Презентація "Користь та шкода нітратів"

Про матеріал

Презентація на тему "Нітрати. Користь та шкода". Показано мету роботи, властивості нітратної кислоти та її солей.Надає можливість урізноманітнити викладання теми "Солі" у 8 класі, у 9 класі при вивченні теми Йонні рівняння, окисно - відновні реаціїї.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація Галюк Наталії Ярославівни на тему “Нітратна кислота і нітрати, їх поширення в природі. Проблема вмісту нітратів у харчових продуктах.”

Номер слайду 2

Може бути використано при підготовці учнів до олімпіади чи ЗНО

Номер слайду 3

Актуальність обраної для презентації теми: * * Недостатність наочних, дидактичних, посібників, прикладів в Інтернеті. * Знайома тема. * Неможливість проведення практичної частини. * Перспективність.

Номер слайду 4

УРОК ЗАСВОЕННЯ ЗНАНЬ 1.Перевірка домашнього завдання. 2. Повідомлення теми, мети(очікувані результати) уроку. 3..Сприймання й усвідомлення нового навчального матеріалу. 4. Систематизація знань, отриманих на уроці. 5. Домашнє завдання. 6. Підсумки уроку.

Номер слайду 5

Тема Уроку: «Нітратна кислота і нітрати, їх поширення в природі. Проблема місту нітратів у харчових продуктах”. Мета уроку (очікувані результати): Ознайомитись з властивостями нітратної кислоти і нітратів. З’ясувати актуальність проблеми вмісту нітратів в продуктах харчування.

Номер слайду 6

Актуалізація опорних знань. 1. Що називається кислотою? 2. Як можна розпізнати розчини сульфатної кислоти та амоній хлориду, що перебувають у пробірках без етикеток?

Номер слайду 7

Молекулярная формула нітратної кислоти Одноосновна Оксигеновмістна Летка Сильний електроліт Сильний окисник 4HNO3→ 4NO2 + 2H2O + O2 Характеристика Чому HNO3 не утворює кислих солей?

Номер слайду 8

Будова Валентність (N)=IV Ступінь окиснення (N)=+5 Зв’язок– ковалентний полярний Кристалічна гратка – молекулярна.

Номер слайду 9

Фізичні властивості Безводна HNO3 при н.у. – безбарвна летка рідина з специфічним запахом, tкип.=82,6°С, концентрована HNO3 має жовтий цвет, змішується з водою в будь яких співвідношеннях, при t= -42°C замерзає в білосніжні кристали. Небезпечна, викликає опіки!

Номер слайду 10

Загальні з іншими кислотами: Дія на індикатори HNO3  H++NO3- Синій лакмус  червоний Метиловий оранжевий  рожевий Универсальний  відтінки червоного Хімічні властивості

Номер слайду 11

1. У водних розчинах дисоціює. (завдання: скласти рівняння дисоціації ) 2. Взаємодіє з основними оксидами. 3. Взаємодіє з основами. Розбавлена нітратна кислота проявляє всі властивості кислот:

Номер слайду 12

Схема взаємодії HNO3 з основними класами неорганіних сполук: HNO3+ Me(OH)n MeК/З MeO = = = Me (NO3)n + H2O Me(NO3)n + nH2O іншаHK/З+ін.Me(NO3)n Нітрат Ме Нітрат Ме Нітрат Ме

Номер слайду 13

Властивості розбавленої нітратної кислоти: 3Cu + 8HNO3 = 3Cu(NO3)2 + 2NO + 4H2O (розб.) Cu 0 -------- Cu +2 N +5 -------- N +2 ---2e + 3 e 6 6 3 2

Номер слайду 14

Властивості концентрованої нітратної кислоти: Cu + 4HNO3 = Cu(NO3)2+2H2O + 2NO2 ( конц.) Cu 0 -------- Cu +2 N +5 -------- N +4 + 2 e -- 1 е

Номер слайду 15

Взаємодія з неметалами HNO3 взаємодіє з багатьма неметалами, окислюючи їх до відповідних кислот: S + 2HNO3 = H2SO4 + 2NO 3P + 5HNO3 + 2H2O = 3H3PO4 + 5NO C + 4HNO3 = CO2 + 2H2O + 4NO2

Номер слайду 16

Взаємодія з органічними речовинами З бензолом – одержання вибухових речовин. З білками – появлення яскраво-жовтого забарвлення.

Номер слайду 17

N2O5 HNO3 КNO3 ЗАВДАННЯ: Виконати ланцюг перетворення.

Номер слайду 18

Завдання для роботи учнів в парах «Хімічний кислотний опік» Завдання: Час виконання 3 хвилини. Кислоти є їдкими речовинами, нітратна кислота – не виняток. Запропонуйте варіант надання першої медичної допомоги при опіку розчином HNO3. (Згадайте знання з розділу «Організм людини» курсу біології.) Якими з речовин (розчином NaOH, розчином NaHCO3­сода, кристалами лимонної кислоти) ви нейтралізуєте кислоту, щоб не було сильного опіку? Як юний талановитий хімік поясніть правомірність ваших дій і складіть рівняння хімічної реакції, що забезпечує нейтралізацію кислоти на шкірі.

Номер слайду 19

HNO3 Застосування

Номер слайду 20

Нітрати - солі нітратної кислоти Загальна формула Me(NO3)n Приклади нітратів NaNO3 Ca(NO3)2 NH4NO3, Лабораторна робота №6 Ознайомлення зі зразками нітратів і солей амонію. Результати записуємо в зошит для лабораторних робіт.

Номер слайду 21

Що ми знаємо про нітрати: з таблички розчинності, по зовнішньому вигляду, з життєвого досвіду. Що можемо взнати: Особливості, Чим вони небезпечні?, корисні? Які правила безпеки при використанні

Номер слайду 22

Важливі думки професіоналів ( Випереджаючі завдання) З позиції агронома. З позиції еколога. З позиції біохіміка. З позиції лікаря.

Номер слайду 23

З однієї сторони, нітрати добре засвоюються рослинами, сприяють їх росту та розвитку. З другої сторони, людини надлишок нітратів небезпечний для життя.

Номер слайду 24

ПЕРЕГЛЯД відеосюжету Обговорення Чи однакове накопичення нітратів в різних частях органів рослин? Які правила безпеки при вирощуванні і вживанні овочів? Які симптоми отруєння і які дії в результаті отруєння?

Номер слайду 25

Домашнє завдання: *Скласти хімічні рівняння за схемою * Написати ессе на тему: «Користь і шкідливість нітратів «HNO3 – це вибухонебезпечна царська особа»

Номер слайду 26

РЕФЛЕКСІЯ Сьогодні на уроці ми вивчили, ознайомились… Де ти зможешь застосувати одержану на уроці інформацію? Чи будешь ти обговорювати одержану на уроці інформацію з близькими, друзями? Чому?

Номер слайду 27

6. Солі нітратної кислоти, це… е л е К т р о н о к с И д С п л а в м е Л а н ж в О д а 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Номер слайду 28

7. Індикатор, який в розчині NaOH стає малиновим, це.. е л е К т р о н о к с И д С п л а в м е Л а н ж в О д а н і Т р а т и 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Номер слайду 29

е л е К т р о н о к с И д С п л а в м е Л а н ж в О д а н і Т р а т и л А к м у с 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

ppt
Додано
22 жовтня 2018
Переглядів
1901
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку