Презентація книги В.Чемериса"Вітька+Галя,або Повість про перше кохання"

Про матеріал
  • ознайомити учнів із біографією В. Чемериса;
  • розкрити багатство творчої палітри автора;
  • викликати інтерес до змісту твору «Вітька + Галя, або Повість про перше кохання»;
  • розвивати мислення, увагу, спостережливість школярів;
  • сприяти вихованню талановитого, компетентного читача,
  • виховувати почуття поваги до майстра слова;


  • розвивати навички ораторського мистецтва та артистичність учнів;
  • розвивати самостійну творчу діяльність по створенні презентації, буктрейлера;
  • прищеплювати інтерес до читання творів української літератури
Перегляд файлу

Ведучий 1.  Добрий день шановні гості,учні. Ми раді вітати вас у цьому залі.

Американський психолог Дейл Карнегі у своїй книзі «Як здобувати друзів і впливати на людей» описує багато різних емоцій. Ось опис однієї з них:             

«Вона нічого не варта, та багато дає.

Вона збагачує тих, хто її отримує, і

не робить біднішими тих, хто її дарує.

Вона триває мить, а в пам’яті, часом,

залишається назавжди.

Її неможливо купити, виростити, позичити

чи вкрасти, бо сама по собі вона нічого не варта,

поки її не віддали!»

Ви здогадались, про що мова? (про усмішку)

Ведучий 2. Так, саме вона може залагодити конфлікт чи непорозуміння, саме вона допомагає під час знайомства чи ділової зустрічі й просто підносить настрій тим, хто її отримав, і тим, хто її подарував.

Отож, сподіваємося вам з нами буде весело, цікаво і усмішка не зникне з вашого обличчя під час нашого виступу.

Ведучий 1. Мабуть, немає письменників, які б не писали про кохання. Пояснити це дуже просто – багато важить кохання в житті людини. Дійсно, це почуття, як жодне інше, прагне висловлення і тому найчастіше спонукає до самовираження, надихає на творчість.

Ведучий 2. Як на мене, то здебільшого у творах української літератури про кохання розповідається дуже правдиво. Можливо тому, що основу сюжету цих творів становить саме життя.

Ведучий 1. Перелік імен  письменників і назви творів можна перелічувати нескінченно довго. А ми сьогодні зупинимося на іменах двох митців, які жили і творили в різні епохи, але обидва внесли вагомий вклад в літературну скарбницю. Це неперевершений Іван Котляревський, який  яскраво й багатогранно відобразив в своїй творчості душу народу, його національну своєрідність, поетичну вдачу та  геніальний  Валентин Чемерис, наший сучасник.

Ведучий 2. Полтавщина – це край хліборобів і поетів, митців плуга і пера, закоханих в рідну землю, в красу навколишньої природи.

А ще Полтавщину називають Олімпом українського гумору. Вона подарувала світові Івана Котляревського, Григорія Сковороду, Євгена Гребінку, Леоніда Глібова, Павла Гулака-Артемовського, Івана Нечуя-Левицького, Остапа Вишню.

Тут народився і беззаперечний класик сучасної української літератури Валентин Чемерис.

Презентація(біографія письменника)

  •         Народився 8 липня 1836 року у селі Заїчинці Семенівського району Полтавської області. Закінчив середню школу у Дніпропетровську (нині Дніпрі)
  •         З 1953 року жив і працював у Дніпропетровську.
  •         1971 року закінчив Вищі літературні курси при Літературному інституті ім. О. М. Горького.
  •         Працював у радгоспі, на ряді підприємств Придніпров’я, в редакціях обласних газет, видавництві “Промінь”.
  •         У1989-1993 рр. - голова Дніпропетровської організації Спілки письменників України, працював в Адміністрації Президента України головним консультантом Президента з питань літератури (1993-1994).
  •       В 1996-2000 р.р. – секретар Національної Спілки письменників України, член її Президії і Вищої Ради.
  •       Багато років працював у редакції газети „Літературна Україна” заступником головного редактора й завідуючим відділом сатири „Вишняк”.Уклав 4 збірки антології українського сміху «З ким сміється Україна»

Нагороди

Нагороджений орденами рівноапостольного князя Володимира Великого (І, ІІ, ІІІ ступенів), святого архистратига Михаїла, Св.Кирила й Мефодія, Андрія Первозванного ІІ ступеня, Почесною грамотою і медаллю Кабміну України та іншими відзнаками. Заслужений працівник культури України.

 

П’ЯТЬ СВІТІВ ВАЛЕНТИНА ЧЕМЕРИСА

Учень 1. У кожного з нас свій світ. Особливо в неординарних людей, у творців. У декого їх буває й по кілька. У Валентина Чемериса їх аж п’ять.

Учень 2. Світ перший -  історичні романи  письменника: "Ольвія" (чотири перевидання), "Фортеця на Борисфені", "Смерть Атея" (літературна премія ім. Д.І. Яворницького), "Генерали імперії", "Ордер на любов" (Міжнародна премія Українського козацтва "Лицарське перо", 2008).

Учень 1. Світ другий - детективно-пригодницькі книги:  "Убивство на хуторі біля Диканьки" (літературно-мистецька премія ім. І. Нечуя-Левицького), "День Ворона", "Тайна Агати Крісті", "Золотий саркофаг" та ін.

Учень 2. Світ третій – фантастика: роман "Приречені на щастя", "Білий король детективу", "В сузір’ї Дракона", "Феномен Фенікса" тощо.

Учень 1. Світ четвертий - твори з сучасного життя -  романи-есе: "Сини змієногої богині", "Президент", "Голгофа українського православ’я", "Бомба для патріарха".

Учень 2. Світ п’ятий - сатира та гумор. Власне В. Чемерис і починав як сатирик-гуморист. Видав вісімнадцять книг веселого жанру (всього в нього вийшло більше п’ятдесяти). Серед них — "Царська охота",  "Вибори таємного агента", "Як стати щасливим", "Вуса № 3" (свого часу були відзначені журналом "Перець") ,за що автор отримав премію ім. Остапа Вишні,  ім. Степана Олійника, він лауреат веселої премії Одарки та Карася, що її присудила газета "Молодь України".

Учень 1. Ось деякі книги з творчого доробку митця . Серед книг веселого жанру-збірка «На порядку денному» до якої ввійшла гумористична повість «Вітька + Галя, або Повість про перше кохання» ).

 

Ведучий 1. Писати про підлітків і для підлітків справа не проста. Ось, наприклад, чого очікуєте ви від автора, беручи до рук книжку? «Щоб вона була цікавою, захоплювала увагу з перших рядків, герої були щирими у своїх почуттях, — скажете ви і додасте: — А ще було б непогано, якби автор мав гарне почуття гумору».

 

Ведучий 2. Усі ці побажання задовольняє твір Валентина Чемериса «Вітька + Галя, або Повість про перше кохання». Сподіваємося, з нього вам буде цікаво довідатися, як закохувалися ваші ровесники майже півстоліття тому, що вони переживали, як завойовували увагу й прихильність тих, хто їм подобався. Покоління Вітька і Галі — це насправді покоління ваших дідусів і бабусь, тот-, читаючи твір, ви ніби перенесетесь на машині часу в їхню молодість.

 

Ведучий 1. «Вітька + Галя...» — це гумористичний твір про пригоди чотирнадцятирічних друзів Віті Горобця, Федька Котигорошка і Галі Козачок — мешканців села Великі Чаплі. Цей твір автобіографічний, тому що автор розповів про своє перше кохання, а Вітя Горобець    це він, Валентин Чемерис, бо в дитинстві його часто називали «Вально» або «Вітько». Імен друзів письменник теж не змінював: Федько і Галя Козачок реальні особи, з яких він писав своїх героїв.

 

Ведучий 2. А зараз до вашої уваги презентація книги «Вітька + Галя, або Повість про перше кохання». (буктрейлер)

 

 


 

 

 

 

docx
Додано
2 грудня 2018
Переглядів
2411
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку