Презентація. Кома між частинами складного речення. 5 клас.

Про матеріал
Презентація "Кома між частинами складного речення". 5 клас. Містить теорію, вправи, тести.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кома між частинами складного речення. Між частинами складного речення звичайно ставиться кома. Приклад: Садок вишневий коло хати, хрущі над вишнями гудуть. [], []Ви знаєте, як липа шелестить? [], як []Зверни увагу!Перед неповторюваними єднальними сполучниками і, й, та між однорідними членами речення в простому реченні кома не ставиться. Даринка виділялася між своїми балакучими й невгамовними подружками якоюсь недитячою мудрістю.(cполучник й поєднує однорідні означення у простому реченні). Але в складному реченні кому перед сполучниками і, й, та ставимо, навіть якщо вони не повторюються. Прийшов вересень, і знову кличе нас до школи дзвінок. [], і [].(cполучник і поєднує два прості речення у складному).@promova.zno

Номер слайду 2

@promova.zno. Перепишіть, розставте, де потрібно, розділові знаки. Підкресліть головні члени речення.1. Мине багато часу і ти зрозумієш свою помилку. 2. Ні листя не шелестить ні пташки не щебечуть. 3. Гроза пройшла і грім вдарив десь збоку. 4. Я не нездужаю нівроку а щось такеє бачить око і серце жде чогось... 5. І ламалося гілля на дереві і зривалося листя і далеко гонив його вітер в сумнеє поле. 6. І раптом темінь неба осяяв яскравий спалах і над землею загуркотів перший грім. 7. На добрий врожай не було надії й серце хлібороба проймала тривога. 8. Ідуть часи та материнські груди годують нам нащадків день за днем.2. Поставте розділові знаки. Визначте, до якого розряду належить сполучник ТА (єднальний чи протиставний?). Замініть його синонімічним сполучником сурядності. Як змінюється інтонація речення зі зміною сполучника?1. Посіяли гайдамаки в Україні жит та не вони його жали. 2. А мати хоче научати та соловейко не дає. 3. Чарівне море та наймиліша серцю таки земля. 4. Брехнею кажуть люди світ пройдеш та назад не вернешся. 5. Шануймося друзі на довгім віку та щедрими будьмо ми завше в коханні.

Номер слайду 3

@promova.zno3. Прочитайте речення, розставте розділові знаки в них. У кожного чоло життя і жаль порили і в оці кожного горить любові жар. 2. Людське горе смутить а добро веселить.3. Оце тая стежечка ізвивається а у мене серденько розривається. 4. Бо твій патріотизм празнична одежина а мій – то труд важкий гарячка невдержима. 5. Знову ніч і знову ранок і поклони і молитви і в старій душі тривога сумніви і неспокій. 4. Визначте складне речення: а) Він так і залишив квітку разом із густим кущиком трави в її зеленому храмі і, обережно обкосивши, пішов далі. б) Вечорами ховалася Марія від людей і розливала безліч дівочих сліз. в) І гадючаться землею тріщини-розколини, і жовкне трава, а полин стає каламутносірий.5. У якому рядку є складне речення? а) Сонце до половини сховалося за хмару, тiльки червоний пiвкруг його ще палахкотiв зверху. б) Барви ярiли, мiнилися, переходили одна в одну й нарештi меркли. в) Прозора пелюстка молодого мiсяця не тьмарилась, не танула, а наливалася свiтлом. г) Золоте листя зривається з гілки, кружляє, вальсує над землею, виблискує в сонячному промінні.

Номер слайду 4

@promova.zno6. Частини якого складного речення з’єднані сполучником? а) Вiд городiв зеленiють верби, їхнє м’яке та тонке листя хвилюється на вітрі. б) На голос веснянки вiдкликається зозуля, потiм соловейко, розквiтає ярiше дика ружа. в) Повiтря духмяне, тепле, та вiд скошеної трави вже чується холодок. г) Наша хата – майже в лісі: заблудився мох у стрісі... 7. Доберiть другу частину до речення «Вiтер дужчав…», щоб утворилося складне речення. а) … i починав накрапати дощ. б) … i пригинав до землi дерева. в) … i здiймав на дорозi куряву. г) ... і стягував над містом темні грозові хмари. 8. Оберіть усі правильні твердження щодо цього речення. Наталка й Петрик iз нетерпiнням чекають на зимовi канiкули: вони хочуть кататися на лижах i санчатах. а) це складне речення б) це просте речення в) у цьому реченні дві граматичні основи г) у цьому реченні є звертання д) у цьому реченні є вставне слово е) частини цього речення з'єднані сполучником є) між частинами цього речення немає сполучника ж) у цьому реченні є однорідні члени

Номер слайду 5

@promova.zno9. Перепишіть складносурядні речення, поставте розділові знаки. З’ясуйте, чим пов’язані між собою структурні частини речення.1. Війнув дихнув сипнув пшона і заскакали горобці. 2. То бува дощ холодний січе а перестояти негоду немає де то бува вітер осінній проймає до кісток а обігрітися немає де. 3. Любить людей мене навчила мати і рідну землю що б там не було. 4. По узліссі і на галявині зеленіє перший ряст і цвітуть проліски та сон-трава. 5. Все йде все минає і краю немає. 6. Скоро уся долина і гори блищать вогнями і разом з димом з землі здіймається вгору і пісня. 7. Глянув я на лівий бік від себе а там знову нова картина нова краса.10. Знайдіть усі складні речення. а) Пахне чебрецем і м'ятою в бабусиній хаті. б) Лісові дзвоники рясно зацвіли на галявині. в) Лугова ромашко, ти така тендітна й красива. г) У житі розцвіли васильки, і все навколо засиніло. д) З-під снігу вигулькнув пролісок, верболіз уже зацвів.

Номер слайду 6

@promova.zno11. Позначити складнопідрядне речення: А Десь із туману, з прозорої хмари дивиться давня Вкраїна. Б І дихає ягня на пальчики рожеві, і крихітний Ісус всміхається уві сні. В Діалект, а ми його надишем міццю духу і огнем любови… Г Я ридаю, як згадаю діла незабуті дідів наших. 12. Пунктуаційну помилку допущено в реченні: А Мені не шкода того, що моє і що я втрачаю… Б Доки мені Бог сил дасть і доки буду жити, буду робити… В Є велика різниця між тими, хто розумний і хто інтелектуал. Г Пройшло немало років, як погас вогонь війни, і вичахли гармати. 13. Визначте складне речення а) Він так і залишив квітку разом із густим кущиком трави в її зеленому храмі і, обережно обкосивши, пішов далі. б) Вечорами ховалася Марія від людей і розливала безліч дівочих сліз. в) І гадючаться землею тріщини-розколини, і жовкне трава, а полин стає каламутносірий.

pptx
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
2253
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку