Презентація "Кольорові матеріали"

Про матеріал
Презентація "Кольорові матеріали" Застосовується при проведенні уроків з предмету матеріалознавства. Буде корисна, як ознайомлювальний матеріал з предмету Географія, Хімія. Можливе використання при проведенні виховної години при вивченні професій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Викладач Пугач П. М. Сплави кольорових металів. ДВНЗ «Кременчуцький коледж транспортної інфраструктури»

Номер слайду 2

План: 21)Слави міді (Склад, структура, властивості, маркування та використання латуней і бронз.)2)Сплави алюмінію (Склад, структура, властивості, маркування та застосування силумінів, дуралюмінів, високоміцних і жаростійких сплавів)3)Антифрикційні сплави

Номер слайду 3

3 Латунями називають сплави міді з цинком. Вони бувають простими (якщо містять лише мідь і цинк) і багатокомпонентними (коли містять крім міді а цинку інші хімічні елементи). Технічне застосування мають латуні з вмістом цинку до 45%. У марках однофазних латуней записують літеру «Л» і число, що показує середній вміст міді у відсотках. У марках легованих латуней крім числа, що показує вміст міді, записують літери та числа, які вказують на наявність певного елемента і його вміст у відсотках. Слави мідіБронзами називають сплави міді з усіма елементами, крім цинку, який може бути наявним у невеликих кількостях як легуючий елемент. Назву бронза отримує за основним, крім міді, компонентом (олов’яниста, алюмінієва, кремниста, свинцева, берилієва тощо). Замінником дорогих олов’ янистих бронз є алюмінієві. Вони мають дещовищі механічні властивості, високу рідкоплинність, дещо більшу усадку, добру герметичність і малу схильність до дендритної ліквації.

Номер слайду 4

4 Залізо модифікує алюмінієві бронзи, підвищує їх міцність, твердість і антифрикційні властивості, зменшує схильність до крихкості. Термічна обробка легованих залізом бронз, наприклад Бр. АЖ9-4 (нормалізація або гартування і відпускання), дає змогу підвищити твердість до 175... 180 НВ. З них виготовляють корозієстійкі гвинти, вали тощо. Нікель поліпшує технологічні та механічні властивості алюмінієво-залізистих бронз при звичайних і підвищених температурах. З алюмінієво-залізисто-нікелевих бронз виготовляють деталі, які працюють у важких умовах стирання при високих температурах (400...500°С)

Номер слайду 5

5 Кремнисті бронзи характеризуються високими механічними, пружними та антифрикційними властивостями. Вони добре зварюються і паяються, задовільно обробляються різанням і мають низькі порівняно з іншими бронзами та латунями ливарні властивості. Для підвищення ливарних властивостей їх легують цинком, марганцем і нікелем. Свинець поліпшує антифрикційні властивості та оброблюваність різанням. Сплави міді з нікелем називають мельхіорами (20...30% Ni, решта мідь), куніалями (5...15% Ni, 1,2...3,0% Аl), нейзільберами (13,5...16,5% Ni, 18...22% Zn або 1,6...2,0% Рb). Усі вони корозієстійкі в атмосфері, морській та прісній воді, багатьох органічних рідинах, розчинах солей тощо, а також немагнітні.

Номер слайду 6

6 Берилієві бронзи мають дуже високі межі пружності і міцності, твердість і корозійну стійкість разом з підвищеною стійкістю до втоми, повзучості та спрацювання. Ці бронзи жароміцні до 310...340°С, мають високу тепло- і електропровідність, добре зварюються точковим і шовним зварюванням, практично не зварюються плавленням. Свинцеві бронзи поєднують в собі високі антифрикційні властивості з високою теплопровідністю, ударною в’язкістю і втомною міцністю. Тому з них виготовляють високонавантажені підшипники ковзання для високих швидкостей

Номер слайду 7

7 Сплави алюмінію. Сплави алюмінію вирізняються високою питомою міцністю, здатністю протидіяти інерційним і динамічним навантаженням та високими технологічними властивостями. Основними компонентами сплавів алюмінію є мідь, магній, кремній, марганець і цинк, деколи використовують літій, нікель і титан. Сплави алюмінію класифікують за технологією виготовлення деталей (деформівні, ливарні, порошкові), за придатністю до термічної обробки (зміцнювані і незміцнювані) та за властивостями. Деформівні сплави алюмінію розділяють за придатністю до термічної бробки. До незміцнюваних належать сплави системи Аl-Мn, що маркуються літерами АМц і числом — номером сплаву, та сплави системи А1-Мg, в марках яких записують літери АМг та номер сплаву. Сплави алюмінію, які зміцнюються термічною обробкою, поділяють на сплави з нормальною міцністю — дуралюміни, в марках яких записують велику літеру Д і числовий номер сплаву, та високоміцні, в марках яких записуютьвелику літеру «В» і числовий номер. Серед деформівних сплавів виокремлюютьсплави для обробки тиском — ковкі. В їх марках записують літери «АК» тачисловий номер сплаву.

Номер слайду 8

8 Дуралюміни характеризуються добрим співвідношенням міцності та пластичності і належать до сплавів системи А1-Сu-Мg. Дуралюміни мають невисоку корозійну стійкість, тому їх поверхню покривають тонким шаром чистого алюмінію — плакують. Товщина шару алюмінію становить 3...5% товщини листа. Паяння і зварювання дуралюміну не створюють рівноміц-ного з основним металом шва. Тому для нєрознімного з’єднання деталей з дуралюміну переважають заклепкові з’єднання. Дуралюміни широко застосовують в авіації, будівництві та машинобудуванні (лопаті повітряних гвинтів (Д1), шпангоути, тяги керування (Д16), деталі будівельних конструкцій, кузови вантажних автомобілів, обсадні труби тощо).

Номер слайду 9

9 Ковкі сплави алюмінію (АК4-1, АК-4), крім високої міцності, мають високупластичність у нагрітому стані. За хімічним складом вони близькі до дуралюмінів і відрізняються більшим вмістом кремнію. Їх додатково легують залізом, нікелем і титаном. Ці сплави використовують для виготовлення поршнів, головок циліндрів, обшивки літаків.

Номер слайду 10

10 Ливарні сплави алюмінію при густині 2,65 т/м 3 , що менша за густину чистого алюмінію, мають межу міцності від 130 до 360 МПа і твердість від 50 до 100 НВ. Ці сплави поділяють на 5 груп. Найпоширенішими є сілуміни, що містять 6…13 % кремнію. Вони добре зварюються, мають високу рідкоплинність, малу усадку, не схильні до утворення гарячих тріщин, герметичні. Маркіруються літерами АК (міст кремнію у %). АК12, АК9, АК7 тощо використовуються для мало- та середньонавантажуваних литих деталей складної форми.

Номер слайду 11

11 Мідні сілуміни (АК5 М, АК8 М3, АК12 М2 Мг. Н та ін.) характеризуютьсявисокою міцністю при звичайних та підвищених температурах. Вони добреобробляються різанням і зварюються, але ливарні властивості гірші. Застосовуються для виготовлення корпусів компресорів, головок і блоківциліндрів двигунів. До ливарних відносяться також сплави системи А1-Cu (AM5) маютьнайбільш високу міцність, добре обробляються різанням і зварюються. Ливарні властивості цих сплавів є низькими.

Номер слайду 12

12 Антифрикційні сплави. Антифрикційні матеріали призначені для виготовлення підшипників (опор) ковзання, які часто використовуються в сучасних машинах і приладах завдяки їх стійкості до вібрацій, безшумній роботі та незначним габаритам. Основними функційними властивостями підшипникового матеріалу є антифрикцінність і стійкість до втоми. Антифрикційність — це здатність матеріалу забезпечувати низький коефіцієнт тертя ковзання з метою досягнення високої зносостійкості як самого підшипника, так і спряженого сталевого чи чавунного вала.

Номер слайду 13

13 Бабітами називають м’які антифрикційні сплави на основі олова або свинцю. Їх маркують літерами «Б» якщо вони на основі олова, «БС» — містятьолово і свинець, «БК» — свинець та кальцій, «БН» — олово й домішки нікелю, а також числами, що відповідають вмісту олова у відсотках. За хімічним складом бабіти поділяють на олов’яні (Б88, Б83), олов’яно-свинцеві (Б16, БС6) та свинцеві (БКА, БК2). Через великий вміст високовартісного олова такі бабіти використовують длявідповідальних підшипників, які працюють при великих швидкостях і високих (Б88) та середніх (Б83, Б83 С) навантаженнях (парових турбін, турбокомпресорів, дизельних двигунів суден, опор гребних гвинтів тощо).

Номер слайду 14

14 Дякую за увагу!

pptx
Додано
17 червня 2020
Переглядів
2313
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку