Виробництво солей, фарб, ліків НСl Виробництво добрив, мийних засобів H3PO4 Виробництво добрив, вибухових речовин, барвників HNO3 Виробництво інших кислот, солей, добрив, барвників, ліків, очищення нафтопродуктів, пластмас, штучного волокна, ліків, фарб, вибухових речовин тощо H2SO4 Галузь застосування Кислота Використання кислот
Поширення в природі Багато харчових продуктів кислі на смак. Такого смаку їм надають органічні кислоти. Кислий смак лимона зумовлений наявністю лимонної кислоти, яблука — яблучної кислоти, кислого молока — молочної кислоти. Щавель має кислий смак, бо в його листі міститься щавлева кислота. Оцет є розчином оцтової кислоти.
Поширення в природі Неорганічні кислоти також трапляються у природі у вільному стані. сульфідна (сірководнева) кислота H2S є у вулканічних газах і у водах мінеральних джерел (Немирів). Хлоридна кислота НСl входить до складу шлункового соку. Карбонатна кислота Н2С03 — до складу природних мінеральних вод (Миргородська, Лужанська, Свалява, Трускавецька). Нітратна HN03 і сульфітна H2S03 кислоти трапляються в дощовій воді («кислотні дощі»).