Презентація "Кодекс безпечного освітнього середовища"

Про матеріал
Презентація "Кодексу безпечного освітнього середовища", схваленого в НВО "Новомиргородська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 - ДНЗ"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НВО «Новомиргородська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 – ДНЗ»Новомиргородської міської ради. Кіровоградської областіКОДЕКСБЕЗПЕЧНОГО ОСВІТНЬОГОСЕРЕДОВИЩА (КБОС)Підготувала: практичний психолог НВО № 2 Наливайко С. А.

Номер слайду 2

Безпечне освітнє середовище – це стан освітнього середовища, в якому наявні безпечні умови навчання та праці, комфортна міжособистісна взаємодія, що сприяє емоційному благополуччю здобувачів освіти, педагогів і батьків, відсутні будь-які прояви насильства та є достатні ресурси для їх запобігання, а також дотримання прав і норм фізичної, психологічної, інформаційної та соціальної безпеки кожного учасника освітнього процесу. Головною метою безпечного освітнього середовища є безпечна взаємодія всіх учасників освітнього процесу. Підґрунтям документу є матеріали Методичного посібника «Кодекс безпечного освітнього середовища», Київ 2018, МОН України, ВБО Український фонд «Благополуччя дітей». Документ КБОС НВО «Новомиргородська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 – ДНЗ» адресовано здобувачів освіти, вчителям, батькам, персоналу закладу, які зобов’язані виконувати правила та дотримуватися положень.

Номер слайду 3

ІІ. МОЖЛИВІ РИЗИКИ. АЛГОРИТМ ДІЙ ЩОДО ЇХ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ТА ПОДОЛАННЯ 2.1. НАСИЛЬСТВО: ПСИХОЛОГІЧНЕ, ФІЗИЧНЕ, ЕКОНОМІЧНЕ, СЕКСУАЛЬНЕ Насильство – це будь-які навмисні дії однієї людини по відношенню до іншої, які порушують її конституційні права й свободи і наносять їй моральну шкоду, шкоду її фізичному чи психічному здоров’ю.

Номер слайду 4

Що робити, якщо ти став жертвою шкільного насильства чи знаєш, що когось ображають? ДІЇ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ: Розкажи про це дорослим – батькам, класному керівнику, директору школи, психологу, соціальному педагогу. Уникай місць, в яких можна стати жертвою насильства. Ходи разом з друзями. Не звертай уваги на кривдника, ігноруй виклики у твою адресу.

Номер слайду 5

Що робити, якщо ти став жертвою шкільного насильства чи знаєш, що когось ображають?ДІЇ БАТЬКІВ: Почніть випадкову розмову – спитайте, як справи у школі, що відбувалось під час обіду чи на перерві, по дорозі додому. На основі відповідей з'ясуйте в дитини чи вів хто-небудь себе образливо у ставленні до неї. Намагайтеся стримувати емоції. Підкресліть важливість відкритого, постійного зв'язку дитини з вами, вчителями або шкільним психологом. Документуйте дати й час інцидентів, пов'язаних зі знущаннями, відповідну реакцію залучених осіб та їх дії. Не звертайтесь до батьків розбишак, щоб розв'язати проблему самостійно. Якщо фізичне насильство над вашою дитиною продовжується й вам потрібна додаткова допомога за межами школи, зверніться до місцевих правоохоронних органів. Існують закони про боротьбу із залякуванням і домаганнями, які передбачають оперативні коригувальні дії.

Номер слайду 6

Що робити, якщо ти став жертвою шкільного насильства чи знаєш, що когось ображають?ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДУ: На будь-які прояви насилля – реагувати адекватно, не бути спостерігачем, намагатися втрутитися в ситуацію аби вирішити конфлікт. Будьте врівноважені в своїх діях, вчинках та словах. Дисциплінарні заходи повинні мати виховний, а не каральний характер. Осуд, зауваження, догана мають бути спрямовані на вчинок учня і його можливі наслідки, а не на особистість порушника правил. Обговорюйте загрозливі ситуації з учнями, з колегами, по можливості – з психологом, соціальним педагогом - це допоможе прийняти правильні рішення, вибудувати правильну лінію поведінки і припинити насилля (якщо Ви учасник, жертва або свідок). Повідомити про ситуацію адміністрацію закладу. Директор НВО «Новомиргородська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 – ДНЗ» в разі не вирішення проблеми звертається до компетентних органів (поліції, ювенальної превенції та служби у справах дітей).

Номер слайду 7

2.2. БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТ-ПРОСТОРІ. КІБЕРБУЛІНГКібербулінг (насильство в Інтернеті) - кіберзалякування (кібернасильство) у кіберпросторі полягає у звинуваченні когось з використанням образливих слів, брехні та неправдивих чуток за допомогою електронної пошти, текстових повідомлень і повідомлень у соціальних мережах.

Номер слайду 8

ПРИНЦИПИ ЗАХИСТУ ОСОБИСТИХ ДАНИХ ДИТИНИОсобисті дані дитини мають бути захищені, згідно з положеннями Закону. України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 р. № 2297-VI. Працівники закладу, які працюють з особистими даними дітей, повинні зберігати їх конфіденційність і вживати заходів для їх захисту від несанкціонованого доступу. Особисті дані дитини надаються лише тим особам і організаціям, які мають на це право, згідно із законодавством України. Працівники закладу мають право працювати з особистими даними дитини та надавати їх у рамках розслідування, яке проводиться міждисциплінарною групою. Працівник закладу освіти може використовувати інформацію про дитину освітньою або навчальною метою лише за умови анонімності дитини та неможливості її ідентифікації за допомогою такої інформації. Працівник закладу освіти не має права надавати інформацію про дитину, її батьків чи опікунів представникам засобів масової інформації (ЗМІ). Працівники закладу освіти не мають права надавати можливість представникам засобів масової інформації встановлювати контакт з дітьми. Працівники закладу освіти не мають права розмовляти з представниками засобів масової інформації про дітей, їхніх батьків чи опікунів без їхнього дозволу.

Номер слайду 9

ПРИНЦИПИ ЗАХИСТУ ЗОБРАЖЕНЬВизнаючи право дітей на приватність і захист особистих інтересів, заклад освіти повинен захищати зображення дітей. Працівники закладу не мають права давати дозвіл на фото-, відеозйомку дітей або їх аудіозапис на території навчального закладу без попередньої згоди батьків або опікунів дитини (письмова форма). Для отримання згоди батьків (опікунів) для фото-, відеозйомки дитини працівник закладу освіти має звернутися до них, згідно з процедурою для отримання такого дозволу. Не дозволяється надавати представникам ЗМІ контактні дані батьків (опікунів) дитини без їх попередньої згоди. Оприлюднення працівником закладу освіти зображення дитини у будь-якому вигляді (фото-, відео- або аудіозапису) потребує попередньої згоди батьків або законних опікунів дитини у письмовій формі.

Номер слайду 10

ПРИНЦИПИ ДОСТУПУ ДІТЕЙ ДО МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ  Надаючи дітям доступ до мережі Інтернет, заклад зобов’язаний вжити всіх заходів для захисту їх від матеріалів, які можуть зашкодити їхньому належному розвитку. На території закладу освіти дитина може мати доступ до мережі Інтернет у таких випадках: під наглядом учителя на заняттях з вивчення комп’ютера (уроки інформатики); без нагляду вчителя - на комп’ютерах навчального закладу, призначених для цього (вільний доступ).  Коли дитина отримує доступ до мережі Інтернет під наглядом працівника закладу, останній має розповісти дитині про принципи безпечного користування мережею Інтернет. Крім того, працівник закладу відповідає за забезпечення безпеки дітей при використанні мережі Інтернет під час занять. На комп’ютерах закладу, призначених для вільного доступу до мережі Інтернет, мають буди постійно доступними навчальні матеріали з безпечного користування нею. Учителі інформатики мають щонайменше один раз на місяць перевіряти, чи не має небезпечних матеріалів на комп’ютерах з доступом до мережі Інтернет.

Номер слайду 11

ДІЇ БАТЬКІВ: Слідкуйте за діяльністю вашої дитини в Інтернеті. Обмежуйте час користування Інтернетом (залежно від вікових норм та рекомендацій). Стежте за настроєм дитини, її психічним станом – можливо вона потерпає від кіберзалякування. Поговоріть з дитиною про віртуальне спілкування та листування в мережі Інтернет. Повідомте/поскаржтеся про кіберзалякування в школу та Інтернет-провайдеру. Якщо кібербулінг загострюється і містить погрози та повідомлення явного сексуального характеру, зв'яжіться з правоохоронними органами. Встановіть «батьківський контроль», пароль і т.д. Власним прикладом показуйте дітям, як правильно, скільки часу вони можуть користуватися Інтернетом. Встановіть домашні правила користування Інтернетом. Слідкуйте за тим, щоб дитина використовувала лише корисну та цікаву інформацію з Інтернету, яка буде необхідна для навчання або загального саморозвитку.

Номер слайду 12

ІІІ. МОНІТОРИНГ КБОС Директор закладу призначає уповноважену особу за реалізацію КБОСу. 2. Призначена особа відповідає за реалізацією КБОСу, реагування на будь-які сигнали щодо його порушення, а також за внесення пропозицій стосовно внесення змін до кодексу.3. Кожні півроку відповідальна особа повинна проводити загальний моніторинг рівня виконання вимог КБОСу учасниками освітнього процесу. Зразок анкети для проведення моніторингу наведено в Додатку.4. Під час проведення такого загального моніторингу учасниками освітнього процесу можуть подавати пропозиції стосовно внесення змін до КБОСу та повідомляти про порушення його вимог на території школи.5. На основі результатів анкет учасників освітнього процесу відповідальна особа має підготувати звіт та передати його директору школи.6. Враховуючи результати моніторингу, директор закладу повинен внести необхідні зміни до КБОСу та повідомити про них усіх учасників освітнього процесу.

Номер слайду 13

ІV. РЕАГУВАННЯ ЗА ДОТРИМАННЯ ПОЛОЖЕНЬ КБОСУЯк і кому можна/потрібно реагувати на порушення пунктів КБОС? – ВСІМ!Тому що всі ми є рівноправними учасниками освітнього процесу. Всі ми хочемо (і маємо на це право) жити, працювати, творити, вчитися, розвиватися, відпочивати, гратися, спілкуватися, мріяти і втілювати в реальність свої мрії. Кожен має право і може: Зробити зауваження порушникові/порушникам КБОСу. Повідомити про порушення відповідальним особам.4.1. ВІДПОВІДАЛЬНА ОСОБА ТА ГРУПА РЕАГУВАННЯ 4.2. ФУНКЦІОНАЛЬНІ ОБОВ’ЯЗКИ ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ОСОБИ ТА ГРУПИ РЕАГУВАННЯ 4.3. НАВЧАННЯ ПРАЦІВНИКІВ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ ВІД НАСИЛЬСТВА4.4. НАВЧАННЯ БАТЬКІВ З ПИТАНЬ ВИХОВАННЯ4.5. НАВЧАННЯ ДІТЕЙ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ ВІД УСІХ ФОРМ НАСИЛЬСТВА

Номер слайду 14

V. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ КБОСУ1. Кодекс безпечного освітнього середовища закладу стає чинним у день його оприлюднення.2. Оприлюднення документа має відбутися таким чином, щоб він був доступний усім учасникам освітнього процесу (через його розміщення на сайті закладу). Дякуємо за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Качерова Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 жовтня 2021
Переглядів
1928
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку