічні властивості Використання Поширення в природі
Номер слайду 3
Визначення Кислота – це складна сполука, молекула якої містить один чи кілька атомів Гідрогену, здатних під час хімічної реакції заміщуватися на атоми металічного елемента НnЕ і НmЕОn – загальні формули кислот
За вмістом атомів Оксигену Безоксигенові Оксигеновмісні НСІ, Н2S HNO3, H2SO4 Класифікація
Номер слайду 6
За кількістю атомів Гідрогену одноосновні двохосновні трьохосновні НСІ, НNО3 H2S, H2SO4 H3PO4
Номер слайду 7
За хімічною активністю кислоти Сильні Середньої сили Слабкі HCl
HNO3 H2SO4 HF
H2SO3 H3PO4 H2S
H2CO3 H2SiO3
Номер слайду 8
Фізичні властивості Рідкі за звичайних умов (ортофосфатна - тверда) Добре розчиняються у воді(метасилікатна - ні) Безоксигенові кислоти та нітратна є леткими Більшість кислот – токсичні речовини
Номер слайду 9
Хімічні властивості Дія на індикатори Лакмус – рожевий Метилоранж – червоний
Номер слайду 10
Реакції з металами Більшість кислот(крім нітратної) реагує з активними металами з виділенням водню й утворенням солей 2Аl + 6HCl = 2AlCl3 + H2 Ag + HCl
Номер слайду 11
Реакції з основними оксидами та основами Продуктами реакцій є сіль та вода Li2O + 2HCl = 2LiCl + H2O Ca(OH)2 + 2HNO3 = Ca(NO3)2 + H2O
Номер слайду 12
Реакції із солями Такі реакції відбуваються тоді, коли: А) продукт реакції випадає в осад(див. табл. Розчинності…) BaCl2 + H2SO4 = BaSO4↓ + 2HCl Б) Кислота-продукт є леткою; Na2S+2HNO3 = 2NaNO3 + H2S↑ В) Кислота-реагент є сильною кислотою KF + HNO3 = KNO3 + HF↑
Номер слайду 13
Термічний розклад оксигеновмісних кислот Оксигеновмісні кислоти під час нагрівання розкладаються з утворенням відповідних кислотних оксидів і води t H2SiO3 = SiO2 + H2O
Номер слайду 14
Виробництво солей, фарб, ліків НСl Виробництво добрив, мийних засобів H3PO4 Виробництво добрив, вибухових речовин, барвників HNO3 Виробництво інших кислот, солей, добрив, барвників, ліків, очищення нафтопродуктів, пластмас, штучного волокна, ліків, фарб, вибухових речовин тощо H2SO4
Галузь застосування Кислота Використання кислот
Номер слайду 15
Поширення в природі Багато харчових продуктів кислі на смак. Такого смаку їм надають органічні кислоти. Кислий смак лимона зумовлений наявністю лимонної кислоти, яблука — яблучної кислоти, кислого молока — молочної кислоти. Щавель має кислий смак, бо в його листі міститься щавлева кислота. Оцет є розчином оцтової кислоти.
Номер слайду 16
Поширення в природі Неорганічні кислоти також трапляються у природі у вільному стані. сульфідна (сірководнева) кислота H2S є у вулканічних газах і у водах мінеральних джерел (Немирів). Хлоридна кислота НСl входить до складу шлункового соку. Карбонатна кислота Н2С03 — до складу природних мінеральних вод (Миргородська, Лужанська, Свалява, Трускавецька). Нітратна HN03 і сульфітна H2S03 кислоти трапляються в дощовій воді («кислотні дощі»).