Презентація "Квіти - душа народу: Калина"

Про матеріал

"Без верби і калини нема України" - давня приказка українського народу. Калина для українців - символ Батьківщини. Немає народу в якого не було б своєї рослини-символу. Росте калина по всій Україні. Калина коло хати - найперша і найвизначніша ознака оселі українця. Існує ще й давній звичай, який вже починають забувати: біля щойно зведених осель на видному місці в першу чергу саджають кущ калини. І поки посадять інші дерева, кущ уже починає потроху цвісти, милуючи зір білим цвітом навесні та рубіновими кетягами ягід восени. Калина ж бо була символом надійного життєвого осередку, родинного благополуччя і достатку ще cпоконвіків. Матеріал допоможе учням під час підготовки до написання твору-опису.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок розвитку зв’язного мовлення. Твір-опис з елементами розповіді на основі власних спостережень

Номер слайду 2

Мета уроку: Вчити складати тексти-описи за уявою;Вчити добирати влучні образні слова;Розширити знання про рослини-символи;Пробуджувати пізнавальні інтереси до історії народу;Розвивати мовлення, комунікативну компетенцію;Виховувати любов до рідної природи.

Номер слайду 3

Девіз уроку: «Не просто слухати, а чути!Не просто дивитись, а бачити!Не просто відповідати, а міркувати!Дружно й плідно працювати!»

Номер слайду 4

Типи мовлення. Розповідь. Опис Роздум. Це - …?Коли використовуємо?Що описуємо?

Номер слайду 5

Квіти – душа народу

Номер слайду 6

Легенди про квіти. Мак Барвінок. Калина

Номер слайду 7

За хатою в садочку, у зеленому віночку та в червоних намистах…Стала пава молода. І збігаються всі діти, щоб на неї поглядіти. За намисто кожен смик – та й укине на язик. Що це?Увага! Конкурс!Загадка

Номер слайду 8

Калина Напрочуд гарна рослина

Номер слайду 9

Калина Тлумачення слова. Текст у словнику: Кущова рослина, що має білі квіти і їстівні гіркі чи кисло-солодкі червоні ягоди.

Номер слайду 10

Поетична хвилинка Зацвіла в долиніЧервона калина,Ніби засміялась. Дівчина-дитина. Любо, любо стало,Пташечка зраділаІ защебетала. Почула дівчинаІ в білій свитиніЗ біленької хати. Вийшла погуляти. У гай на долину.І вийшов до неїЗ зеленого гаю. Козак молоденький;Цілує, вітає,І йдуть по долині,І йдучи співають. Зацвіла в долиніЧервона калина,Ніби засміялась. Дівчина-дитина. Любо, любо стало,Пташечка зраділаІ защебетала. Почула дівчинаІ в білій свитиніЗ біленької хати. Вийшла погуляти. У гай на долину.І вийшов до неїЗ зеленого гаю. Козак молоденький;Цілує, вітає,І йдуть по долині,І йдучи співають…..?????????????????

Номер слайду 11

Народними стежками Прислiв’я про калину. Похолодніло, риба не ловиться, калина у цвіт вбирається. Любуйтеся калиною, коли цвіте, а дитиною – коли росте. Заливається, як соловейко на калині. Дівчина, як у лузі калина. Вибери собі дівку, як калинову гілку. Який кущ, така й калина, яка мати, така й дитина. Весною калина білим цвітом квітує, а восени червоним. У лузі калина з квіточками, неначе мати з діточками. Нема цвіту білішого, як цвіт на калині, нема в світі ріднішого, як мати дитині. Без верби і калини нема України.

Номер слайду 12

Народними стежками Хто з калиною знається, той в здоров’ї купається. Хто калину ламає – щастя не має. Червоне намисто, як калина зір пестить. Щедрі гостини, як вареники з калини. Як вареники з калиною, то й здоров’я з людиною.

Номер слайду 13

Лiкувальні властивостi. Народні цілителі ще в давнину пов’язували використання цієї рослини з великою користю. Наприклад, кора калини використовується:при захворюваннях печінки і нирок;при проблемах з шлунково-кишковим трактом;для лікування туберкульозу;для лікування склерозу;для зупинки внутрішніх кровотеч;при кашлі та задусі;Відвар з калини має відмінні протизапальні та жарознижувальні властивості, і з цієї причини часто застосовується для лікування застуди та інфекційних захворювань. Відвар, приготовлений з квіток калини, успішно застосовується при різних запальних процесах і кровотечах. Це засіб стимулює підвищене потовиділення і здатен підвищити апетит. Враховуючи те, наскільки багатим є склад калини червоної, цілющі властивості її плодів використовуються для приготування різних вітамінних зборів.

Номер слайду 14

«Дощ» комплiментiв калинцi

Номер слайду 15

«Дощ» комплiментiв калинцi

Номер слайду 16

«Дощ» комплiментiв калинцi

Номер слайду 17

«Дощ» комплiментiв калинцi

Номер слайду 18

«Дощ» комплiментiв калинцi

Номер слайду 19

«Дощ» комплiментiв калинцi

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Калина – символлюбові,вірності,відданостіепеекина

pptx
Додано
3 серпня 2018
Переглядів
1589
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку