Презентація "Л. Українка "Лісова пісня""

Про матеріал
Додатковий матеріал до теми "Леся Українка" (10 клас). Дає змогу більш цікаво викладати навчальний матеріал здобувачам освіти
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конфлікт між буденним життям і високими пориваннями душі особистості Ні, любий, я тобі не дорікаю, а тільки смутно, що не можеш ти своїм життям до себе дорівнятись.

Номер слайду 2

Конфлікт у п'єсі має філософсько-психологічну основу. У чому ж головний конфлікт драми? Де той ключик, який дає можливість читачеві збагнути сутність цього конфлікту? Це конфлікт: між покликанням людини, яке дає їй природа від народження, і сутністю її у відповідних соціально-політичних умовах; між велично-піднесеним і прикрим; між красою і буденщиною; між добром і злом.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

«Що ж, ти зовсім така, як дівчина... ба ні, хутчій як панна, бо й руки білі, і сама тоненька, і якось так убрана... А чом же в тебе очі не зелені? (Придивляється). Та ні, тепер зелені... а були, як небо, сині... О! тепер вже сиві, як тая хмара... ні, здається, чорні чи, може, карі... ти таки дивна!»

Номер слайду 5

«Притулись до мене. Я дужий - здержу, ще й обороню»

Номер слайду 6

Л у к а ш: Нащо так? Аж страшно, як ти очима в душу зазираєш... Я так не можу! Говори, жартуй, питай мене, кажи, що любиш, смійся... М а в к а: У тебе голос чистий, як струмок, а очі - непрозорі.

Номер слайду 7

Нічка коротка - довга розлука... Що ж мені суджено - щастя чи мука?

Номер слайду 8

Л у к а ш Та хто ганяє? Бидло ж я пасу, а Мавка помагає. М а т и Одчепися з такою поміччю! Л у к а ш Сами ж казали, що як вона глядить корів, то більше дають набілу. М а т и Вже ж - відьомське кодло! Л у к а ш Немає відома, чим вам годити! Як хату ставили, то не носила вона нам дерева? А хто садив города з вами, нивку засівав? Так, як сей рік, хіба коли родило? А ще он як умаїла квітками попідвіконню - любо подивитись? М а т и Потрібні ті квітки! Таж я не маю у себе в хаті дівки на виданню... Йому квітки та співи в голові!

Номер слайду 9

Чого ти все за ним? Не випадає за парубком так дівці уганяти.

Номер слайду 10

Л е в Якби ж воно такеє говорило, що тямить, ну, то й слухав би, а то... "відьом із лісу"! - де ж є відьма в лісі? Відьми живуть по селах...

Номер слайду 11

Л у к а ш Їм невістки треба, бо треба помочі, - вони старі. Чужу все до роботи заставляти не випадає... Наймички - не дочки... Та, правда, ти сього не зрозумієш... Щоб наші людські клопоти збагнути, то треба справді вирости не в лісі.

Номер слайду 12

Не зневажай душі своєї цвіту, бо з нього виросло кохання наше! Той цвіт від папороті чарівніший - він скарби т в о р и т ь, а не відкриває.

Номер слайду 13

М а в к а: Бач, я тебе за те люблю найбільше, чого ти сам в собі не розумієш, хоча душа твоя про те співає виразно-щиро голосом сопілки...

Номер слайду 14

Л у к а ш: То й добре, коли ніхто не завинив нікому. Ти се сама сказала - пам’ятай.

Номер слайду 15

М а т и: От, Лукашу, поможеш тут в’язати молодичці. Бо та "помічниця" вже скалічіла. Лукаш береться в’язати снопи. Ну, жніте ж, дітоньки, а я піду зварю вам киселиці на полудень.

Номер слайду 16

Л у к а ш: (трохи змішався, побачивши її, але зараз оправився) Ага, то ти? Ось дов’яжи снопів, а я піду. М а в к а: В’язати я не можу. Л у к а ш: Ну, то чого ж прийшла тут наглядати, коли не хочеш помогти? (В’яже сам). М а в к а Лукашу: нехай ся жінка більше не приходить, - я не люблю її: вона лукава, як видра.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Л е в: Хліб добрий, дівонько, а не людина. Але, щоправда, я таки вподобав породу вашу лісову. Як буду вмирати, то прийду, як звір, до лісу, - отут під дубом хай і поховають...

Номер слайду 19

Л і с о в и к Доню, доню, як тяжко ти караєшся за зраду!.. М а в к а (підводить голову) Кого я зрадила? Л і с о в и к Саму себе. Покинула високе верховіття і низько на дрібні стежки спустилась.

Номер слайду 20

Л ук а ш (побачивши її) Яка страшна! Чого ти з мене хочеш? (Поспішає до хати, стукає в двері, мати відчиняє, не виходячи, Лукаш до матері на порозі). Готуйте, мамо, хліб для старостів, - Я взавтра засилаюсь до Килини! (Іде в хату, двері зачиняються).

Номер слайду 21

Постать Лукаша вовкулаки — це образ, сповнений протиборства людини з собою. Через образ цього талановитого хлопця визначається суперечність між високою поетичною мрією і повсякденним практицизмом, що, по суті, і стає перешкодою на шляху до щастя. Лукаш втрачає під впливом оточуючого середовища щедрість, щирість, ніжність почуттів, і Лісовик, для якого Мавка — донька, перетворює його у вовкулаку.

Номер слайду 22

М а в к а Ти визволив мене своїм злочином. Л і с о в и к Ту помсту ти злочином називаєш, ту справедливу помсту, що завдав я зрадливому коханцеві твоєму? Хіба ж то не по правді, що дізнав він самотнього несвітського одчаю, блукаючи в подобі вовчій лісом? Авжеж! Тепер він вовкулака дикий! Хай скавучить, нехай голосить, виє, хай прагне крові людської, - не вгасить своєї муки злої! М а в к а Не радій, бо я його порятувала. В серці знайшла я теє слово чарівне, що й озвірілих в люди повертає.

Номер слайду 23

Її велич у тому, що вона бореться за кохану людину, вона хоче звільнити Лукаша від згубної моралі, від злих устоїв суспільства. За повір'ями, людина, перетворена на вовкулаку, стає ясновидющою: вона бачить і осмислює все, що діється навколо, і знає все наперед. У цих умовах маленькі життєві радощі втрачають для неї свій сенс. Сюжет драми осмислюється нами так, що Лукаш позбувається чарів. Але, ставши всевидющим, він усвідомлює, як багато втратив…

Номер слайду 24

М а в к а: Ох, дідусю! якби ти бачив!.. Він в подобі людській упав мені до ніг, мов ясень втятий... І з долу вгору він до мене звів такий болючий погляд, повний туги і каяття палкого, без надії... Людина тільки може так дивитись!..

Номер слайду 25

Л у к а ш: (зневажливо всміхаючись) І та вже відьма? Ба, то вже судилось відьомською свекрухою вам бути. Та хто ж вам винен? Ви ж її хотіли. М а т и: Якби ж я знала, що вона така нехлюя, некукібниця!..

Номер слайду 26

Зміст життя Мавки — у гармонії з природою, до цього життя вона хоче повернути і Лукаша, проте хатній рабський дух перемагає.

Номер слайду 27

До героя в кінці твору приходить доля. За народними повір'ями, доля супроводжує людину все життя, але на очі показується їй тільки тоді, коли та перебуває на дорозі в небуття.

Номер слайду 28

М а т и: А що ж - гадаєш, ні? Таки й була б! Дурний Лукаш, що проміняв на тебе; бо то було таке покірне, добре, хоч прикладай до рани... Узиваєш її задрипанкою, а сама її зелену сукню перешила та й досі соваєш - немає встиду!

Номер слайду 29

Мавка гине у кінці твору, щоб ранньою весною знову відродитися, бо має «в серці те, що не вмирає»

Номер слайду 30

Присипаний снігом, без свити і шапки, він не подає надії на своє відродження. Лукаш тікає від самого себе, від прозріння. Він зрозумів, яким буде життя того, хто не зміг «до себе дорівнятись»

Номер слайду 31

Якщо Мавка в кінці твору спалахує раптом давньою красою у зорянім вінку, то Лукаш живе, щоб швидше вмерти.

Номер слайду 32

Підсумок: Леся Українка в образі Мавки втілила свої мрії про вільне, гармонійне, духовно багате життя, а образом Лукаша ствердила іншу думку: людина з суперечливим характером, роздвоєною душею, дрібновласницькою психологією, обмежена і бездуховна, не має права на щастя!

Номер слайду 33

ppt
Додано
27 грудня 2019
Переглядів
4157
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку