Презентація "Корекція дисграфії та дислексії засобами фонематичного аналізу та синтезу слів"

Про матеріал
В даній презентації вчитель-логопед зібрав банк творчих ігор з корекції фонематичної дислексії та дисграфії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автор проекту: Н. Б. Запорожко, спеціаліст вищої категорії, учитель-логопед (Територіальний відділ освіти Заводського району, м. Запоріжжя, Запорізька обл.)Корекція дисграфії та дислексії засобами фонематичного аналізу та синтезу слів.

Номер слайду 2

Характеристика проекту. Тип проекту: за кінцевим результатом: практико-орієнтований;за кількістю учасників: індивідуальний;за тривалістю: довготривалий;за ступенем самостійності: частково-пошуковий;за характером контактів: зовнішній.

Номер слайду 3

Мета проекту:розвиток навичок звуко-буквеного аналізу та синтезу слів;розвиток фонематичного сприймання;розвиток слухової уваги;розвиток слухового контролю;розвиток фонематичного уявлення. Учасники проекту: вчитель-логопед логопедичного пункту при ЗОШ №54;учні початкових класів ЗОШ №54,ЗНВК №13, ЗНВК №67, ЗОШ №33. Тривалість проекту: жовтень 2018 р. - лютий 2021 р.

Номер слайду 4

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Етап проекту. Зміст роботи1. Підготовка проекту, постановка проблеми. Робота над розвитком фонематичних процесів в учнів 1-4 класів. Підготовка дидактичного та мовленнєвого матеріалу2. Обговорення проблеми, визначення мети, завдань, складання плану. Підготовка рекомендацій, визначення пріоритетних шляхів реалізації завдання в умовах діяльності логопедичного пункту. Представлення наочно-дидактичного матеріалу для розвитку навичок звуко-буквеного аналізу.3. Підбиття підсумків. Апробація проекту з учнями 2-4 класів, які мають порушення письма, зумовленого фонематичним недорозвитком мовлення. Складання та використання казки «День народження», казки «Рукавичка». Створення банку творчих ігор та вправ для дітей-логопатів.

Номер слайду 5

Порушення писемного мовлення є самими поширеними мовленнєвими вадами в дітей молодшого шкільного віку. Розлади письма негативно впливають на весь процес навчання, на шкільну адаптацію дітей, формування особистості й характер психічного розвитку дитини. Дисграфія – частковий розлад процесу письма, який виражається специфічними й стійкими помилками, які зумовлені недорозвитком або порушенням функцій, що забезпечують процес письма. Специфічні помилки письма, не пов’язані із застосуванням граматичних правил, зберігаються і в наступних класах. Тому важливим завданням логопеда стає виявлення дисграфії в учнів на ранньому етапі формування навичок письма.

Номер слайду 6

Дисграфія на ґрунті порущення мовленнєвого аналізу й синтезу. В основі її лежить порушення різних форм мовленнєвого аналізу і синтезу: поділу речень на слова, складового і фонематичного аналізу і синтезу. Недорозвиток мовленнєвого аналізу і синтезу виявляється на письмі у спотвореннях структури слова і речення. Найбільш складною формою мовленнєвого аналізу є фонематичний аналіз. Внаслідок цього особливо поширеними при цьому виді дисграфії будуть викривлення звуко – буквеної структури слова.

Номер слайду 7

Недорозвинення мовленнєвого аналізу та синтезу призводить до виникнення специфічних помилок на рівні складу, слова і речення у вигляді: пропусків букв, що позначають голосні та приголосні звуки; перестановки та дописування букв; пропусків й дописування та перестановки складів; написання слів разом (прийменники разом зі словами); окремі написання частин слова. В окремих випадках зустрічаються пропуски декількох букв у слові, і тоді слово спотворюється до невпізнання («борд» - борода, «сл» – стіл). Причиною таких помилок є невміння виділити послідовність звуків і букв у слові – іншими словами, недорозвинення навичок звуко- буквеного аналізу. Недорозвиток фонематичних процесів є однією з причин появи дисграфічних помилок.

Номер слайду 8

Терміном «фонематичний аналіз» визначають як елементарні, так і складні форми звукового аналізу. До елементарної відноситься виділення звуку на тлі слова. Більш складною формою є виділення першого і останнього звуку зі слова і визначення його місця (початок, середина, кінець слова). Найскладнішим є визначення послідовності звуків у слові, їх кількості, місця по відношенню до інших звуків (після якого звуку, перед яким звуком). Ця форма звукового аналізу з’являється лише в процесі спеціального навчання. При формуванні складних форм фонематичного аналізу необхідно враховувати, що будь-яка розумова дія проходить певні етапи формування, основними з яких є такі: освоєння дії з опорою на матеріалізацію, в плані гучного мовлення, перенесення його в розумовий план.

Номер слайду 9

I етап – формування фонематичного аналізу й синтезу з опорою на допоміжні засоби і дії. Первісна робота проводиться з опорою на допоміжні засоби: графічну схему слова і фішки. Під час виділення звуків дитина заповнює схему фішками. Дія, яку здійснює учень, представляє собою практичну дію з моделювання послідовності звуків у слові. II етап – формування дії звукового аналізу в мовленнєвому плані. Виключається опора на матеріалізацію дії, формування фонематичного аналізу переводиться в мовленнєвий план. Слово називається, визначаються перший, другий, третій і т. д. звуки, уточнюється їх кількість. III етап – формування дії фонематичного аналізу в розумовому плані. Учні визначають кількість і послідовність звуків, не називаючи слова і безпосередньо на слух не сприймаючи його, тобто на основі уявлень.

Номер слайду 10

На початкових етапах роботи з розвитку фонематичного аналізу дається опора для обговорювання. Тільки після того, як дитина навчиться виконувати звуковий аналіз в усному мовленні, вона зможе робити це про себе, використовуючи внутрішню мову. Для дітей з різними формами мінімальних мозкових дисфункцій, з фонетико-фонематичним та загальним недорозвитком мовлення таких вправ потрібно дуже багато. Якщо дитина вчиться в 2-3 класі, то іншого шляху усунути пропуски і перестановки букв, як формування повноцінних навичок звуко-буквеного аналізу, немає. Працюючи з учнями 2-4 класів шкільні логопеди використовують більш складний матеріал, намагаються поєднати формування навичок з усуненням труднощів у навчанні, додають вправи на письмо з промовлянням, трансформацію слів.

Номер слайду 11

Робота з розвитку фонематичного сприймання починається на матеріалі немовленнєвих звуків. Розрізнення природних, побутових звуків і шумів (зокрема, дзвонять у двері, пилососять килим, наливають воду з пляшки у склянку, цокотить годинник, шумить вентилятор, дзвонить телефон, риплять дверцята шафи, стукає молоток, гавкає собака тощо) сприятиме виникненню інтересу до мовлення, бажання навчитися правильно розмовляти. Що звучить? Логопед пропонує дітям набір з чотирьох непрозорих коробочок з кришками і прозорі пакети, в яких гречка, вівсянка, цукор, горох. Логопед трясе коробочку з однією з круп, говорить її назву, показує прозорий пакет з цією ж крупою і просить запам’ятати, як звучала ця коробочка. Аналогічно проводиться робота з іншими коробочками. Потім діти повинні відгадати, яка коробочка звучить.

Номер слайду 12

Прості форми звукового аналізу. Передусім вчитель-логопед закріплює поняття «голосні звуки», адже саме від чіткості їх вимови великою мірою залежать зрозумілість мовлення і можливість здійснення фонематичного аналізу. Робота з малюнками «Звукові дівчатка».(а, о, у, и, і, е ) Логопед: Сьогодні до нас у гості прийшли звукові дівчатка. Кожна співає свій звук. Який звук співає ця дівчинка? Як ви здогадались? (Діти описують артикуляцію звуку). Розвиток інтонації Дівчата вирішили задати вам питання. Але кожна вміє вимовляти тільки один звук. Як питатиме нас дівчинка на ім’я А? А як вона буде відповідати? Висхідна і східна інтонація.

Номер слайду 13

Молодші школярі с порушеннями мовлення спочатку промовляють голосні звуки на твердій (уривчасто) та м’якій (плавно) атаках, а згодом проспівують ізольовані звуки та їх ряди, змінюючи інтонацію, висоту й силу голосу. Промовляють голосні відповідно до відтвореного логопедом ритму (буква у, уу, у, уу, уу, у («Кмітливе вовченя») або на одному видиху проспівують за логопедом ланцюжки голосних із різною інтонацією («Cходинки») та акцентом на певному звукові (уоа, еиі, уіо) «Інопланетяни».

Номер слайду 14

Казка «Рукавичка»: інсценування з малюнками звукових дівчаток. Логопед демонструє малюнки із зображеннями рукавички і звукової дівчинки [А] і читає казку. Ішов дід лісом та й загубив рукавичку. Побачила її дівчинка [А], зраділа й каже: Хто-хто в рукавичці живе? Дивно, ніхто не відкликається. - Тут я буду жити! Тепло їй, затишно. Якщо сильний мороз – вона глибше сховається. Якщо не дуже холодно – визирає, зимою милується. Тільки вмостилася зручніше дівчинка [А] в рукавичці, коли вже новий звук до неї стукає (одна дівчинка зображує звук [А], інша [О]). Діти кажуть разом з логопедом: Звук [о] до рукавички поспішає, звук [о] до неї стукає: «Хто-хто у рукавичці живе?» Перша дитина: «Я звук [А]. А ти хто?» Друга дитина: «А я звук [О]. Пусти мене жити!» Перша дитина: «А що ти вмієш робити?» Друга дитина: «Можу співати, кричати, тягнутися». Перша дитина: «Мабуть, з тобою буде цікаво, заходь». Логопед: «Стали вони жити удвох». Аналогічно поселяються у рукавичку звуки [У], [І], які зображують інші діти. ,

Номер слайду 15

Робота з формування навичок звуко-буквеного аналізу слів тривала і кропітка, з одноманітними завданнями. Щоб викликати у дітей інтерес до цієї роботи і підвищити її ефективність шкільні логопеди використовують різні ігрові прийоми і наочно-дидактичний матеріал. Наочно – дидактичний цікавий матеріал для розвитку навичок звуко-буквеного аналізу.

Номер слайду 16

Визнач голосний звук. Назви малюнки. Визнач голосні звуки. З’єднай малюнок з відповідними буквами. УИІЕ

Номер слайду 17

Визнач голосний звук. Назви малюнки. Виділи голосні звуки. З’єднай малюнки з відповідними буквами. АИІЕ

Номер слайду 18

З’єднай малюнки. Назви малюнки. З’єднай ті з них, в яких однакові голосні звуки.

Номер слайду 19

Який останній звук у слові?Назви малюнки. Визнач останній звук у слові. З’єднай малюнок з відповідною буквою.ктм. Який малюнок зайвий?

Номер слайду 20

Що росте на городі?Назви малюнки. Знайди складову схему до слів «капуста», «буряк», «гарбуз». Склади із букв слова та запиши їх у вільні клітинки.___у______ _у_____ _____у__{073 A0 DAA-6 AF3-43 AB-8588-CEC1 D06 C72 B9}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}А У С К Т А ПА Г Б У З Р Я Б Р У К

Номер слайду 21

Втекли голосні букви!Назви малюнки. Які голосні букви втекли? Запиши їх.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}РК{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ТРТ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ГСК

Номер слайду 22

Який останній звук у слові?Назви малюнки. Визнач останній звук у слові. З’єднай малюнок з відповідними буквами. РМН

Номер слайду 23

Визнач голосні та приголосні звуки. Назви малюнки. Визнач спочатку голосні, а потім приголосні звуки. З’єднай малюнки з відповідними буквами. А И О С Н Г Б Т К Р

Номер слайду 24

Гра “Веселий ланцюжок”В цьому ланцюжку слова-сусіди зверху та знизу розрізняються тільки однією буквою. Допиши слова та з’єднай стрілочками кожне слово з відповідним малюнком.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}мак{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ак{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}лк{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ак{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ак{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}жк

Номер слайду 25

Неслухняні літери. Назви малюнки. Добери до кожного малюнка відповідну схему. Які приголосні букви втекли? Запиши їх. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}уа{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}иа{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ои{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}уа{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}иа{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}у

Номер слайду 26

Відгадай, яке слово сховалося. Назви малюнки. Визнач серед них звуки, які знаходяться в назві малюнків на місці, вказаному цифрою. Склади з цих звуків слова. Запишіть їх в квадратики.3261{073 A0 DAA-6 AF3-43 AB-8588-CEC1 D06 C72 B9}

Номер слайду 27

Хитрі слова. Назви малюнки. Склади слова, використовуючи перші звуки з назв малюнків.{69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}

Номер слайду 28

Хитрі слова. Назви малюнки. Склади слова, використовуючи перші звуки з назв малюнків.{69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}

Номер слайду 29

Хитрі слова. Назви малюнки. Склади слова, використовуючи перші звуки з назв малюнків.{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}

Номер слайду 30

Знайди всі предмети, у назвах яких є звук «Ж» на початку, в середині або в кінці. З’єднай ці предмети суцільною лінією. Потім з’єднай предмети, в словах-назвах яких є звук “Ш”, в ланцюжок лінією іншого кольору. Ланцюжок слів. ЖШ

Номер слайду 31

Заповни порожні квадрати У слові «ГАРБУЗ» перша буква «Г», остання «З». В лівий квадрат картинки вписуємо першу букву (впиши букву «Г») – в правий останню букву (впиши букву «З»). Продовжуй за зразком. Г З

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Гра в піжмурки. Слова грають з нами в піжмурки. Прочитай слова, які заховалися. + Ч+К+АД+ЕТАЕ+У++КО+М+

Номер слайду 35

Гра “Як тебе звати?”Дописати пропущені букви в іменах. В кожній картці є букви-підказки на вибір. Імена в одній картці не повинні повторюватись. А Ш А А Ш АМ К Д В А Я В А ЯМ Л С Р О АР О АМ З Н

Номер слайду 36

О Н Я О Н Я О Л Я О Л Я Л Ю А Л Ю А Л І А Л І АС К Т1 Б Д З І Н А І Н А А Н Я А Н Я З Т ДЮ АЮ ЯО ЯУ ЯІ АР Л Н К А В АК Л А А Л Р С

Номер слайду 37

Дидактична вправа «Склади слово».Із запропонованих літер склади слово – назву зображеного предмета, запиши у клітинки. Яка буква виявилася зайвою?{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}кикюлтч{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}жбраак

Номер слайду 38

Дидактична гра «Буквені загадки»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}32514{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}БАНКА{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}45321{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}НАСОС

Номер слайду 39

Складні форми звукового аналізу. Казка про звуковичків«День народження». Логопед: Сьогодні ми вирушимо на екскурсію до звукового лісу. Там живуть звуковички – звукові хлопчики та дівчатка. Звуковички розносять звуки в повітрі, і ми чуємо їх. А побачити звуки можна? Ні, не можна. Звуки ми говоримо і чуємо. Одного разу у звуковичків був день народження. Вони запросили гостей і спекли торт. Отакий! (Логопед малює на дошці торт.) Торт вони прикрасили чотирма кружечками – адже в цьому слові чотири звуки. Давайте назвемо їх. Поставили звуковички торт на стіл і вийшли на кухню. Повернулися – бачать, торт зіпсований. Хтось прогриз в ньому велику діру. (Логопед витирає другий кружечок). Засмутилися звуковички і вирішили принести з кухні суп. (Логопед малює каструлю з трьома кружечками.) Ви вже здогадалися, чому на каструлі три кружечка? Правильно, тому що в слові «суп» три звука. Але з супом сталася та ж історія. У каструлі з’явилася діра (логопед витирає другий кружечок). «Нічого, подумали звуковички – у нас ще є каша».

Номер слайду 40

Вони поставили на стіл миску з кашею (логопед малює миску з чотирма кружечками). Тільки вони відвернулися, як в мисці виникли відразу дві дірки (логопед витирає другий і четвертий кружечок). Зовсім засмутилися звуковички: частування немає, доведеться скасовувати свято. Куди ж зникли кружечки- звуки? Я відкрию вам одну таємницю: в звуковому лісі жив злий чарівник - звукомор на ім’я Ам. Саме він і з’їв всі звуки. Давайте подивимося, які ж звуки їв звукомор. Який звук він з’їв зі слів «торт», «суп», «каша»? Правильно. Це голосні звуки, які можна співати, тягти. Ці звуки дуже любить звукомор на ім’я Ам. Він відразу роззявляє на них рот. Продовження казки

Номер слайду 41

Виділення голосного з ряду звуків. Логопед: Діти, я відкрию вам одну таємницю. Звукомор боїться червоного кольору. Якщо почуєте голосний звук, відразу ж підніміть червоний кружок і злий чарівник втече. Отже,[а], [б], [e], [т], [к], [д], [і], [л], [р],[и], [у]. Робота в зошитах. З ряду букв випиши спочатку букви, які позначають голосні звуки, потім приголосні (а, о, п, т, и, м, н, у). Прочитайте букви 1-го рядка, 2-го рядка. Як вони називаються?Чим відрізняються при промовлянні голосні звуки від приголосних?Робота в зошитах. Запиши слова і звукові поєднання. Підкресли букви, що позначають голосні звуки червоним олівцем, приголосні – синім.ам; ом; ум; им; ос; ур; ик; ер; му; па; лі; асо; уси; иба; апу; іта; оза; осу; оті; усі;

Номер слайду 42

Орієнтовні види письмових робіт із закріплення фонематичного аналізу слів. З’єднай плавно звуки. Яке вийшло слово? л-о-б с-т-у-к к-в-а-сс-у-м с-т-о-п к-в-а-чс-и-н с-т-и-д п-т-а-х Прочитай слово. Повтори його, виділяючи кожен останній звук. Зразок: лллоб, лоооб, лоббб. Запиши слова, промовляючи кожен звук.

Номер слайду 43

Прочитай стовпчик слів. Додай пропущений звук. Як ти гадаєш, яке це слово?с.арб ш.анг с.ист.карб .ланг .вистска.б шла.г сви.тскар. шлан. свис. Спиши слова, вставляючи пропущені букви. Підкресли приголосні, які стоять поруч. Усно склади речення з цими словами.

Номер слайду 44

Прочитай відразу два слова. Знайди пропущені букви. Запиши слова. Підкресли вставлену букву разом з приголосною, яка стоїть поруч. с.рипка с.раус т.анспорт.крипка ст.аус .ранспорт  ш.орм ш.урм с.орт .торм .турм .порт Усно склади речення з цими словами.

Номер слайду 45

Прочитай стовпчики слів . Визнач послідовність та кількість звуків у слові. Як ти гадаєш, які букви пропущені в кожному слові? Запиши один за одним пропущені букви. Підкресли дві приголосні, які стоять поруч.  .ант .орт .арш .ексб.нт т.рт ф.рш к.ксба.т то.т фа.ш ке.сбан. тор. фар. кек. Усно склади речення з цими словами.  

Номер слайду 46

Застосування на занятті ігор, інтерактивних вправ та ігрових моментів робить процес навчання легшим, цікавішим, створює у дітей бадьорий робочий настрій, допомагає подолати труднощі, що виникають під час заняття. Завдяки ігровим формам занять удається залучити пасивних учнів до системної мовленнєвої праці, вони можуть відчути успіх, повірити у свої сили. Наприклад, можуть бути використані наступні ігри:

Номер слайду 47

Гра «Рибалка». Для гри потрібно10-15 рибок з картону і вудка з магнітом. Рот у рибки –металева скріпка. На рибках намальовані або наклеєні малюнки, в назві яких певна кількість звуків. Таких комплектів рибок може бути кілька. Комплект 1(слова із 3 звуків). Малюнки: рак, сом, дуб, сир та інші. Слова із 4, 5, 6, звуків без збігу приголосних та зі збігом приголосних. Інструкція до гри «Рибалка». Зараз ми вирушимо на рибалку. Щоб зловити рибку, треба сказати чарівні слова: «Ловись, рибко, велика і маленька». Коли зловиш рибку, подивися, що на ній намальовано, назви малюнок і скажи, скільки звуків в цьому слові, який звук перший, другий, третій. Якщо помилишся, дістається мені. Додаткові завдання до гри «Рибалка». 1. Викладіть схеми назв малюнків на спійманих рибках за допомогою фішок.2. Записати назви малюнків по слідах звукового аналізу. 3. Складіть у відерце рибок, у назвах яких на картинках є голосна (а, о, у, и). 4. Розкладіть рибок догори малюнками в ряд (не менше 6). Назвіть малюнки, спробуйте запам’ятати їх. Потім дитина заплющує очі, а дорослий прибирає одну рибку. Потрібно сказати, яка рибка спливла, скільки звуків у зображенні, викласти схему і записати слово.

Номер слайду 48

Гра «Кращий садівник». Для гри потрібні силуети дерев, вирізані з картону, і різнокольорові картонні кружечки яблука. Дитина бере яблуко, називає кількість і послідовність звуків у назві малюнка або пропущені букви у слові. Якщо відповідь правильна, він кладе яблуко на силует дерева (яблуко виросло). Виграє той, хто першим «виростить» певну кількість яблук. Ця гра може використовуватися не тільки для формування навичок звуко – буквеного аналізу, але і для диференціації букв, для закріплення різних граматичних правил.

Номер слайду 49

Гра «Ланцюжок.»Учень називає слово з сумнівним приголосним, а той, хто сидить поряд, називає перевірне слово. (ніж- -ножі, наказ - -наказувати, борідка – борода, дубки- дубочки, гриб-гриби, дудки –дудочка, сусід- сусіди, лист- листи, казка – казати, вуж-вужі, гарбуз – гарбузи, вірш – вірші, чашка – чашечка, стежка-стежечка.) Гра «Будь уважним!»Кожний учень одержує свій номер -1, 2, 3, 4, 5, 6. Логопед називає слово й пропонує на окремій картці записати букву, що позначає 1, 2, 3,4, 5, 6 звук, місце якого відповідає його номеру. Після цього учні по сигналу логопеда піднімають у порядку своїх номерів картки, щоб можна було прочитати назване слово. Звуковий аналіз слів.(Лоб, мед, дід, ваза, кіно, кури, діти, шапка ,сапка, зірка, нічка, карта, мавпа, щипці, ліжко, малина, золото, борщик, огірок, акула, абрикос, індик, їжа, їжак, юнак, яйце, олень, лінь, день, сльоза.) 

Номер слайду 50

Шкільні логопеди широко використовують вправи на перетворення слів, їх прийнято називати трасформаційними. Вправи на додавання на початку, у кінці, середині слова звука, який міняє значення слова. Вправи на виключення звука зі слова, на перестановку звуків у слові. Комбіновані вправи. (зі слова виключається одна буква і додається інша….)Під час розв’язання різноманітних завдань та дидактичної гри в дітей розвиваються такі процеси мислення як порівняння, аналіз, синтез; систематизуються і закріплюються навички, отримані на логопедичному занятті. Запропоновані письмові вправи – частина зібраного вчителем-логопедом мовленнєвого матеріалу, перевіреного в роботі з дітьми різного віку. Розвиток фонематичного уявлення

Номер слайду 51

Гра перша. Слова – друзі. Добери і запиши якнайбільше нових слів, що відрізняються від поданого лише початковим приголосним звуком. Мета: Уміти визначати послідовність звуків у слові та, змінюючи її, утворювати нові слова, розвивати увагу, пам’ять, спостережливість. Учитель-логопед звертає увагу, що зміна одного звука призводить до утворення нового слова. Шар – жар, дар, пар. Рак - …ак, …ак, …ак, …ак. Жук -…ук, …ук, …ук, …ук. Чайка - …айка, айка, айка. Вир - …ир, …ир, …ир. Рік -...ік., …ік, …ік, …ік. Пора - …ора, …ора, …ора. Спиши слова. Підкресли букви, якими відрізняються слова у кожній парі. Склади усно речення з цими словами. Перевір себе!Рак - мак, лак, так, бак. Жук – сук, лук ,бук, гук. Чайка – майка, байка, гайка. Вир – сир, жир, мир. Рік – сік, тік, бік, лік.

Номер слайду 52

Гра «Чарівний звук!»Мета гри: визначати кількість та послідовність звуків у слові, перетворювати слова, змінюючи один звук, розвивати увагу, пам’ять. Інструкція. Визнач кількість та послідовність звуків у слові. Вилучи приголосний звук на початку слова, щоб утворилося нове слово і запиши. Марка - …. грізний-……клин - …… брід - ………вголос - ….. брак - …….. змова - ……. грот - ……Поясни значення слів. Усно склади речення з цими словами.

Номер слайду 53

Гра «Чарівний звук».Інструкція. Вилучи приголосний звук у кінці слова, щоб утворилося нове слово і запиши його. Лист – …….козак -…….казкар - ……горець - …….колос - …….земляк -……. берет - ……жарт - ……..  Поясни значення слів. Склади усно речення з цими словами.   

Номер слайду 54

Гра «Чим відрізняються слова?»Мета: визначити послідовність та кількість звуків у слові, розвивати увагу, пам’ять.Інструкція. Прочитайте пари слів. Визначте послідовність та кількість звуків у слові. Якими голосними звуками відрізняються слова кожної пари? Зверни увагу, чи змінився попередній приголосний звук.рак – рік лис – ліссом – сім цап – ціпкит – кіт бик - бікрев – рів лак –лік. Спиши слова. Підкресли букви, якими відрізняються слова у кожній парі.

Номер слайду 55

Гра «Чим відрізняються слова?»Інструкція: Прочитай слова парами. Визнач послідовність та кількість звуків у слові. Визнач чим відрізняються слова та вкажи місце зміненого у слові звука. Син – сонсало –селолистівка – ластівкажити – житокошеня –кишенядати- дітивіник-вінокграблі –греблібайка- бійкабрат – бративалити – вилитилиман- лимон  Запиши слова. Підкресли букви, якими відрізняються слова у кожній парі. Усно склади речення з цими словами.   

Номер слайду 56

Гра «Заблукав звук.»Мета: визначати послідовність та кількість звуків у слові. Розвивати увагу та пам’ять. Зверни увагу, чи змінився попередній приголосний звук.1. З лісу дівчатко засмучене йшло: Булка від нього сховалась в дупло.2. Річку Гриць в дітей не просить, Він її в портфелі носить.3. Рік пішов гуляти в сад. Не дійшов, бо повз назад.4. Цвітуть на свято в небі квіти, - Салат! Салат! –гукають діти. Запишіть слова парами. Підкресли букви, якими відрізняються слова у кожній парі. Зразок. Салат – салют.([л ]-[л’]).

Номер слайду 57

Гра «Чим відрізняються слова?»Мета: визначати послідовність та кількість звуків у слові, розвивати увагу, пам’ять.Інструкція. Прочитай пари слів. Якими голосними звуками відрізняються слова кожної пари.кит – кут сум – сом лук –лак сон - синбук – бик тон - тин. Підкресли у словах букви, що позначають голосні звуки. З одним словом склади речення і запиши.

Номер слайду 58

Гра «Веселі запитання». Дай відповідь на веселі запитання: Мета: Розвивати спостережливість, пам’ять, увагу, визначати послідовність та кількість звуків у слові.1. Як перетворити чаплю в краплю?2. Чим відрізняються одне від одного слова: Грак рак?Кіт кріт?Хміль джміль?3. Що стоїть посеред землі?4. Що є в яблуках і сливах, але немає в саду?5. Чим закінчується день, а починається ніч?Перевір себе!1. Приголосний [ ч] замінити сполученням приголосних [кр].2. Грак і рак відрізняються приголосними звуками [ г ] - [ р ]. Слова кіт та кріт – приголосними [к’]–[кр].3. Твердий приголосний [ м ].4. Твердий приголосний [ л ].5. М’ який приголосний [ н’].

Номер слайду 59

Література. Блінова Г. Й. Черпіта О. Р. Дидактичний матеріал для подолання дислексії у дітей. К.: Рад. школа, 1984. Винокур А. С. Подолання мовного недорозвинення у дітей молодшого шкільного віку. – К.: Рад. школа, 1977. Дяченко К. Г. Іновації в корекції писемного мовлення молодших школярів. Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2010. Ефименкова Л. Н. Коррекция устной и письменной речи учащихся начальных классов: Кн. Для логопедов. – М.: Просвещение, 1991. Логопедия: учеб. пособие для студентов пед. ин-тов по спец. «Дефектология»/ Л. С. Волкова, Р. И. Лалаева, Е. М . Мастюкова и др.; под ред. Л. С. Волковой. – М. : Просвещение, 1989. Савченко М. А. Методика виправлення вад вимови у дітей. – К.: Рад. школа, 1983. Садовникова И. Н. Нарушения письменной речи и преодоление у младших школьников. – М.: Владос, 1995.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чулаєвська Інна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
26 лютого 2021
Переглядів
3631
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку