Презентація "Колір в оформлення страв"

Про матеріал
Ежа - не тільки наша основна потреба, але й приємний привід збиратись у дружньому колі. А якщо друзі збираються за святковим столом, то їжа і напої повинні бути не тільки смачно приготовлені, але й одним своїм виглядом пробуджувати апетит і надавати задоволення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Колір у оформлені страв.

Номер слайду 2

Експерти впевнені, що коли людина бачить різнокольорову їжу, вона підсвідомо прагне з‘їсти її якомога більше. Така страва здається людині смачнішою, ніж однотонна. У ході експерименту вчені також простежили, що людина з’їдає більше, якщо колір їжі збігається з кольором тарілки. Ежа - не тільки наша основна потреба, але й приємний привід збиратись у дружньому колі. А якщо друзі збираються за святковим столом, то їжа і напої повинні бути не тільки смачно приготовлені, але й одним своїм виглядом пробуджувати апетит і надавати задоволення.

Номер слайду 3

Для виготовлення прикрас ми використовуємо зелень та овочі. Головне правило: Прикрашати страви треба тільки тими продуктами, які входять в склад цих страв. Наприклад: не можно прикрашати салат «Олів’є» буряком, тому, що всі овочі можуть набратися кольору від буряка і за смаком салат та прикраса не поєднують загальну гармонію смаку. Інша справа – зелень (петрушка, укроп, салат та ін.), її можна додавати до багатьох став та для того, щоб посилювати смак і загальну картину прикрашання. Є різні пристрої та інструменти для вирізування квітів та прикрас з овочів, але деякі квіти можна зробити за допомогою ножа. Головна умова – дотримання правил ТБ.

Номер слайду 4

Сучасне оформлення кулінарних страв і виробів сприяє вихованню естетичного смаку, відповідає відповідним санітарно-гігієнічним, технологічним і естетичним вимогам. Санітарно-гігієнічні вимоги передбачають таке оформлення, яке не принесе шкоди здоров'ю людини, гарантує приготування не тільки смачної, але й здорової їжі. Технологічні вимоги передбачають таке оформлення, при якому не можна порушувати принципи раціональної технології, рецептури, вимог до якості готових виробів. Елементи оформлення треба підбирати із продуктів. що входять в рецептуру страв. Естетичні вимоги передбачають характеристику готових кулінарних страв і виробів з художньої точки зору, виявляючи їх красу й привабливість.

Номер слайду 5

Облік пропорційності в оформленні допомагає скласти належну ціну готового виробу:- визначеним ритмом в розташуванні елементів оформлення. Ритм, як засіб гармонії тісно пов'язаний з пропорційністю виробу. Найважливіша ознака ритму - повторюваність виробів, елементів, форм, закономірне їх чергування. Ритм може будуватися на повторенні однакових за розміром форм і матеріалів, або на закономірне зменшення, або збільшення форм та інтервалів;- відповідністю, якістю, доцільністю обрамлення;- відповідністю і красою посуду, що використовують для подачі до столу страв.

Номер слайду 6

Оформлення може бути простим, орнаментним і сюжетним. Просте оформлення заключається в тому, що привабливість стравам надають красиве поєднання /комбінації, сполучення/ продуктів, охайна нарізка, розміщення основного продукту і гарніру. При орнаментному оформленні на поверхню виробу наносять малюнок у вигляді орнаменту. Так оформлюють торти, тістечка, заливні страви, паштети, картопляне пюре, різні запіканки, пироги та інші вироби. Основою сюжетного оформлення є визначений тематичний зміст, наприклад, салат "грибок", зображення конкретних предметів (силует тварини, рослини, геометричні фігури). В оформленні страв для дітей треба використовувати елементи зацікавленості, наприклад фігурки тварин із овочів, крашанок і т.д.

Номер слайду 7

Естетичні вимоги, пред'явлені до оформлення страв і закусок особливо високі, так як саме з них починається вживання їжі. Серед холодних страв і закусок все більшого поширення одержують різні види бутербродів і бутербродних виробів: бутербродні асорті, бутербродні торти, закусочні корзинки тощо, в оформленні яких використовують не тільки красиво нарізані продукти, відповідно до смаку, кольору а й різноманітні бутербродні маси, приготовлені із суміші подрібнених і заправлених продуктів, які наносять на хліб кондитерськими мішечками з різноманітними насадками - трубочками. Для оформлення бутербродів також використовують зелень, шматочки натуральних продуктів, порізане желе, відшприцьоване у вигляді сітки.

Номер слайду 8

При оформленні заливних страв переважає строгість і лаконічність в розташуванні нарізаних продуктів і добір оздоблення, поєднання їх по кольору з желе і основними продуктами. Для гарнірів і холодних страв овочі нарізають переважно кубиками, кружечками, шматочками у вигляді стрічки і дзвіночків Якщо в мотиві витримується визначений малюнок, то можна застосувати різноманітні форми нарізки гарнірів і основного продукту.

Номер слайду 9

Естетичне оформлення перших страв досягається красивою покрасою жиру, правильною нарізкою і рівномірним розподілом гарніра, м'ясних, рибних продуктів, охайним оформленням сметаною, шматочками лимону, круто звареним яйцем, дрібно нарізаною зеленню.

Номер слайду 10

При оформлені холодних напоїв, соків, коктейлів, компотів, киселю на краю посуду укріплюють шматочки апельсинів, лимонів, фруктів, оздоблюють також спіралями лимонної або апельсинової цедри, каймою із цукру-піску у вигляді інею.

Номер слайду 11

Питання до теми. Які є пристрої та інструменти для вирізування квітів та прикрас з овочів? Якщо збираемся за святковим столом, то їжа і напої повинні бути?Яке оформлення передбачають санітарно – гігіенічні умови?Яка найважливіша ознака ритму?Яким може бути оформлення страв?Які бувають види бутербродів?Як нарізають овочі до холодних страв і закусок?Як оформлюють заливні страви?Яке естетичне оформлення перших страв?Як оформлюють напої?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Снегова Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Литвиненко Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 січня 2021
Переглядів
3668
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку