Презентація "Конструктивізм в українській архітектурі"

Про матеріал
Презентація може бути використана під час вивчення теми "Література та мистецтво в Радянській Україні" в 10 класі або на уроках мистецтва в 11 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конструктивізм в українській архітектурі

Номер слайду 2

Конструктиві́зм - авангардистський метод (стиль, напрямок) в образотворчому мистецтві, архітектурі, художньому конструюванні, літературі.

Номер слайду 3

Характеризується суворістю, геометризмом, лаконічністю форм і монолітністю зовнішнього вигляду.

Номер слайду 4

Прагнучи поєднати мистецьку творчість з виробництвом, конструктивізм відкидає практично не вмотивовану декоративність, схематизує мову мистецтва. 

Номер слайду 5

Прихильники конструктивізму, висунувши задачу «конструювання» довкілля, прагнули осмислити формотворчі можливості нової техніки, її логічних, доцільних конструкцій, а також естетичні якості таких матеріалів як бетон, метал, дерево, скло.

Номер слайду 6

Найбільший вплив на становлення конструктивізму зробило  «виробниче мистецтво», що закликало «свідомо творити корисні речі» і культивувати образ нової гармонійної людини, що користується зручними речами і живе в облаштованому місті.

Номер слайду 7

Конструктивізм в архітектурі ХХ століття отримав популярність саме тому, що з його допомогою зводилися споруди житлового призначення, у яких планування житлоплощі було максимально економічним, за рахунок чого в такій споруді було багато квартир, а отже і мешканців.

Номер слайду 8

Будівля в стилі конструктивізму була позбавлена будь-якого декору, який мав естетичне призначення, так як на першому місці в цьому стилі стояла раціональність.

Номер слайду 9

В Україні конструктивізм найбільш помітний в архітектурному обличчі Харкова. Найвідоміша споруда у цьому стилі— Де́ржпром або Буди́нок Держа́вної промисло́вості — перший радянський 13-поверховий хмарочос, що побудований у 1926—1928 роках.

Номер слайду 10

Будівля колишнього Головпоштамту – побудована за проектом архітектора А. Мордвинова в 1929 р - ще один яскравий зразок харківського конструктивізму. Залізобетонні конструкції, пласкі дахи, вікна, що стрічками оперізують будівлю, динамізм композиції і функціональність внутрішніх приміщень забезпечили поштамту поряд з будівлею Держпрому світову популярність.

Номер слайду 11

Ще одна знакова споруда харківського конструктивізму – Палац культури залізничників, побудований у 1927 - 1932 рр. В даний час має назву Центральний будинок науки і техніки Південної залізниці.

Номер слайду 12

Проте споруди в цьому стилі можна побачити і в Києві, і в Дніпрі, і в інших великих містах України.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Тімченко Наталя Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Никитина Нина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 лютого 2020
Переглядів
11629
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку