Презентація "Класифікація архаїчних міфів"

Про матеріал

Презентація може допомогти вчителям художньої культури, історії, української літератури під час підготовки до уроків та позакласних заходів. Дібрано корисний теоретичний та цікавий ілюстративний матеріал.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЛАСИФІКАЦІЯ АРХАЇЧНИХ МІФІВПідготувала заступник директора з виховної роботи. Кременчуцького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів–ліцей» №4 Кременчуцької міської ради Полтавської областіПроцько Т. М.

Номер слайду 2

До найдавніших і найпримітивніших міфів належали: зооморфні (про тварин), зооантропоморфні (про походження тварин від людей-мають тотемне походження);космогонічні (міфи про походження Всесвіту):- астральні — про походження небесних світил Чумацького шляху, сузір'їв, солярні та лунарні  — про походження і функції Сонця та Місяця;антропогонічні (про походження людини);теогонічні (про походження богів і їх взаємовідносини між собою);про винахід ремесел, землеробства, добування вогню, а також встановлення в середовищі людей певних соціальних інституцій, шлюбних правил, звичаїв, обрядів;про культурних героїв (культуртрегерів), до них примикають міфи про близнюків;аграрні (для аграрних народів із розвиненим сільським господарством). У окремих народів стародавнього світу: низинні (аграрні, календарні, про героїв - покровителів ремесла тощо); вищі (походження людини від богів, тотемних тварин, про героїв-покровителів мистецтв та розваг тощо).

Номер слайду 3

Зооморфні та зооантропоморфні міфи - міфи про походження тварин від людей або міфологічні уявлення про те, що люди були колись тваринами. Уявлення про зооантропоморфних предків, як правило, мають тотемічне походження. Найпоширеніші з них - давньогрецькі міфи про Нарциса, про павука Арахну; індійські сказання про лотос; вірування північноамериканських індіанців про їх походження від черепахи, вовка, ведмедя тощо.

Номер слайду 4

Космогонічні міфи - міфи про походження Всесвіту:- астральні — про походження небесних світил (зірок, планет), Чумацького шляху, сузір'їв; солярні та лунарні  — про походження і функції Сонця та Місяця. В одних сонце зображується людьми, які колись жили на землі і з якихось причин піднялися на небо, в інших - створення сонця і місяця приписується надприродній істоті. Міф про народження світу зі Cвітового яйця.

Номер слайду 5

Антропогонічні міфи – міфи про походження людини Оповідають про міфічних першопредків народу, першу людську пару тощо. Космогонічні й антропогонічні міфи часто взаємозалежні, нерідко ті самі боги відповідальні як за створення світу, так і за створення людини.  Бог Хнум створюєна гончарному крузі людини і його Ка (душевних сутностей)

Номер слайду 6

Теогонічні міфи – міфи про походження богів і їх взаємовідносини між собою. У більшості традицій всі боги походять від першої божественної пари (або двостатевої істоти), яка часто втілює небо і землю. В українській міфології міфи про Дажбога, Ярила, Сварога, Ладу та ін.

Номер слайду 7

Міфи про винахід ремесел, землеробства, добування вогню, а також встановлення в середовищі людей певних соціальних інституцій, шлюбних правил, звичаїв, обрядів

Номер слайду 8

Міфи про культурних героїв (культуртрегерів), до них примикають міфи про близнюків - розповідають про діяння близнюків, котрі зазвичай є втіленнями протилежних начал – або протистоять один одному, або дружать, вершачи подвиги і добуваючи культурні блага. Близнюками в такому випадку можуть бути боги або інші істоти, причетні до появи людей і їхнього розвитку.

Номер слайду 9

Аграрні міфи. У міфах аграрних народів із розвиненим сільським господарством істотне місце відводиться міфам, що символічно відтворюють природні цикли. Найбільш рання форма цього міфу зародилась ще на ґрунті первісного господарства, основу якого складало полювання. Міфи про Осіріса (Давній Єгипет), Адоніса (Фінікія), Аттіса (Мала Азія), Діоніса (Греція) та ін.

Номер слайду 10

Класифікація Єлеазара Мелетинського(найбільш поширена загальна класифікація)Етіологічні (пояснювальні) — пояснюють виникнення різних природних і культурних явищ, наприклад, для чого слід виконувати конкретні ритуали, як виникли знаряддя праці або чому люди смертні. У широкому розумінні всі міфи є етіологічним;Космогонічні — оповідають про походження Космосу, світу, і його впорядкування: Астральні — оповідають про походження небесних світил (зірок, планет), Чумацького шляху, сузір'їв;Солярні та лунарні міфи — розповідають про походження і функції Сонця та Місяця;Тотемічні — про тотемних предків-покровителів (тварин або рослин);

Номер слайду 11

Антропогонічні — міфи про появу людини і набуття нею звичного «тепер» вигляду. Міфи про близнюків — розповідають про діяння близнюків, котрі протистоять один одному, або дружать, вершачи подвиги і добуваючи культурні блага. Близнюками в такому випадку можуть бути боги або інші істоти, причетні до появи людей і їхнього розвитку;Міфи про вмираючого й воскресаючого бога (героя, звіра) або календарні міфи, які розповідають про циклічні зміни в світі;Героїчні міфи — про діяння героїв, облаштування ними світу для життя людей, добування/створення культурних благ;Міфи про непорочне зачаття і чудесне народження — виділяються як у самостійну групу, так і мотив у міфах інших груп;Міфи про всесвітній потоп — про потоп, як правило кару богів, в ході якого рятується невелика група людей, гідних започаткувати нове людство;Есхатологічні — оповідають про майбутній кінець світу і його відродження.

Номер слайду 12

Використані джерела: Дарморіз Оксана. Міфологія : навч. посібник / Оксана Дарморіз. - Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2010. – 248 с. Класифікація міфів – стародавня та сучасна міфологія. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://studwood.ru/526436/.../klasifikatsiya_mifiv . Міфологія / Вікіпедія. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Міфологія . Міфіологія / Курс лекцій. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: primordial.org.ua/wp-content/.../12/mifologia-lektziji.doc .

pptx
Додано
26 липня 2018
Переглядів
8985
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку